Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fő állású E.V. Adatszolgáltatás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: purfuti1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérem hogy segítsetek! Eddig főállá mellett voltam egyéni vállalkozó, amit most július 1-től megszüntettek és át minősülök főállású E.V. nek.  Éves Á fa körbe tartozó e.v.-vagyok, eddik éves szinten netto 1mil. bevétellel, de most havi 1-1,5 lesz belőlle.

Mi a teendő az apeh fele?

Milyen plusz kötelezettség áll fenn mint főállású vállalkozó? 

Mennyi a minimum ami után kell fizetnem a járulékokat ?

Hogyan számolhatom el a gépjármű költségeimet? Mennem kel kb 4500 km-t havonta

És a mobiltelefon hogyan számolható el? 

Előre is köszi

László 

purfuti1

HozzászólásSzerző: tanulo » kedd júl. 01, 2008 6:59 am

Szia!

Le kell adnod a 08T1041-es bejelentő lapot, amin azt kell, jelenteni, hogy főállású egyéni váll. lettél.

15 napon belül be kell adnod a 08T101E változásbejelentőt, amin szintén azt kell jelenteni, hogy főállású lettél.

Július 1-jétől adnod kell a 0858-as bevallást havonta, amin a vállalkozói kivétedet és a járulékokat kell bevallani. (szját nem kell )

Járulékot a minbér duplája után kell fizetned, illetve fizetheted a min.bér után is , de akkor ellenőrzésre lehet számítani.(A min.bér után kb 48000 Ft/hó a járulék szjával együtt)

Gépjármű elszámolás:

havonta megtett kilométer * apeh által közzétett üzemanyagár * fogyasztás

plusz megtrett kilométer * 9 Ft/km (gépkocsikopás címén)

Telefonszámla után adófizetési kötelezettéged van: szja, egbizt. Jár, nyugdíjbizt. Jár, munkaadói jár.,

Elég sok az üzemanyagfogyasztásod, a bevételed pedig elég kevés, lehet nem kellene foglalkoznod a telefonszámla elszámolásával.

Valamint meggondolandó, hogy befizeted  e a min.bér duplája után a járulékot, mert az elég sok terhet jelentene, bevételed pedig nincs annyi.

Üdv

tanulo

HozzászólásSzerző: validitas » kedd júl. 01, 2008 7:26 am

Szia László!

A gépjárműelszámolást, a benyújtandó bejelentőket már előttem megírták. A járulékokat a minimálbér kétszerese után kell fizetni (138.000 Ft/hó). Ha azonban a tényleges vállalkozói kivét kevesebb, a kivét összege után, de legalább a minimálbér után kell megfizetni. Főállású vállalkozóként fizetned kell még tételes  EHO-t is, ami 1.950 Ft/hó.

Telefonszámla: a költségeket az üzleti célú hívásokra számolhatod el, azaz szerintem hívásrészletező kell, hogy ki tudd mutatni a vállalkozási célú hívásokat. Egyes APEH revizori vélemények szerint 50%-a a számlának elszámolható, bár ezt a törvényből nem lehet levezetni, és nem is biztos, hogy minden ellenőrzés így elfogadja.

A telefonszámla után SZJA-t, járulékot, munkaadóit csak abban az esetben kellene fizetned, ha alkalmazottad lenne, aki használja a telefont. A saját után nem kell fizetni, viszont a magánhívásokat nem is számolhatod el.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: purfuti1 » csüt. júl. 03, 2008 8:33 am

A munkahelyem leadtak egy 08T041-es nyomtatványt az apeh felé, és azt mondja a cég könyvelője, hogy nekem már nem kell ezt leadni.

Mi a véleményetek?

László

purfuti1

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 03, 2008 8:40 am

Szia László!

Be kell adnod a 08T1041-et, ahol mint ev. jelented be, hogy már főállású ev. vagy. A munkahelyed csak azt adta be,hogy ott megszűnt a munkaviszonyod, azt nem tudja módosítani,hogy te milyen ev. státuszban vagy.

És a 08T101-en is főállású ev-re kell módosítani a dolgot, a B lapon.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. júl. 03, 2008 9:13 am

Szia Böbe!  Az Adó-Kódex 2007/6. száma  "Tevékenységek adózása"  14. oldalán ezt írja a vállalkozók költségelszámolásáról: "A mobiltelefonok használata címen felmerült kiadások (akkor is, ha magáncélra használja azt az egyéni vállalkozó) a költségek között maradéktalanul érvényesíthetők és emiatt a vállalkozói kivét összegét nem kell megnövelni, azzal, hogy az alkalmazottak esetében  a kifizetőre vonatkozó rendelkezések az irányadók."  Én ez alapján 2007. évben nem különíttem el a magánbeszélgetéseket. Lehet, hogy rosszul teszem?  

üdv:tepimail          

tepimail

HozzászólásSzerző: zsonita » pén. júl. 04, 2008 12:26 pm

Sziasztok!

Az ev. saját mobiljának ktg-e után én az az 50%-ot számolom el, és nem részletezem ki a számlát. Ezt eddig elfogadták.Lehet, hogy tevizor függő.

Üdv:Zsonita

zsonita

Vissza: Adatszolgáltatás