Adófórum

Adózási és számviteli információk

SOS-Pénzügyi lízing áfa ellenőrzése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ma áfa ellenőrzésen voltam, mert a cég tehergépkocsit vásárolt, vissza igényeltük az áfát, az önrész amit a lizing cég kiszabott meg volt fizetve, viszont az apehos, hölgy olyanba kötött bele, hogy a decemberi törlesztő részlet nem volt meg fizetve, ezért azzal az összeggel csökkenteni kellett volna az áfát! Hol van ez leírva? Mert az a gond, hogy vissza kell majd mennem ez miatt mert ő sem volt ezzel tisztába. Azt mondja nem egyértelmű a törvény. Én váltig azt állítom, hogy ha az önrész be van fizetve nem kell ezzel foglalkozni. Ha a követekez negyedévben nem fizetem a részletet akkor mi van, kérdeztem tőle, nem tudot rá válaszolni.
Nagyon várom a válaszotokat.

fjozsefne

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. feb. 05, 2009 10:56 am

A továbbiakban már hiteltörlesztés+kamat cimén fizettek nem? Mi köze ennek az ÁFÁ-hoz? Ez nem igaz. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. feb. 05, 2009 11:04 am

Sziasztok!   Nem tudom segít-e, de nézd át, ha eddig esetleg nem...  ebben is van utalás arra, hogy a részleteket határidőben..

Zártvégű és nyiltvégű pü.lízing ÁFA-beli megitélésének különbségéről az APEH portálon jó összeállítás van:

A lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől2008.07.29.

Zártvégű kérdés-válasz:

Apeh portál:

Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. feb. 05, 2009 11:24 am

Mazsi most ezzel azt mondod, hogy vizsgálni kell a megfizettetséget. De ennek mi értelme van? Ha most vissza igénylem az áfát, mert rendesen fizetem a részletet, következő negyedévbe már csak egy részletett fizetek ott is nem rendezetbe kellene tennem.
Ani válaszával értek egyett, önrész ha be van fizetve jogosult vagyok áfa fizetésre, mi köze ennek a kamat+hiteltörlesztéshez. 2.600.000 FT-ról van szó. Ma ott vagyok az ellenőrzésen és az apehos hölgy, telefonálgatot, senki nem tudot neki válaszolni.Érdekes.
fjozsefne

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. feb. 05, 2009 11:45 am

Szia!  Ha ez un. zártvégű pld-ul....  akkor a megvásárláskor közvetlenül annyi önerőt fizetett, amennyit (mondjuk amennyit kellett, s annak nem kellett elérni a számla teljes ÁFA összegét, mint a korábbi években..) , tehát beállíthatta levonható ÁFA-ként a beszerzés (teljesítés) hónapjában..

De több helyen találkoztam olyan leírással... sőt ezzel a problémával én is foglaloztam itt a fórumon is, mert nekem meg ingatlan lízingem lett volna, ami t.esz.beszerzésnek, azaz a lizingbeadónál termékértékesítésnek minősülő ügylet lett volna.... ,  hogy van jelentősége annak a lízing idő (futamidő) alatt, hogy az egyes "lízing" részleteket megfizetem-e időben...

Sajnos hirtelenjében nem találom, hol foglalkoztunk ezzel, főleg annak értelmezésével, hogy akkor mi a francot jelent a gyakorlati ÁFA bevallás szempontjából, ha adott havi részletet nem fizetem meg időre, ráaadásul mit jelent az időre... szűken a határidős napot, de mi van ha a határidős napon nem fizetem meg az adott havit, de megfizetem három nappal később és még ugyanabban a hónapban,  mi van ha 3 napot kések, de a késedelmes megfizetés má a következő hónap... a cég az meg havi bevalló.. 

