Adófórum

Adózási és számviteli információk

0808 bevallás önellenőrzése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

0808-as bevallást kellene önellenőriznem, ilyenkor a főlapon x-lem a helyesbitést és az önellenőrzést, és csak annak a dolgozónak kell az 0808M lapját csatolnom akinek az adótételében változás történt, vagy mindenkiét?

Másik kérdésem 0865 bevalással kaocsolatos lenne, én az idén is bőszen kiemelgettem a 83. soron a tárgyi eszköz beszerzéseket, és most olvasom (igy jár aki nem nyalja át a kitöltési útmutatót), hogy csak 2008. előtti időszakok önellenőrzésénél, pótlásánál kellene? Akkor most önellenőrizhetek?

nemvica1

HozzászólásSzerző: Szilvike781 » hétf. szept. 15, 2008 11:56 am

Szia!

A 0808-as főlapon ha önellenőrzés akkor csak azt x-eld. Én visszaszoktam másolni és küldöm helyesen az összeset. / az önellenőrzéses lapon figyelj mert az adatokat ezer forintban kéri!/

A 0865-nem tom, mert én kaptam egy kis ejnye bejnyét ellenőrzésen, hogy nem emeltem ki a tárgyi eszközt.

Üdv. Szilvi

Szilvike781

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. szept. 15, 2008 12:02 pm

Ha valakinek a 0808M-jét  helyesbíteni kell, ami az össz bevallott adót, járulékot is módosítja a már benyújtotthoz és feldolgozotthoz képest,  akkor jól gondolod, hogy önnellenőrzés és helyesbítés. M-esként csak azét csatolod, akin módosítani kellett  (de nyilván róla teljeskörű M-esnek kell menni!!)  A 0808A önellenőrzéshez a kitöltési útmutatót azérd olvasd át erre vonatkozóan... Akiket a helyesbítés és önellenőrzés nem érint azokat nem kell hozzárendelni, újraküldeni.    /minden M-esselcsatoltan akkor a kell a bevallást újraküldeni, ha javításról van szó, tehát a feldolgozást megelőzően az APEH értesít, hogy javíts.. ekkor viszont mást kell jelölni és nem az önnelőrzés/helyesbítést, vagy külön./

Ha a 0865-ön írtál azokba a megbontott tájékoztató jellegű  sorokba is, ami 2008-tól elveszítette a jelentőségét  (a kitöltési szerint is: tárgyieszköz, apport meg talán még valami)   és a bevallás ellenőrzés engedett neked oda ütni, függetlenül attól, hogy a bevallás az csak 2008-ra vonatkozik, akkor szerintem hagyd a fenébe, annál is mivel ez által adókülönbözet nem keletkezik, tehát önellenőrzésre sem ad alapot.....   Én úgy hagynám ... na puff neki, megadtam nekik olyan adatot is, amit nem kellett volna külön kiemelten is megadni.....   Ki tudja hány tíz millióért csinálták ezeket a bevallási nyomtatvány kitöltő programokat... ha ez bűn lenne, akkor miért nem szűri ki az ellenőrző funkció, vagy miért nem ad egy figyelmezetést azoknak akik ide ezekbe a sorokba beírnak valamit... hogy ezt a sort csak annak kell tölteni aki 2008-at megelőző.......  Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: MonokiM » hétf. szept. 15, 2008 12:15 pm

Kedves Mazsi!

Én is beírtam külön is a tárgyi eszközt. Nem is tudtam, hogy már ezen is változtattak azóta.  Én is így gondolom, ahogy írod és tehetnek egy szivességet.

Üdv.: Margit

MonokiM

HozzászólásSzerző: nemvica1 » kedd szept. 16, 2008 6:41 am

Szia! Köszi a segitséget!

Még annyit, hogy az M-es lapot kitöltöm simán a helyes adatokkal, és az elején ott x-lem a helyesbitést, vagy ott semmit?

nemvica1

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd szept. 16, 2008 6:58 am

Igen az adott ember M-esén X-eed, hogy helyesbítés,  az 0808A-án pedig helyesbítés és (haez adó, jár.különbözettel jár, akkor) az önnelenőrzést is. Üdv.
mazsi5

Vissza: Adatszolgáltatás