Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bt. válófélben lévő tagjai

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: furio » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem, kérem, aki tud segítsen.

Bt. tagjai házastársak, akik most válófélben vannak. A tulajdoni hányad 50-50 %. A kültag feleség ügyvédje írt egy levelet, hogy a válóper miatt készítsem el a mérleget és adjam meg az adatokat.

A beltag, egyben üzletvezető férj azt mondja, hogy ne adjak ki semmilyen adatot, mert ő nem járul hozzá.

A feleség hívogat, hogy amíg nincs más a kezemben addig a Bt-nek ő teljes jogú tagja. Joga van kérni az adatokat, ill bármibe betekinteni és én köteles vagyok mint a Bt. könyvelője neki is rendelkezésre állni.

Már a felmondásomat fontolgatom, mert nem akarok ütköző felület lenni.

Szerintetek mit tegyek?

Kössz előre is, Furio

furio

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd nov. 04, 2008 3:18 pm

Szia !

Igen kellemetlen ez a helyzet. A bt. könyvelés végzésére  ha kötöttél szerződést, és aki a megbizást aláirta( elektonikus bevallások elkészitéséhez ) úgy gondolom az a beltag, azaz az ügyvezető  lehetett. Nem tudom  hogy jó e az a javalat, kérd irásban az ügyvezetőtől az adatkiadás  megtagadását. 

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd nov. 04, 2008 3:23 pm

Szia Furio !

A témával kapcsolatban még  annyit szeretnék hozzáfüzni: 

mindkét félnek van szerintem jogi képviselője.  Az ügyvezetőnek javasold azt hogy a védők egyezzenek meg az adatkiadás kérdésében, minél tovább huzódik az ügy annál több lesz az eljárás költsége, és ez nem érdekük a peres feleknek.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd nov. 04, 2008 3:44 pm

Szia Furio!

Igen a feleség tagnak joga van a betekintéshez, stb.... a GT alapján. de ezt a betekintést nem tőled kérheti, hanem az ügyvezetőtől, a cég képviselőjétől...   Amit tudok tanácsolni, nyomd ki a főkönyvet, a főkönyvi kartonokat, a szállító-vevőt két példányban, az egyiken vetesd át az ügyvezetővel,  a másik marad nálad.  És írj pár sort a hozzád intézett levélre, miszerint Te a társaság könyvelője vagy, a könyvelésből nyert adatokat átadtad az ügyvezetőnek, a közvetlen cégre vonatkozó igénnyel szíveskedjenek a cég ügyvezetőjét megkeresni, mint könyvelő, közvetlenül csak az ügyvezető részére adhatsz a cégre vonatkozóan bármilyen konkrét adatszolgáltatást, vagy az ügyvezető meghatalmazása szerint . Ilyen meghatalmazást, valamint évközi mérleg összeállítására vonatkozó megrendelést nem kaptál. A cég nevében nem vagy jogosult nyilatkozni, a cég képviseletére jogosító megbízással a taggyűlés részéről a cégiratok alapján az ügyvezető jogosult.

Ezért nem haragudhat meg, még akkor sem, ha ő a másik 50%-os tulaj, ebből azt szűrheti le, hogy Te csak a törvényes keretek között jársz el, ami ha esetleg ő lesz a cég további ügyvezetője, stb.... akkor az ő érdekeit is védi.  /Egyébként egy könyvelő önmagában a főkönyvi adatokból mérleget nemtud készíteni, mert a követeléseket, eszközöket értékelni kell, s a mérleget leltárral is alá kell támasztani, s a leltározás elvégzése nem a külső megbízott könyvelő feldata...

Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd nov. 04, 2008 8:29 pm

A férj két okból is kellemetlen helyzetben van: mint beltag, felelőssége korlátlan és egyetemleges akkor is, ha a társaság jogutód nélkül megszűnik. A megszűnést a feleség könnyen elérheti, ugyanis azonnali hatállyal felmondhatja a társasági szerződést, ha másik tag olyan magatartást tanúsít, hogy nem tud vele együttműködni. Igaz, van a férjnek fél éve, hogy keressen másik kültagot maga mellé, azonban a tagság megszűnésének időpontjában fennálló társasági vagyonnal el kell számolnia  a feleség felé, ami azt jelenti, hogy azonnal feleződik a cég vagyona. Én a férj helyében is konstruktívabb lennék, bár kétségtelen, hogy bizonyos durva lépések nem kifejezetten állnak érdekében a feleségnek sem, ha jelentős vagyonról van szó: ha hirtelen kihúzza a szőnyeget a cég alól, ő is sokat veszíthet. 

Nos tehát ezeket kellene mérlegelni és emberi módon megoldani a helyzetet. Amúgyis kérdéses, hogy a válás után hogyan tudnak egy személyes együttműködésre alapított céget tovább is működtetni, ha viharosan válnak el. 

A kültag az üzletvezetésre nem jogosult (kivéve, ha a társasági szerződés eltérően rendelkezik), a tagok gyűlésén azonban tevékenyen részt vehet. Ezért a feleség egyébként akkor járna el helyesen, ha tagok gyűlését kezdeményezné, ahol előadhatja a kívánságait. 

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: furio » csüt. nov. 06, 2008 1:31 pm

Kedves Válaszolók!

Nagyon köszönöm a segítségeteket, így valahogy már elevickélek, de még nem tudom mi lesz a vége, mert mindkét féllel jó volt a viszony. Hogy egy könyvelő mi mindennek van kitéve!!

Szenzációs ez a fórum!!!!

Mégegyszer köszönöm!

Üdv: furio

furio

Vissza: Adatszolgáltatás