Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tevékenység nincs bejegyezveteljesítés megtörtént

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: MPMP1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben egy társaság egy másik társasággal végeztet egy bizonyos tevékenységet, mely tevékenység nem szerepel hivatalosan a cég tevékenységei között, viszont a teljesítés megtörtént, a számlát már mindketten lekönyvelték, akkor mi a teendő? Elégséges-e ha a céggel szerződést köt, hogy az köteles 3 hónapon belül bejegyeztetni a tevékenységet, ha mégsem teszi meg, ezzel akkor is kivédte magát?

MPMP1

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. okt. 20, 2008 6:19 am

Szerintem a számlakibocsátó felelős azért, hogy milyen tevékenységről adott számlát.Ha a teljesítés megtörtént,a befogadó jogosan fogadta be a számláját.Én nem hiszem, hogy a megbízónak a partner cégadatait ilyen mélységben kellene ellenőrizni!

"Elégséges-e ha a céggel szerződést köt, hogy az köteles 3 hónapon belül bejegyeztetni a tevékenységet,..."Az életben ilyen szerződések nem léteznek!!! 

Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: gariv » hétf. okt. 20, 2008 6:46 am

Szia!

A számla kibocsátásáért a kiállítója felel. A tevékenységet,  ami nincs bejelentve mielőbb pótolnia kellene.Szerintem ugyanis nem állíthatta volna ki a számlát. Ezzel az a baj, hogy tudomásom szerint a számla befogadója nem számolhatja el költségként. Sajnos APEH ellenőrzés során, ha kiderült, kiveszik a ktg, és az ÁFA visszaigénylésből is.

Évi

gariv

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. okt. 20, 2008 7:45 am

A számlát kibocsátó sürgősen jelentse be a tevékenységi kört az APEH-nál a céges változásbejelentő nyomtatványon.  Art.23.§. (2)

......" A cég létesítő okiratában nem szereplő, de ténylegesen végzett tevékenység esetén a tevékenység megkezdését, illetve a bejelentett vagy bejelenteni elmulasztott tevékenység megszűnését követő 15 napon belül tesz bejelentést."

Esetleg a vastagított részt meglovagolva sürgősen jelentsétek be.  Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. okt. 20, 2008 7:51 am

Szia!

Nem tartom jó ötletnek írásba is adni, hogy a számla befogadója tudott a szabálytalanságról, arról, hogy nem végezhette volna el a partnercég a szolgáltatást, mert nincs nála bejelentve. A kérdésben szereplő szerződéssel éppen azt ismerné a Kft, hogy annak ellenére fogadta be a számlát, ill.számolta el költségként és levonható Áfa-ként, hogy tudomása volt róla, nem tehetné meg.

Viszont el kell érni, hogy a számlát kibocsátó, a szolgáltatást nyújtó mindenképpen jelentse be ezt a tevékenységet visszamenőlegesen. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. okt. 20, 2008 10:15 am

Szia!mazsi5 igazavan.Ha már kibocsátott olyan tevékenységre számlát,ami nincs a tevékenységi körében,akkor minél előbb be kell jelenteni az APEH-nak.és nem azt kell nézni,hogy ki ki-nem a hibás.Régebben volt olyan,hogy 30 nappal is visszadátumoztam a  változásra  vonatkozó időpontot mert az új megbízóm régi könyvelője ezt a kérdést figyelmen kívül hagyta. Igaz nem tudom,hogy a mostani program ezt engedi -e. (az állandó frissítések miatt)Üdv.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. okt. 20, 2008 10:48 am

Szia Panni!

A kérdező szerintem a számlabefogadó, és Ő nem jelenthet be más cégre vonatkozó adatot!!Max. feljelentheti, hogy tudomása szerint nem végezhette azt a tevékenységet.De akkor felmerül a kérdés- miért fogadta be a számláját???

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. okt. 20, 2008 2:13 pm

Szia! én a számla kibocsátó szempontjából közelítettem meg a témát,és hogy neki mi a teendője.Egy szolgáltatást igénybe vevő nyilvánvaló hogy nem fog nyomozni az után,hogy aki valamilyen tevékenységet gyakorol,az az előírásoknak megfelelően gyakorolja e.(de már lehet,hogy ebben a világban mindenkit le kell ellenőrizni.)Egyébként egyetértek veled a számlabefogadóval kapcsolatban.Üdv.Panni
Panni49

Vissza: Adatszolgáltatás