Adófórum

Adózási és számviteli információk

09 nyilatkozat

Adatszolgáltatás

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: Jessy » szer. feb. 04, 2009 7:37 am

Sziasztok!

Eddig viszonylag világos volt számomra a nyomtatvány kitöltése, de most belekeveredtem.

Ha az egyébként éves bevalló nyilatkozik, hogy nem lesz a 0901-en kötelezettsége egész évben, akkor a 3. vagy a 4. oszlopot kell kitöltenie, vagy nincs ennek jelentősége?  Azért bizonytalanodtam el, mert esetleg lehet cégautóadója év közben és az meg negyedéves bevalláskötelezett.

Vagy csak túlbonyolítom?

üdv: Jessy 

Jessy

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: b.n.kata » csüt. feb. 05, 2009 6:14 pm

Sziasztok!

Én is úgy érzem, mint Jessy. Eddig azt hittem értem, de most már bizonytalan vagyok. EVA-s föállásu e.v. vagyok.
Tavaly a 0858-on a 0801 és 0808 -ra vonatkozoan mindig x-eltem, mert hogy nem volt olyan bevallási kötelezettségem.
Ugy érzem most sincs ilyen kötelezettségem, mert nekem nem kell cégautó adót fizetnem (nincs költség elszámolás), nincs alkalmazottam és senkinek nem vagyok kifizetöje igy azt hiszem szakképzésim sincs. Tv-t nem üzemeltetek.
Akkor töltsem ki a 09Ny-t a 0901 és 0908 adonemre 01.01-töl 12.31-ig idöszakra?
A 0908 adonemnél az idöszakot a 4. oszlopba irjam? És a 0901 adonemnél melyik oszlopba?
Jó lenne ezeket tudni, mert már lassan be is kell küldeni 02.12-ig.

Üdv: Kata

b.n.kata

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. feb. 05, 2009 6:22 pm

Szia Kata!  A 908-ra a d-e 2009.0101-20091231 a 901-re b-c ugyanezen időszakra Ani
adotanacs

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: b.n.kata » pén. feb. 06, 2009 10:07 am

Szia Ani!

Köszönöm a gyors választ, igy fogom beküldeni.  Kata

b.n.kata

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. feb. 08, 2009 5:51 pm

Sziasztok!

Nekem ez a 09Ny nyilatkozat még mindig sántít.

0958-as tájékoztatójából idézet:

"A foglalkoztatónak minősülő egyéni vállalkozónak és mezőgazdasági őstermelőnek

az általa foglalkoztatott biztosítottak adó, járulék és egyéb adataira vonatkozó

bevallását a 0908-as számú nyomtatványon kell teljesítenie. (Ha a kiegészítő

tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó alanya a 0901. sz.

bevalláson szerepeltetett kötelezettségek bármelyikének, de adókötelezettsége nem

keletkezett a tárgyid
őszakban, akkor a nullás bevallás helyett bevallási

kötelezettségének a 09NY számú „Nyilatkozat” kitöltésével és elküldésével is

eleget tehet.)

A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság által

rendszeresített 09NY számú elektronikus űrlapon nyilatkozik, hogy a bevallásbenyújtására az adott id

őszakban azért nem került sor, mert

adókötelezettsége1 (például bevallási, befizetési kötelezettsége) nem keletkezett.2"

Mindelhol arról olvasok, minden tájékoztatóban, hogy a foglalkoztatónak minősülők kötelezettek a 09NY beküldésére, de előre is nyilatkozhatnak, hogy nincs nem lesz egész évben kötelezttségük.

Sehol nem találok arra utalást, hogy aki eddig nem volt foglalkoztató  és nem kellett beadni semmit neki egész évben csak év végén a 0801-et vagy nyugdíjas nyilatkozott a 0853-as bevalláson, előírnék kötelezettségnek január 01-től a 09NY beküldését.

