Kipipáltam de csak 3-at lehetett max.. : ((
Így gondoltam az első háromnak osztottam ki a pontokat. :)
Kedden viszont majd elmondom, hogy mit hallottam, illetve, hogy jutottam-e valamire. :)
Addig is jó hétvégét Nektek! ;)
Kipipáltam de csak 3-at lehetett max.. : ((
Így gondoltam az első háromnak osztottam ki a pontokat. :)
Kedden viszont majd elmondom, hogy mit hallottam, illetve, hogy jutottam-e valamire. :)
Addig is jó hétvégét Nektek! ;)
Kedves Balázs!
Kellemes hétvégét Neked is! Kíváncsian várom a megfelelő megoldást erre a konstrukcióra. Mert nyilván van jó és törvényes megoldás, hiszen sokan végeznek online jövedelemszerző tevékenységet. Az SZJA-t még meg lehet oldani, hogy a magánszemély saját maga fizeti meg negyedévente az előleget, és önbevallással rendezi, de a járulékok kérdését ezzel nem oldottuk meg, ahogyan a jogviszonyt sem. Bár lehet, hogy a neten kitöltve egy regisztrációs lap, ill. elfogadott szerződés is megfelelő.
Üdv: Böbe
Sziasztok.
Voltam Kedden a "felvilágosító" találkozón, ahol Egy könyvelő és/ adószakértő, és bérszámfejtő is jelen volt, de nem mondtak semmi újjat!
Ugyan azt mondták el, amit Ti is leírtatok Nekem! : (((
Előrébb nem jutottam.
Sőt! (Még szerintem hülyeségeket is mondtak, vagy csak mást mint más adószakértő.. : (
Ma viszont voltam egy másiknál, aki meg mást mondott, illetve részben ellentmondva a másik könyvelőnek.
Most a problémám az, hogy nem tudom, hogy kihez fordulhatnék, PONTOS felvilágosítással kapcsolatban.
Úgy néz ki, hogy kértem egy időpontot az APEH-ba, egy ott dolgozó adószakértőhöz, aki remélem, pontos megoldást és számokat fog tudni mondani nekem. : ((
Pl az egyik könyvelő azt mondta, hogy:
- Megbízási szerződéssel, csak Szellemi munkát lehet kiadni.
a másik meg, hogy Fizikait is.
- Azt is mondták, hogy a megbízási szerődés csak tól-ig szólhat.
a másik meg azt mondta, hogy lehet határozatlan időre.
- Az egyik azt mondta, hogy egy megbízási szerződésnél csak egyszer történhet kifizetés,
még egy harmadik meg azt mondta, hogy lehet határozatlan idejű és többszöri (bármikori) kifizetés...
- Aztán, hogy ki dönti el, hogy ez munkaviszonynak, vagy megbízási jogviszonynak minősíthető, mert a probléma az az, hogy:
azt a munkát amit én kiadnék, sokkal több érv szól a megbízási szerződés mellett..
Pl:
- A munkaidejét a megbízott osztja be,
- A munkavégzést a világon bárhol belátása szerint végezheti, (pl: egy réten, erdőben)
- A fizetése az csakis teljesítmény alapján történne. (pl: egyszer 11e, következő hétben 4e, utána 22e, stb..)
- A másik, hogy valaki 3-4 napig végezné a munkát, aztán megunná és "kilépne". Még más, hetekig, vagy épp hónapokig szeretné csinálni. (Továbbá, 60%ban, nagyon gyakran cserélődnének ezek az emberek.)
- Továbbá minden szükséges eszköz, háttér stb az Ő tulajdona lenne, ő maga biztosítaná, stb..
Tehát, mivel erre az internetes szolgáltatásra nincs külön jogviszony, adózási törvény, kifizetési törvény, stb.., nem lehet úgy megállapítani a "megbízottamat" jogviszonyát, hogy több érv szól a megbízási jogviszony mellett, mint a főállású jogviszony mellett, így tehát ezen feltételei mellett, tudhassam alkalmazni Őt! ???
Na ezt sikerült jó zavarosan leírnom, ezért elnézést kérek ismét, csak sajnos nem értem még ezeket nagyon. : (
De remélem értitek.. :)
Balázs
Szia Balázs !
A leirtak alapján tényleg nem lettél okosabb. A megbizási szerződés látszik mégis a legelfogadhatóbb foglalkoztatási keretnek, az általad vázolt infrastrutura miatt is. A dolgozni akaró ha rendelkezik ( számgép.és ismeret) akkor tugja végezni és teljesen kötetlenül, tehát nem munkaviszony jelleget ölt. Nem lehet a " szinlelt " munkaszerződés kategóriát se belemagyrázni.
Az internetes szolgáltatások tárgyában szerint szabályozás hézag van, és csak azokat a kereteket, szabályokat lehet "ráhuzni" amelyek jelenleg vannak.
További sok sikert a bogozáshoz !!
üdv:hvanna
Szia Balázs!
Sajnos a törvényhozás még mindig a régi "papír alapú, kézikönyveléses" időkre van berendezkedve, egyszer talán a törvényalkotók is eljutnak a XXI. századba, most még a XIX-ben vannak :-((
A megbízás tűnik számomra is a legjobb megoldásnak, bár az bizony elég sok teherrel jár a számodra. Ugyanis a kifizetésekről meg kell állapítanod, hogy járulékköteles-e, vagy sem. Ennek függvényében vonsz/nem vonsz a díjból járulékot, fizetsz járulékot utána/vagy ehot,vonsz szja-t, ezeket mind be kell vallani, az APEHnak át kell utalni, az igazolásokat a kapott jövedelemről, járulékról, stb. a megbízottaknak ki kell adni, a nyenyit köv. évben be kell adni róluk, stb, stb. Szóval sok gond van vele.
Nem sikerült hasonló online munkákat kínáló vállalkozásokkal felvenni a kapcsolatot ez ügyben? Mindenesetre kíváncsian várom az APEH-ben lévő szakértő szerinti helyes megoldást! Sok sikert!
Üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 69 vendég