Sziasztok!
Nekem ez a 09Ny nyilatkozat még mindig sántít.
0958-as tájékoztatójából idézet:
"
A foglalkoztatónak minősülő egyéni vállalkozónak és mezőgazdasági őstermelőnek az általa foglalkoztatott biztosítottak adó, járulék és egyéb adataira vonatkozó
bevallását a 0908-as számú nyomtatványon kell teljesítenie. (Ha a kiegészítő
tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó alanya a 0901. sz. bevalláson szerepeltetett kötelezettségek bármelyikének, de adókötelezettsége nem
keletkezett a tárgyidőszakban, akkor a nullás bevallás helyett bevallási kötelezettségének a 09NY számú „Nyilatkozat” kitöltésével és elküldésével is
eleget tehet.)
A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített 09NY számú elektronikus űrlapon nyilatkozik, hogy a bevallásbenyújtására az adott id
őszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége1 (például bevallási, befizetési kötelezettsége) nem keletkezett.2"
Mindelhol arról olvasok, minden tájékoztatóban, hogy a foglalkoztatónak minősülők kötelezettek a 09NY beküldésére, de előre is nyilatkozhatnak, hogy nincs nem lesz egész évben kötelezttségük.
Sehol nem találok arra utalást, hogy aki eddig nem volt foglalkoztató és nem kellett beadni semmit neki egész évben csak év végén a 0801-et vagy nyugdíjas nyilatkozott a 0853-as bevalláson, előírnék kötelezettségnek január 01-től a 09NY beküldését.
Szerintem amit most gondolok:
1/ heti 36 órát elérő munkaviszony melletti egyéni vállalkozó , nincs vállalkozói kivétje, nincs alkalmazott, nem is lesz, annak változatlanul nem kell 09NY sem, majd év végén küldi a 0901-et. Ha akarja akkor lenyilatkozhat a 09Ny-en a 0958-ról a 0908-ről és a 0901-ről is, de nem kötelező. Év közben, ha lesz kivétje , akkor küld 0958-at, onnan pedig küldi a 09NY-et havonta.
2./ nyugdíjas nincs alkalmazott nem is lesz, úgyszintén nem foglalkoztató, nem kell küldeni a 09Ny-et. Ha év közben alkalmaz majd valamikor, akkor küldi a 0908-at, majd a 09NY-et év végig havonta.
3./ főfoglalkozású ev., társaságok is ha adók tekintetében éves bevalló , foglalkoztató, küldi havonta a 0958-at, a 0908-at, negyedévkor ha van negyedéves kötelezettsége küldi a 0901-et, ha nincs, akkor félévkor küldi a 0901-et a szakképzésiről és év végén küldi az éves 0901-et.
Én nem kérdeztem rá az APEH-re, de hétfőn megkérdezem. Véleményem szerint, az adóbevallás gyakoriság nem változott, így az új 09NY váltja fel a 0808A-s üresen beküldését, a 0958-as üresen beküldését. És mintha most tisztázódna teljesen az , hogy mint én is a múlt év elején beküldtem a heti 36 órás munkaviszony melletiről januárban a kivét nélküliről a nullásat és egész évben küldhettem a 0958-at, így most tudatosítják legalábbis velem, hogy ne küldjem be.
Ha tudtok valami Apeh tájékoztatón kívüli anyagot is jól jönne, mert most nekem így jött le a tájékoztatók és az Art. összvetése után.
Üdv: Márti