Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kinek kell termékdíjat fizetni?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: heteske2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Az alábbi témában kérném segítségeteket: Van 1 ügyfelem, aki gyártótól és forgalmazótól vásárol műanyag táskákat, zsákokat és fóliázott papír csomagolót, majd ezeket kiskereskedőknek továbbértékesíti. A továbbértékesítők között is van olyan aki egyrészt eladja a vevőnek, másrészt más kereskedőnek adja tovább. Kereskedőink egyrésze olyantól veszi a műanyag táskát, aki átvállalja a termékdíj megfizetését, van aki nem. Kinek kell termékdíjat fizetni és bevallani ?! Ha az első ügyfelünk leszerződik az ÖKO-PANNON-nal, akkor csak Ő fizet ?

Köszönöm szépen a válaszokat.

heteske2

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. okt. 27, 2008 8:35 pm

Szia!

A végén kezdeném: Ha az első továbbértékesítő leszerződik az ÖKO-Pannonnal, akkor  ő fizet és a kereskedőnek nem kell, ha ez a számlán fel is van tüntetve, azaz (én legalábbis így szoktam kérni) a számlán ezt a díjat külön soron  db-ként, vagy kg-ént "továbbterheli", és megjegyzi, hogy az áru és nem a "csomagolóanyag" (ami általában azt jelenti,  hogy a megvásárolt  csomagolóanyag "becsomagolása") termékdíj megfizetve.

A gyártótól vásárolt után pedig a forgalmazónak(kereskedőnek)  kell a termék vagy hasznosítási díjat mefizetnie. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: heteske2 » kedd okt. 28, 2008 10:11 am

Szia Napraforgó

Köszönöm a választ. Mi a helyzet azokkal, akik olyantól vásárolják a táskákat, aki nem vállalja át a termékdíj megfizetést? És ahányszor eladják ugyanazt a táskát, annyiszor és annyi ügyfélnek kell fizetni?

Üdv: Heteske 

heteske2

HozzászólásSzerző: markne » szer. okt. 29, 2008 6:23 am

Sziasztok!

A "termekdijak" portálon olvastam egy véleményt, amely szerint : Csak a csomagolást végzőnek közvetlenül értékesítő gyártó vagy kereskedő vállalhatja át a kötelezettséget. Nekem ez azt súgja, hogy a további útjára már nem érvényes az átvállalás, ha azt tovább értékesítik. Szerintem teljesen külön kell választani azokat a csom. anyagokat, amelyeket áruként vásárolnak azoktól, amelyekbe csomagolnak. Ha a csomagolásra vásárolt anyagok szállítói számláján az értékesítő feltünteti  a jogszabályban foglalt szöveget, akkor már ő válik kötelezetté, de ha már tőle is átvállalták, akkor szerintem nem tehet ilyen nyilatkozatot, ha csak ténylegesen nem fizeti meg ő, ill. nem ő csatlakozott hasznosítást koordináló szervezethez. Én azt ajánlom, hogy még próbáljál további információhoz jutni, én nem merném így kezelni. Inkább megkérdeznék egy ezzel foglalkozó szakembert. Az említett portálon is van kérdezési lehetőség regisztráció után.

Üdv. 

markne

Vissza: Adatszolgáltatás