Adófórum

Adózási és számviteli információk

környezetvédelmi termékdíjról nyilatkozat

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Kása » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép napot minden kedves fórumtagnak!

Nagyon elakadtam. Van egy ügyfelem, aki viszonteladó és egy nagykertől vásárol nyomtatóba való patronokat és ezeket értékesíti.

A nagyker a számlán nem tűnteeti fel, hogy fizeti-e a környezetvédelmi termékdijat a csomagolóanyag után. Partnerem már többször is felhívta a nagyker figyelmét, hogy fizetni kellene, és a számlán is fel kell tűntetni, hogy megfizeti -e vagy sem. A nagyker az első magyarországi forgalmazó.

A nagyker viszont a füle botját sem mozgatja.

Mi a helyzet ilyenkor.

A viszonteladón fogják behajtani a termékdijat, amit nem fizetett meg a nagyker? Vagy mi lesz?

Köszönöm

Kása

HozzászólásSzerző: markne » csüt. nov. 13, 2008 11:52 am

Szia!

Szerintem az ügyfeled akkor lenne kötelezett, ha ő csomagolná a patronokat. Az első belfölldi forgalombahozó első vevője csak a K díjtételű  kereskedelmi csomagolóanyagok után fizet termékdíjat, ezek pedig az italos palackok.

A viszonteladón semmiképpen nem hajthatják be az olyan díjat, amire nem ő a kötelezett. Az pedig bármikor bizonyítható - egyszerűen a számlával - hogy ki a kötelezett.

Üdv.

markne

HozzászólásSzerző: Panni49 » csüt. nov. 13, 2008 11:54 am

Szia! nézd meg a www.vam.gov.hu honlapon a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatosan a 2008.01.01.változásokat.Szerintem ott megtalálod a megfelelő válasz,hogy melyik termék vonatkozásában mikor kinek kell fizetni.Üdv.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: markne » csüt. nov. 13, 2008 12:01 pm

Még annyi tennék hozzá, hogy a szállító akkor köteles nyilatkozatot tenni, ha átvállalja környezetvédelmi termékdíj fizetését, de esetetekben erre nincs szükség, mert nem kötelezett a vállalkozód.

Ajánlom Neked a www.termekdijak.hu honlapot, regisztráció után sok mindent megtudsz tőlük, érdemes regiszrtrálni.

Bocsánatot kérek, most kapcsoltam, hogy valószínű importból származik a csomagolt termék, akkor valóban fel kell tüntetnie az első belföldi forgalombahozónak a jogszabály szerinti szöveget, de ha nem teszi, azért csak őt marasztalhatják el. Azért jó, ha tudjátok bizonyítani, hogy a figyelmüket felhívtátok.

markne

HozzászólásSzerző: Kása » csüt. nov. 27, 2008 2:42 pm

még mindig a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban gondokodom:

azt hallottam,hogy ha a magyarországon első forgalomba hozó nem fizeti meg a csomagolóanyag után a termékdíjat és a számlában sem tűnteti fel, akkor a viszonteladónak kell megfizetnie....tud erről valaki valamit?

Kása

HozzászólásSzerző: markne » csüt. nov. 27, 2008 6:32 pm

Szerintem kérdezzél meg valaki szakértőt, de én meglehetősen abszurdnak tartanám, ha azt büntetnék, aki nem mulasztott. Miért ne kérhetnék számon azon, akinek kötelezettsége lett volna megfizetni.

Bár itt már minden  és mindennek az ellenkezője is igaz lehet. Még megpróbálok utána kutatni, mert én ezzel még nem találkoztam.

Üdv

markne

HozzászólásSzerző: Kása » csüt. nov. 27, 2008 6:42 pm

a vpop-t kérdeztem, nem adtak egyértelmű választ....azt gondolom,hogy sok viszonteladót értinthet ez a kérdés
Kása

HozzászólásSzerző: markne » hétf. dec. 01, 2008 1:16 pm

Azzal kapcsolatban, hogy ha - ahogy írtad - hogy ha az első forgalombahozó helyett behajthatják a viszonteladón a termékdíjat, további kutatások után az a gyanú motoszkál a fejemben, hogy talán onnan vették ezt az információt, hogy a következő évi módosításban az szerepel, hogy ha átvállalás esetén az átvállaló nem fizeti meg a termékdíjat, akkor a kötelezttségért az eredeti kötelezett köteles helyt állni. (2008. évi LXIX. tv. 2. §. (5). bek. Lehet, hogy nem így van, de ez már érthetőbb.

Üdv.

markne

Vissza: Adatszolgáltatás