Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előtársaság bevallási kötelezettsége

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: tamas973 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv.

A társaságiszerződés kelte 2008,11,18, bejegyezve és adószáma 2008,11,24. Tevékenységet ezidő alatt nem végzett, járulékot nem kell fezetnie. Milyen bevallásokat kell beadnia és milyen kezdő dátumokkal?

Üdv: Tomics

tamas973

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd dec. 30, 2008 8:09 am

Szia Tomics!

2008-tól nem kell előtársasági beszámolót készíteni annak, aki nem kezdte meg a gazdasági tevékenységét az előtársasági időszak alatt. Akinek nem kell előtársasági beszámoló, annak előtársasági bevallások sem kellenek. Tehát Nálad ez az eset áll fenn. Viszont november 24-től a 0808-at novemberre akkor is be kellene adni, ha nullás (én legalábbis beadnám, hogy látszódjon az apeh folyószámlán, hogy nincs kötelezettség).

Az üzleti éved tehát 2008.11.18-2008.12.31-ig lesz majd, előtársaság nélkül, és az ehhez kapcsolódó szokásos bevallások mennek majd.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd dec. 30, 2008 8:33 am

Jaj, az egyik legfontosabb dolgot elfelejtettem, nem tudom ezt teljesítetted-e, ez is idén változott. 08T1041: alakuláskor be kell küldeni papír alapon az adószám feltüntetése nélkül, hisz akkor még nincs meg az adószám. Az ügyvezetőt vezető tisztségviselő minőségben le kéne jelenteni, akkor is ha nem biztosított. Aztán ha megvan a cég adószáma, és a regisztráció az elektronikus küldésre, akkor ugyanezen tartalommal megismételni az adatszolgálatást, de már az adószám beírásával! Nekem is végig kellett ezt játszani, van idén alakult cégem.

Art. 16 § (9). ott megtalálod. 

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » csüt. jan. 01, 2009 5:10 pm

Szia Kata?

Szerinted azt a cégvezetőt is be kell jelenteni, akinek van 36 órát elérő munkaviszonya és nem lesz biztosított a cégében? Én úgy értelmezem, hogy nem, mert az Art.-ben az áll, hogy "... ismételten bejelenti a cégbejegyzési kérelem benyújtását megelőzően az általa biztosítottként foglalkoztatott (4) bekezdés szerinti adatait." Vagy ezt én értelmezen rosszul?

Ercsi

Ercsi66

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 2009 6:34 pm

Szia Ercsi!

Igen, annak idején év elején sokat tipródtunk mi is ezen, mert nem 100 százalékosan egyértelmű a megfogalmazás. Elvileg a cégben ugye nem biztosított, nem kell fizetni utána semmit, máshol minősül biztosítottnak. Viszont aztán én úgy döntöttem, hogy a biztonság kedvéért, mivel újonnal alakult cégről volt szó, alkalmazott nem volt, elküldök egy (kettő) T1041-est, nehogy aztán mégis kitalálják, hogy el lett mulasztva ez a bejelentéi kötelezettég is. Mint vezető tisztségviselőt jelentettem csak le az ügyvezetőt, és ebből így semmi gond nem lehet.

Hogy szerintem kell-e? A megfogalmazás szerint nem, amiről beszéltünk is - nem biztosított a cégben - de én már nem bízom az apehban az ilyen kérdésekben.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » csüt. jan. 01, 2009 8:45 pm

Szia Kata!

Köszönöm a válaszodat! Magánvéleményem: most, amikor 3 nap alatt bejegyzik az új cégeket, igencsak felesleges dolognak tartom az első menetet. Nekem eddig nem volt olyan cégem, akinek be kellett volna adnom, csak most, de mire eljutott hozzám az anyag már be is jegyezték, úgyhogy csak utólag tudom beadni...  Sok ügyfél csak akkor keres könyvelőt magának, amikor már a cégbíróságon van az anyaga vagy már be is jegyezték...  Erről a kötelezettségről már az ügyvédeknek tájékoztatniuk kellene a céget alapítani szándékozókat, hogy már az első lépéskor nem szegjék meg az Art.-t... Nagyon ráért, aki kitalálta, és szerintem a gyakorlatban nem próbálta ki...

Üdv. Ercsi

Ercsi66

HozzászólásSzerző: jasi.kovacs1 » vas. feb. 15, 2009 8:21 am

Sziasztok !  Új vagyok a fórumon. Az alábbi kérdésem lenne, amelyben a segítségeteket, véleményeteket kérem :

Egy olya egy személyes Kft-nek könyvelek, amely alapító okirata 2008.nov.11. Adószámmal 2008. december 5. óta rendelkezik. A cégbírósági bejegyzés kelte: 2008. december 11.

2008. december 5-el lett bejelentve az ügyvezető és egy pénzügyi ügyintéző. A főkönyvelő 2008. december 15. nappal lett felvéve és bejelentve. A társaság alapító okiratában szereplő, engedély köteles tevékenységhez szükséges működési engedélyekkel 2008. decembr 29. nappal rendelkezik a Kft, a tevékenységét 2009. január 05-el kezdte, 20 fő dolgozó bejelentése 2009. január 1-től datálódik.

2008. november 24. és 2008. december 11. közötti időszakban csak közjegyzői díj, nyomtatvány költségekkel kapcsolatos kiadások voltak.A működés megkezdéséhez szükséges apportot az alapító 2009. január 5-án bocsátotta rendelkezésre, a hárommiliós törzstőkét 2008. december 5-én.

SZERINTETEK KELL AZ ELŐTÁRSASÁGRÓL BEVALLÁST BENYÚJTANOM? EGYÁLTALÁN MI MINŐSÜL GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGNEK : amikor már bevételem is van, vagy már az is annak számít, ha a 2009. január 1-i indulásra készülve voltak kiadásaim. Tanácstalan vagyok.

Zsóka 

jasi.kovacs1

Vissza: Adatszolgáltatás