Szerintem amit most gondolok:

1/ heti 36 órát elérő munkaviszony melletti egyéni vállalkozó , nincs vállalkozói kivétje, nincs alkalmazott, nem is lesz, annak változatlanul nem kell 09NY sem, majd év végén küldi a 0901-et. Ha akarja akkor lenyilatkozhat a 09Ny-en a 0958-ról a 0908-ről és a 0901-ről is, de nem kötelező. Év közben, ha lesz kivétje , akkor küld 0958-at, onnan pedig küldi a 09NY-et havonta.

2./ nyugdíjas nincs alkalmazott nem is lesz, úgyszintén nem foglalkoztató, nem kell küldeni a 09Ny-et. Ha év közben alkalmaz majd valamikor, akkor küldi a 0908-at, majd a 09NY-et év végig havonta.

3./ főfoglalkozású ev., társaságok is  ha adók tekintetében éves bevalló , foglalkoztató, küldi havonta a 0958-at, a 0908-at, negyedévkor ha van negyedéves kötelezettsége küldi a 0901-et, ha nincs, akkor félévkor küldi a 0901-et a szakképzésiről és év végén küldi az éves 0901-et.

Én nem kérdeztem rá az APEH-re, de hétfőn megkérdezem. Véleményem szerint, az adóbevallás gyakoriság nem változott, így az új 09NY váltja fel a 0808A-s üresen beküldését, a 0958-as üresen beküldését.  És mintha most tisztázódna teljesen az , hogy mint én is a múlt év elején beküldtem a heti 36 órás munkaviszony melletiről januárban a kivét nélküliről a nullásat és egész évben küldhettem a 0958-at, így most tudatosítják legalábbis velem, hogy ne küldjem be.

Ha tudtok valami Apeh tájékoztatón kívüli anyagot is jól jönne, mert most nekem így jött le a tájékoztatók és az Art. összvetése után.

Üdv: Márti

viragmarta60

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. feb. 08, 2009 5:53 pm

Sziasztok még egy idézet a 0908-asból a kötelezettek köre:

A munkáltató, a kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem

minősülő magánszemély munkáltatót is)

az állami foglalkoztatási szerv,

a Magyarországon bejegyzett egyház,

a szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató

adózó,

a Tbj. 56/A. § (1) bekezdésben meghatározott, Magyarországon be

nem jegyzett foglalkoztató képviselője vagy a foglalkoztatóképviseletében eljáró foglalkoztatott, illet

őleg a kötelezettséget

átvállaló, kirendelt munkavállalót foglalkoztató munkáltató,

a megszűnő, az átalakuló, a felszámolás, végelszámolás alatt álló

adózó.

viragmarta60

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. feb. 08, 2009 6:27 pm

Szia Márti! Tavaly az első 858-on nyilatkozott az egyéni vállalkozó, hogy nincs kötelezettsége a 808-on.  Most a január havi 958-al egyidőben  kell beküldeni a 09Nyilatkozatot. Ha éves bevalló, a 901-ről valóban ráér nyilatkozni, mert  először félévkor kellene a szakképzésiről benyujtani. De ha már nyilatkozik a 908-ról, egy kalap alatt a másikról is küldöm.

A nyugdijasoknak ha nem foglalkoztatók nem is lehet nyilatkozni, mert csak elektronikusan küldhető be a nyilatkozat. 

Lehet hogy kapunk egy konkrétabb segítséget 12-én délelőtt a honlapjukon. Üdv. Ani

adotanacs

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd feb. 10, 2009 11:47 am

Márti 14-es és adótanács 16 válaszához:

Én is így gondolom (gondoltam), ahogy leírod Márti, de, mégis félek, nem tudom mit tegyek:mi van a főfoglalkozásúval aki nem foglalkoztató (mint Ani). Ha nem volt 2008-ban kötelezett, akkor mért kellett egyáltalán x-elni a 0808-at minden hónapban az első hónaptól? Ha most 2009-től nem küld 0908-at, nem küld 09NY-et, akkor úgy veszik, hogy nem kötelezett és majd egy ellenőrzésnél derül ki, hogy esetleg még is az volt? Vagy mégis be kell adni a 09NY-et a 0908 miatt?

