Adófórum

Adózási és számviteli információk

2009 évi járulékok és egy számla kérdés

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Meg tudja valaki mondani,hogy 2009 évtől változnak-e a fizetendő járulékok egyéni vállalkozók esetén? Még az apeh oldalon nem találtam erről semmit sem. Valamint.hogy mennyi lett a minimum járulékalap.

Valamint nyugdijas munkavállaló esetén kellett szerintetek 3% eb-t fizetni 2008-ban?

Másik kicsit nem idevágó kérdés: lehet egyszerre két számlatömböt használni egy vállalkozónak, / az egyiket az irodában tartja, a másikat pedig viszi mindig magával az ügyfelekhez/,vagy csak egyet lehet egyszerre megnyitni és ha az betelt, akkor a másikat?

nyuszimacsek1

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. jan. 02, 2009 2:26 pm

Szia! Még én sem találtam róla semmit, annyit tudok, hogy az eü.szolg.járulék 4350Ft-ról 4500Ft-ra változik, valamint a betegszab.járó táv.dij után is kell fizetni  szakképzési hozzájárulást. Min.bér 71500Ft lett, a garantált szakmunkához kötött: 87000Ft, jul.1-től 87500Ft/hó. 

Nekem is használnak két számlatömböt, ami érthető is, egy van az üzletben, egyet visznek "körutra" az áruval. Szerintem nincs akadálya ennek, a szig.számadásu nyilvántartásban kettőnél  szerepel a használatbavétel  időpontja. Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » pén. jan. 02, 2009 3:00 pm

Szia adótanács...akkor ezek szerint nem vagyok még sok mindenről lemaradva. Mivel már ismerős a neved, tehát sok véleményt mondtál, szeretnélek megkérni,hogy a menetlevél formája c. kérdésemre mondd el kérlek a véleményedet, hátha több a tapasztalatod, mind nekem, vagyis nem is hátha....köszönet
nyuszimacsek1

HozzászólásSzerző: erdoapolas » pén. jan. 02, 2009 4:23 pm

Sziasztok! Esetleg az Apeh honlapon a nyomtatványtervezetben, a 0958-ban, vannak adatok a járulékokról, ha erre lehet adni, akkor marad ami volt, csak az alap változik ahogy Ani mondja, 71500-ra. Marcsi
erdoapolas

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » pén. jan. 02, 2009 5:09 pm

Valamint nyugdijas munkavállaló esetén kellett szerintetek 3% eb-t fizetni 2008-ban?

nyuszimacsek1

HozzászólásSzerző: opika » pén. jan. 02, 2009 5:31 pm

Az eü.szolgáltatási járulékot és a minimálbért már leírták, a többi nem változik 2009-ben. Már mint a járulék mérték. Változás az alapoknál van, de főleg a munkaadói, munkavállalói járuléknál és a szakképzési hozzájárulásnál, ami igazodik a társadalombiztosítási járulék alapjához. A nyugdíjas munkavállalótól továbbra is 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell vonni, (nem kell vonni a 2 % pénzbeli eb. járulékot, gondolom erre gondoltál) és 9,5 % nyugdíjjárulékot. 
opika

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » pén. jan. 02, 2009 5:58 pm

Opika!

Én most ott vagyok meglőve, hogy kilép a nyugdijas munkavállaló dec.31-el és a jövedelemigazolások az eb. ellátásokhoz c. nyomtatványt kéne kitöltenem, de döbbentem tapasztaltam,hogy ezt akkor kell kitölteni,hogyha 3% eb-t vontam a dolgozótól. Én ezért kérdezem. Mivel én nem vontam tőle 3% eb-t, tehát nem tudom,hogy akkor rá vonatkozóan ki kell-e egyáltalán töltenem ezt.

A másik, már mást is megkértem és remélem nem bántalak meg, ha téged is megkérlek,hogy légyszives ird meg a te véleményedet a menetlevél formája c. kérdésemhez. Mivel nem tudom hogy most akkor ezt a szerencsétlen legényt megbüntetik vagy kiszórják majdan az összes menetlevelét, vagy pedig tud valamint fogódzót, hogy nincs előírva,hogy milyen formában kell készülnie ennek a menetlevélnek. Természetesen a jövőben megmondom neki,hogy vegyen,a ztán irogassa inkább a fejlécet, na de visszamenőleg?

Vagy menjen el egy nyomdába aztán nyomasson? Hiszen a sorszám tök mindegy, mert sehol nem jegyezték.

nyuszimacsek1

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. jan. 02, 2009 6:06 pm

Szia! Én nyugdíjasnak ki sem töltöm ezt az igazolást, mert nem kell. .Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: opika » pén. jan. 02, 2009 6:15 pm

3 % eb. járulék még 2007-ben volt, de nyugdíjastól akkor sem kellett vonni. Szerintem sem kell kiállítanod a jövedelemigazolást az eb. ellátásokhoz, mert a nyugdíjas nem jogosult pénzbeli eb.ellátásokra, csak baleseti ellátásra.

Menetlevélben nincs tapasztalatom, nem tudok hozzászólni.

opika

Vissza: Adatszolgáltatás