Adófórum

Adózási és számviteli információk

készpénzfizetés bejelentése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: süni07 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy a kölcsönszerződés keretében történt készpénzfizetést is jelenteni kell-e az Apehnak, ha meghaladta az 1 ill 5 milliót? És, ha a tag fizet be tagi kölcsönt?
A könyvelő azt mondt, hogy be kell jelenteni, de egy másik ismerősöm szerint nem...

Előre is köszönöm
Sziasztok

süni07

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. júl. 30, 2008 11:02 am

Érdekes a kérdésed, mert a 0840 APEH bejelentés nyomtatványhoz nincs kitöltési utasítás, az ART.17.§.(9).bek-e pedig látszólag egyértelműen fogalmaz ugyan, de azért megsem:  Hiszen a vevő, a szolgáltatást igénybe vevő - nek van bejelentési kötelezettsége, kivéve a vállalkozási tev-et nem folytató magánszemélyeket - s attól függően, hogy kapcsolt, vagy nem    a készpénzszolgáltatásról.

Ugyanakkor a bejelentési nyomtatványon az szerepel  az adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek, és adóazonosító jellel, adószámmal nem rendelkező magánszemélyeknél: hogy vásárolt termék, szolgáltatás...      A vállalkozók és vállalkozások,egyéb szervezeteknél a kifizetett összeget kell írni a bruttó összeget, ÁFA összeget ÁFA %-konként és nettó összegben...   De mindenképpen úgy néz ki, hogy az kötelezett a bejelentésre, aki a pénzt kifizeti..., ugyanakkor mikor kölcsönt adok, akkor nem vagyok vevő és nem vagyok szolgáltatást igénybevevő, viszont én fizetek..

Egy hitelt, kölcsönt  felfoghatunk úgy is, hogy aki kapja, az egy pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe, viszont a hitel összeg átvételekor nem ő a kifizető,  aki meg adja a hitelt ő inkább szolgáltatást nyújtó -- ha már szolgáltatásként fogjuk fel a hitelezést. Amikor a hitelt fizetném vissza kp-ban, akkor már inkább azt mondanám, hogy szolgáltatást igénybevevőként nekem be kell jelentenem, ha kp-ban fizetek/fizetek vissza olyan összeget. De ezt is neccesnek érzem.

Egy magánszemély tag, vagy akár cég /tag) - ha alkalmanként kölcsönt nyújt a cégének, az még szerintem nem pénzügyi szolgáltatás. 

Találtam olyat 0740 kitöltési útmutatóban:  hogy "Nem kell bejelenteni a készpénzfizetést akkor, ha a kifizetésre nem termékértékesítés, szolkgáltatásnyújtás ellenében, hanem munkaviszonyhoz, munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor". 

Egy konkrét napra vonatkozóan kell tölteni, de ha egy napon belül ugyanazon partnernek több kifizetés történt, akkor, csak azokat a kifizetéseket kell szerepelteni, amelyik a meghatározott értékhatárt eléri/túllépi...      

Tehát szerintem az a döntő, hogy szolgáltatás igénybevételnek tekinthető-e, ha kölcsönt, hitelt kér egy cég, s azon belül ha pénzintézettől kéri, ha magánszemélytől, ha a tagjától...,  ha igen, mikor van bejelentési kötelezettsége, amikor esetleg akkora összeget törleszt vissza kp-ban, vagy egyáltalán ...

Hátha bekapcsolódnak még mások is, akiknek esetleg biztos infójuk van: én most nem mernék határozott igen, vagy nemet mondani a kérdésedre, de érdekelne a helyes értelmezés.. Üdv. 

mazsi5

HozzászólásSzerző: agi974 » csüt. júl. 31, 2008 11:29 am

Üdv.

Mivel a Tv megfogalmazás semmitmondó én a kitöltésiből indukol ki. A tv készpénzszolgáltatásról beszél. Mi az? Fogalmak, értelmező rendelkezések? Sehol semmi. A kitöltési szerint: "Az egy napon kifizetett készpénz összegek közül csak azokat kell figyelembe venni, amelyek(kifizetésenként) meghaladják a Tv.ben meghatározott értkhatárt. Tehát ha adok 6.000e Ft kölcsönt valakinek, melyet reggeli, tízórai, ebéd, délutáni tea, vacsora közben adom át egyenlő részletekben 6.000/5=1.200 e Ft és ezt így is bizonylatolom (esetlegesen átadás átvételi minden alkalommal) akkor nem kell bejelenteni. Az Apeh ha kérdezi: az útmutató szerint jártam el és nem kell bejelentenem. Lehetne még ragozni e rendelkezés hibáit de nem teszem, szerintem elegendő a fentiek szerint eljárni.

Üdv ági

agi974

Vissza: Adatszolgáltatás