Ha a nyilatkozatot beadja a 0901 miatt is mert éves bevalló, akkor cégautó és szakképzési mehet határidőben 20-án majd, vagy rájuk is vonatkozik az 1 nappal korábbi benyújtási idő?

Hiába hívják éves bavallónak még sem az. Ha negyedévkor beadom a 0901-et, jelölöm, hogy éves bevalló, jelölöm, hogy cégautó akkor csak a cégautóra vallottam és a többi adónemben a 0-ás kötelezettségre? Arra be kell adni a 09NY-et, vagy évvégén a 0901-et? (Ez volt, ez a baj a 0801-el is, ha a szakképzési miatt adom, akkor azzal a többiről is vallok nullásan, vagy arra ott volt a 0808-on az X; de azt minek kellett X-elni havonta, ha éves voltam?!!)

Na mindegy, dolgozzunk, ebből nem élünk meg! Rozi

nmrozika

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd feb. 10, 2009 5:41 pm

Szia Rozi!

Az okfejtésem óta beszélem az Apeh illetékes ügyfélszolgálatos kolléganővel, hivatkozott az Ny-es szerinti Art.31§ (6)bek szerinti szövegzésre, így a fentiekkel ellentétben , sajnos azt mondta, ha nem küldjük, akkor havonta kell küldeni, így nekikezdtünk mindenkinek 09Ny-et is küldeni.

A havont 0908-at adóknak egyik APEH Régió azt mondja nem kell a másik azt, hogy kell.

Így végül úgy döntöttem én elküldöm mindenkinek előre az éveset , akkor nem kell havonta 09NY-et küldeni, majd negyedévkor és félévkor pedig nem 12-e lesz a határidő, hanem 11-e, akkor felül írják a nullás bevallást.

Na ennyi, folytatjuk a kapkodást.

Üdv: Márti

viragmarta60

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd feb. 10, 2009 6:35 pm

Kedves Márti!

Hát szolgálhattál vona jobb hírekkel is! Éppen most nézegetem a nyugtáimat. Végül is úgy oldottam meg, hogy akinél "halálbiztos" vagyok abban, hogy nem lesz alkalmazott, cégautó, szakképzési, azoknak beadtam a 09NY-et egész évre a 0908 és 0901-re. (ha mégis, akkor marad az 1 nappal előtti, ahogy írtad) (Jellemzően az EVA-sok és átalányadósok, ill. 36 óra mellettiek ,akiknek csak úgy meg van még a vállalkozói.)

Akinél elő szokott fordulni alkalmi foglalkoztatás ill. néhány hónapra alkalmazott azoknak és azoknál, akik szoktak elszámolni gépkocsi költséget beadtam a 09NY-et, de csak egy hónapra, a következő hónapban megint beadom egy hónapra, vagy hosszabb időre...hátha addig kialakul a dolog.

Úgy próbáltam "okoskodni", hogy tavaly mire x-eltem a 0858-on és az X helyett most 09NY-et adtam be.

A 36 órásoknak, akinek nem volt januárban kivét azoknak is csak egy hónapra adtam be a 09NY-et a 0958-ról, majd látom ezt is, hogy a továbbiakban havonta adom-e, vagy előredátumozom. Tavaly ezeknek addig nem küldtem nullásat, mig nem volt kivét. Most nem mertem kockáztatni, ezért küldtem.

A nyugdíjasoknak nem adtam be semmit, majd meglátjuk negyedévkor a cégautóról kell-e valamit beadni.

VÁLTOZATLANUL NEM ÉRTEM, mért vagyok én éves bevalló a 0901-en, ha negyedéves a cégautó, "féléves" a szakképzési....(bárcsak ennyi volna, amit nem értek!) Egyedül az EVA-sok a világos (remélem): cégautóra nem kötelezettek, a szakképzésit majd X-elik, vallják a 0943-on, a többi adót a 0901 nullás beadásával évvégén, vagy a 09NY-el előre letudják.

Üdv. Rozi

nmrozika

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás