Adófórum

Adózási és számviteli információk

termékdíj-környezetvédelmi

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: hfejes » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következőben kérnék segítséget:

Most kezdtem el belemélyedni a termékdíj témába és sok dolog nem tiszta még előttem,de most a legfontosabbakban kérnék segítséget.Könyvelő irodában dolgozom és könyvelek élelmiszer boltot, pékséget, gumiszerlőt szinte mindegyikből van ami ide tartozik.

A kérdéseim:

A vámhivatalhoz történő bejelentkezésénék az eredeti papírokat kell beküldeni vagy elég ha lemásolom őket?

Élelmiszerboltnál milyen nyilvátntartással támasszam alá? Nem tudom, hogy honnan induljak el.

Köszönöm:Hajni

hfejes

HozzászólásSzerző: markne » kedd szept. 16, 2008 9:47 am

Kedves Hajni!

A VPID szám igénylő nyomtatvány kitöltési utasítása szerint hitelesített másolatok kellenek. Személyes kérdésemre már azt mondták, hogy nem kell rá hitelesítés, de lehet, hogy egy másik régióban már megkövetelik. Szerintem egy telefont megér, hogy az illetékes Regionális  Ellenőrzési Központnál megkérdezd, hogy náluk mi a gyakorlat. De az biztosan elég, ha a vállalkozó saját maga igazolja a másolat hitelességét.

A szabályok szerint a felhasznált csomagolóanyagok után kell fizetni, az én vállalkozóm viszont azt mondta, hogy ő bizony nem leltározza  negyedévenként a sokféle, de kis volumenű csomagolóanyagot, inkább megfizeti a vásárláskor. Igaz ez már 2003. óta így megy, és ő hasznosítást koordináló szervezethez csatlakozott, ott elfogadták ezt a számítási módszert, és mivel a csomagolóanyagok zöme után 100 %-ban átvállalta a szervezet a termékdíjat, maradtunk ennél. Így csak a vásárlásról vezetem a nyilvántartást , amelyen feltüntetem a dátumot, szállító megnevezését, számla számát, vásárolt termékek felsorolását, súlyát, ha db után kell fizetni, akkor a db számot. De lehet, hogy valaki jobb módszert tud ajánlani. 

Üdv.

markne

HozzászólásSzerző: hfejes » kedd szept. 16, 2008 10:16 am

Köszönöm.

És a csomagolási termékdíjnál ha db-ban van a számlán, hogy számolom át kg-ra, mert erre nem találtam semmit?

Annyira káoszban látom az egészet.

Üdv.Hajni

hfejes

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » kedd szept. 16, 2008 10:28 am

Sziasztok!

Na de akkor a te boltod városban 5o, vidéken 1oo m2-t meghaladja, mert a törvény szerint csak ez után kell fizetni.

nagyne_karola

HozzászólásSzerző: markne » kedd szept. 16, 2008 10:30 am

Hajni!

Egy bizonyos mennyiséget meg kell mérni és átszámítani. Ha többször fordul elő ugyanaz a csomagolóanyag, érdemes nyilvántartásba venni, és a többi vásárlásnál már egyszerű. Nekünk van olyan szállítónk is, aki megadta egy jegyzékben, hogy melyik termékéből 1000 db milyen súlyú. Persze, ezt nem mindenki teszi meg.

Üdv.

markne

HozzászólásSzerző: markne » kedd szept. 16, 2008 10:46 am

Kedves Karola!

Amiről írsz, az csak a kereskedelmi csomagolás K díjtételére vonatkozik, amire az italos palackok után lenne kötelezett az első belföldi forgalombahozó első vevője.

A többire nem vonatkozik a területi mentesség. 

Egy vegyesboltnál biztosan van papír, ill műanyag csomagolás is. 

Üdv.

markne

Vissza: Adatszolgáltatás