De úgy emlékszem, hogy a törvényi egyéb hivatkozásokat összevágtam magamnak, megpróbálom megkeresni, lett-e valami vége ennek a részlet határidőnek....  Mert nekem szerencsémra, a cégnek ugyan hátrányára, de nem lett semmi az ingatlan lízingből így később már nem firtattam a dolgot..   Ha találok valamit még beteszem.....Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. feb. 05, 2009 12:15 pm

Maga az ÁFA tv.-ből:

10. § Termék értékesítésének minősül továbbá:

a) a termék birtokbaadása olyan ügylet alapján, amely a termék határozott időre szóló bérbeadásáról vagy részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a jogosult a tulajdonjogot legkésőbb a határozott idő lejártával, illetőleg az ellenérték maradéktalan megtérítésével megszerzi;

------------------------------------------------------------

186.§-ból:    (2) Abban az esetben, ha az (1) bekezdés a) pontja szerint eljáró, belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet fejében járó ellenérték adót is tartalmazó összegét az (1) bekezdésben említett esedékességig maradéktalanul nem téríti meg, vagy tartozása egészében más módon nem szűnik meg addig, a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított negatív előjelű különbözet abszolút értékben kifejezett összegét - legfeljebb annak erejéig - csökkentenie kell az erre az ügyletre jutó levonható előzetesen felszámított adó teljes összegével.

(3) Arra az összegre, amely a (2) bekezdés szerint a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított negatív előjelű különbözet abszolút értékben kifejezett összegét - legfeljebb annak erejéig - csökkenti, a 131. § (2) bekezdésének a) pontja alkalmazandó.

(4) Abban az esetben, ha az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet

a) a 10. § a) pontja szerinti termékértékesítés, vagy

b) olyan más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, amelynek teljesítése kapcsán a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyt jogszabály szerint megilleti az ellenérték visszatartásának joga,

a (2) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az ott meghatározott csökkentési kötelezettség csak a jogosulatlanul visszatartott összeg adótartalmával megegyező levonható előzetesen felszámított adóra terjed ki.

------------------------------------

Már emlékszem, mikor felhívtam az ügyfélszolgálatot, valami olyasmit mondtak, hogy ha nem fizetem meg az adott részletet (függetlenül attól, hogy maga a részetbekérés már nem számla és nincs benne ÁFA sem, mert egy számlát kaptam a teljes beszerzésről, amiben a teljes ÁFA szerepelt) akkor az a rész az jogosulatlanul visszatartott összeg, amit épenne nem fizettem meg........  nem igazán tudtunk egyértelműen zöldágra vergődni, úgy hogy a vége az volt, hogy akkor kérjek állásfoglalást írásban,  nekem viszont okafogyottá vált a további kutakodás.. egyenlőre.  --- tehát nem tudom a tuti eljárást, csak támponttal szerettem volna segíteni... Üdv.,

mazsi5

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. feb. 05, 2009 1:00 pm

Köszönöm Mazsi, hát értem amit írsz, de nekem ebből még mindig nem derül ki 100%-san, hogy kellett volna helyesen eljárni. Az a gondom, hogy az apehos, hölgy sem volt ezzel tisztában, ami nagyon felháborított. 1.200.000 volt az áfa, ebből valami miatt 2000000 tőkét be kellett volna fizetnii 12.25-éig, mert alacsony részletet álapítottak meg azért kell 4 hónapban ilyen magas összeget befizetni. Igaz a nagy árfolyamkülömbség miatt 2600000 Ft-ra jött ki na most az apehos ezt honnan fogja tudni /árfolyamváltozást/. Most már semmi jóra nem számíthatunk, mennyi bírságra számíthatunk? Gondolom úgy se a mi javunkra fog ez az egész ügy eldőlni!
Mindenre nem kérhetek állásfoglalást! Viszont az ügyvezető azt mondja halasztást kapott a törlesztés befizetésére, talán ha ezt tudjuk igazolni, még ez megoldás lehet.
fjozsefne

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. feb. 05, 2009 5:28 pm

Az ügyvezetővel egyeztettem, azt mondta a decemberi részletet azért nem fizette be mert haladékot kapot a lízing cégtől. 12.25-ét kitolták neki 01.15-re. Most ha ez nekünk írásba meg van, akkor jogos lehet a vissza igénylésünk.
fjozsefne

Vissza: Adatszolgáltatás