Adófórum

Adózási és számviteli információk

Autószerelő, környezetvédelmi termékdíja?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Abban szeretnék segíséget kérni, hogy autószerelő e. vállalkozót e tevékenysége tekintetében, érinti-e környezetvédelmi termékdíjal kapcsolatban valami kötelezettség.

A válaszokat előzetesen is megköszönöm.

Üdv: Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Panni49 » csüt. dec. 11, 2008 3:21 pm

Szia!Szerintem a motorolaj az veszélyes hulladék,és ezzel kapcsolatban lehet tennivalód.Én hallottam,hogy van  Kiskunlacházán valami cég,aki elszállítja,ha van szerződésed velük.Nevüket nem tudom,de a címük:2340.Kiskunlacháza.Kárpát út.10.Üdv.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 11, 2008 3:29 pm

Szia Panni! Köszönöm a választ, várok még a kérdés lezárásával, hátha közelebb kerülök a megoldáshoz. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. dec. 11, 2008 3:35 pm

Szia !

A VPOP weblapján megtalálható az 1995 évi LVI.tv. a Környezetvédelmi termékdijról és a végrehajtási rendelet is olvasható.

Mindkét szabályozást átolvastam, de én azt olvastam ki belőle, azok kötelezettek környv.termékdij fizetésére akik, importálnak  gumiabroncsot, olajszármazékokat, akkumulátor, elem, savak stb, vagy  itthon előállitanak és forgalomba hoznak, és ezzel kereskednek) elsődleges forgalomba hozók. 

A tv. és a végrehajtári rendelet  alapján   én ugy látom nem kell körny.védelmi termékdijat fizetni, mert a vállalkozás nem forgalomba hozatattal foglalkozik, csak végfelhasználó. 

Az autószerelés egy szolgáltatás, és a  szolgáltatás során keletkező veszélyes anyagok, pl.akkumulátor és  fárdt olaj, ezek begyüjtésére a veszélyes  hulladék begyüjtésére szakosodott céggel szerződést köt, aki elszállitja. A fizetett térités a tevékenység felmerülésével kapcsolatos költsége, de ez a hulladék kezelés és gazdálkodás témaköre már.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 11, 2008 4:44 pm

Szia hvanna! Én is úgy értelmezem, ahogy Te, de most " bogarat ültettek a fülembe" ezért szeretnék a végére járni és biztosra menni. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: bezi02 » csüt. dec. 11, 2008 4:47 pm

Szia Mária! Úgy van ahogy hvanna írta.Mindent tökéletesen leírt, de nem azért nem kell fizetni kvt.díjat mert végfelhasználó. Ugyanis lehet olyan is, hogy eladja az olajat, akkut vagy a gumiabroncsot. Azért nem fizet mert a szállító minden esetben átvállalja a termékdíjat. Ez a számlákon fel van tüntetve.Nálunk legalábbis igy van.
bezi02

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. dec. 11, 2008 4:52 pm

Szia Mária ! Azóta is gondolkodom ezen a kérdésen. Nekem  volt egy autószerelő( kamion javitás volt a fő profilja ) vállalkozó hozzátartozóm aki nem fizetett könyzv.termékdijat, a  veszélyes hulladék volt a gond.

Én még mindig ott tartok nem kell fizetnie a vállalkozásnak, mert nem forgalmazó, előállitó, csomagoló stb. A magánszemélyek is használnak ezen termékekből,  az árba átháritja ezt a dijat a forgalmazó, kereskedő. 

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 11, 2008 5:30 pm

Sziasztok! Köszönöm , a megnyugtató válaszkat, örülök, hogy egyezik a véleményünk. Mária
valterjozsefne

Vissza: Adatszolgáltatás