Adófórum

Adózási és számviteli információk

Autopályamatrica -értelmezés

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítsetek nekem értelmezni az autópályamatrica juttatást. Pl adott egy személy, aki hivatali célból mondjuk Bp.-ről Miskolcra utazik autópályán. Megvásárolja saját pénzén a négynapos autópálya matricát. Elmegy, hazajön, leadja a számlát.

Ha az autópálya matrica számla szerinti árából csak arra az egy napra eső értéket fizetem ki neki, akkor keletkezik SZJA fizetési kötelezettség ? Megvalósul a magáncélú használat ?

Szerintem nem, de várom a válaszaitokat ?

Köszönettel. Bea

jozsa_b

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd ápr. 21, 2009 5:43 pm

Erre azt olvastam, hogy útnyilvántartás kell (legalább arról a négy napról) és az autópályán megtett üzleti és magánhasználat arányában lehet megtéríteni. Ha tehát az érvényesség ideje alatt máshová nem ment díjköteles autópályán, akkor teljes egészében kifizethető az e-matrica díja. (Adó c. szaklap 2009/6-7. száma)
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. ápr. 22, 2009 1:45 am

Szia Anikó!

Azért morfondírozok, mert ugye változott az SZJA tv.. 8.37. adómentes természetbeni juttatások közé került az autópályamatrica is, viszont életbelépett a cégautó tv., mely szerint ha a számviteli tv. szerinti költséget számolunk el az autóra, akkor cégautó adót kell fizetni.

Nos, ami pedig az embert illeti, aki megvette a pályamatricát, fogalmam sincs, hogy hol járt, vagy jár-e egyáltalán valahol a matrica érvényességi ideje alatt. A hivatalos utat kiküldetési rendelvény alapján térítettem.

Ami tény, az az, hogy egy napot kifizettem neki. Valami 293 Ft-ot. Nehogy emiatt cégautóadót kelljen fizetnie a szerencsétlennek .

Szóval, jól összekutyulódott bennem minden a törvényi változások miatt.

Üdv. Bea

jozsa_b

HozzászólásSzerző: fgy_ado » szer. ápr. 22, 2009 6:56 am

Sszervusztok!

Véleményem szerint elég bizar dolog a 4 napos matrica díjából csak 1 napot kifizetni a munkavállalónak. :)

1. A példa szerinti munkavállalót - feltételezem - kiküldetési rendelvénnyel zavarták el dolgozni

2. A munkavállaló vett egy matricát, aminek elszámolása kétféleképpen történhet

a.) Munkaadó nevére és címére kérte a számlát

b.) Saját nevére és címére vette a számlát

3. Az a.) esetben nincs tennivaló, leadja a számlát, kifizetik neki az ellenértékét, aztán helló.

4. A b.) esetben a számla a kiküldetési rendelvény melléklete, és mint ilyen, az elszámolási végösszeg adómentesen az övé (az autópálya-matrica adómentes természetbeni juttatássá lett az SZJA tv. változása során).

5.  A munkaadónak meg kell térítenie a kiküldetéshez szükséges, indokoltan felmerült költségek összességét. Arról a munkavállaló nem tehet, hogy nincs pl. 2 napos matrica, csak négynapos kapható. Ennyi az indokolt, megtérítendő, felmerült költsége, és pont. :)

Ha a dolgozó havi matricát venne, akkor a négynapos és a hónapos matrica közötti különbséget nem kell megtéríteni.

További szép napot!

fgy

fgy_ado

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. ápr. 22, 2009 8:08 am

Szia !

Hűűű... !

Most már csak egy kérdésem lenne, ha kifizetem matricát keletkezik-e az emberkének cégautó adó fizetési kötelezettsége vagy sem ? A matrica az autóra elszámolt költségnek minősül-e vagy sem ?

Vélelmezem, hogy nem, de megerősítést várok.

Üdv. Bea

jozsa_b

HozzászólásSzerző: fgy_ado » szer. ápr. 22, 2009 8:22 am

Mivel kiküldetési rendelvénnyel lett elzavarva, ezért ez alapján mentesül a cégautaóadó megfizetése alól.
fgy_ado

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. ápr. 23, 2009 3:00 am

Szia!

Nem lett elzavarva. Kifizetők vagyunk és nem munkáltatók. Egy társadalmi szervezet. Az Elnök úr ment el egy rendezvényre. Próbáljuk a pénzünket jól osztani és tartózkodunk a "felesleges" kiadásoktól.

Egyébként a többi stimmel.

Köszönöm a válaszodat. Elfogadom.

Üdv. Bea

jozsa_b

HozzászólásSzerző: fgy_ado » csüt. ápr. 23, 2009 6:03 am

Kedves Bea!

Én sem úgy értettem, hogy elzavarva lett, csak igyekszem a szakmánkból származó merevséget egy kicsit oldani. :) :)

A leírásodból arra következtettem, hogy munkavállalóról van szó, így is válaszoltam, nem is cáfoltad akkor. De ez mindegy is, hiszen a kifizető esetében is ez a helyzet, mert így változott az előírás. 

További szép napot!

fgy

fgy_ado

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. ápr. 23, 2009 6:09 am

Rendben ! Köszi a választ mégegyszer !

Üdv. Bea

jozsa_b

Vissza: Adatszolgáltatás