Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szakképzési hj.alap

Adatszolgáltatás

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: brachna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözletem Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni, mert nem boldogulok. Be kellene adnom a 0901-t, szakképzési miatt.Hozzáteszem év elején beadtam a 09NY-t. De van 1 startkártyás alkalmazottam, 1 tanulóm és 1 AMK-som is. Eddig csak tanulóm volt, bevallást 0-san adtam be, és köv.év februárjában az NSZFI felé beadott bevallással rendeztem a szakképzési bevallást.De most nem tudom, hogy mi a teendőm? Beadom a startkártyás utáni jövedelem alapján? Vagy azt sem kell? Csak jövő évben NSZFI felé adatszolgáltatás, és akkor tudom le a kötelezettségem bevallását is? Sürgősen várnám a segítő ésfelhomályosító válaszokat, melyeket előre is köszönök. Pál

brachna

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. júl. 13, 2009 3:04 am

Szia Pál!

A tanulóval kapcsolatosan az NSzFI-vel számolsz el, AMK után nem kell, Start kártyás után is csak akkor, ha a kedvezményre jogosító összegnél magasabb a bére, akkor ez a feletti rész járulékalap és a szakképzési alapja is ez. A 09NY-et elküldted, tehát most nincs teendőd.

Üdv.

garbo50

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. júl. 13, 2009 2:55 pm

Szia !

Ahogy Jutka is leírta a Startkártyás után akkor kell fizetni, ha alap és középfokú végzettségűnek 107.250,-Ft/hó ,

ill. felsőfokú végzettségnél 143000 Ft-nál több a havi bére.

Akkor is csak a „feletti rész adóköteles.

Alkalmi munkavállaló után terheli-e szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség az egyéni vállalkozót?

Szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni, mivel a közteherjegy értékének együttes összegét személyi jellegű egyéb kifizetésként kell elszámolni.
[Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló 1997. évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdés

Járulékalapot képező jövedelem megbízási jogviszonynál akkor keletkezik, ha a kifizetett díj eléri a kifizetést megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 30%-át (jelenleg a 21.450 forintot), illetve ennél rövidebb időtartamú jogviszony esetén az egy napra eső jövedelem eléri a minimálbér 30%-ának az  1/30-ad részét (jelenleg a napi 715 forintot). Ha tehát a kifizető ezen jövedelemhatárokat elérő kifizetést teljesít, akkor azokat szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség is terhelni fogja.

Üdv: KJ.

Kardos.Judit

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: luella51 » szer. júl. 15, 2009 9:10 pm

Kedves Jutka

Szeretném megkérdezni, hogy  a 09NY-es lapot még januárban a 0901-est kiváltva2009.01.01-2009.12.31-et írtam, mert nincs alkalmazott a cégnek.  Az egyik ismerős könyvelő szerint nem jól adtam le mert 2009.04.01-06.30-kellett volna írnom.

Elolvastam az apeh oldalon az utmutatót és én úgy értelmeztem, hogy 2009.01.01-12.31 ig kell beirni és ez váltja ki a 0901-et.

Biztos ami biztos az egyéni vállalkozóknak is leadtam. 

Lenne még egy kérdésem ha nem baj. Még nem volt alkalmi munkavállaló egyszer sem a  könyvelt 

cégeknél, most viszont van. Köteles vagyok lejelenteni az M30-on, vagy elég ha beragasztják a bélyeget, 

Előre is köszi a választ

Margit

luella51

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. júl. 16, 2009 4:09 am

Szia !

Ha leadtad a 9Ny-es bevallást, akkor szerintem nem kell a0901-et beadni. Sajnos az ügyfélszolgálatok megyénként eltérő választ adnak ezzel kapcsolatban. Ha nullásat jelentek egész évre, akkor azt nyilván azért teszem, mert semelyik adónemből nincs bevallani valóm.

Ha mégis lenne, akkor a 09NY-t csak önellenőrzéssel javíthatom !

AM könyvest havonta jelenteni kell a 0908-as bevallás 15-ös lapján (azt hiszem, ez az utolsó lap).

Üdv: KJ.

Kardos.Judit

Szakképzési hj.alap

HozzászólásSzerző: Bényiné » csüt. júl. 16, 2009 8:56 am

Sziasztok!

Én is alkalmazok tanulókat, és van egy alkalmazottam, én nem fizetek szakképz.hozzájárulást, mivel úgy gondolom, hogy gyakorlati képzés szervezésével mentesülök a fiz.köt. alól. Még a cégtel. után sem fizetek. Csak az nszfi felé vallok, általában visszaigénylésem van. Lehet, hogy rosszul  csináltam eddig? Kiváncsian várom a hozzászólásotokat. 

Bényiné

Vissza: Adatszolgáltatás