Adófórum

Adózási és számviteli információk

APEH-os bejelentés TEÁOR-ra

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Zskovács » csüt. jún. 19, 2008 11:11 am

Szia Kata!

Az ellentétes irány nem valószínű, én már csak mérgemben írtam le így.

Hiába akadékoskodik az ügyvezető, kénytelen lesz belemenni a t.szerződés módosításba, mert nem tud mást tenni.

Ha neked nem hisz, akkor beszéljen az ügyvéddel, bár nálunk az ügyvéd úgy módosította a szerződést, hogy csak a főtevékenység maradt, további tevékenységet nem végez a cég.(Ezt találta ki)

Ezek után, ha átmegy az APEH-be ez az adat, hogy csak főtevékenysége van, akkor az APEH-nál is eltűnik majd a többi, és ezek után kell bejelenteni gyorsan, az régi/új tevékenységeket.

Ebben a káoszban az APEH-nak toleránsnak kell lennie, nem mondhatja, hogy azt pl., hogy egy hónapig mondjuk nem volt jogosultsága arra a tevékenységre!!

Az a baj, hogy nem tudjuk, hogy ez az őrült nagy adathalmaz mikor áll a helyére!

Azt viszont nem értem, ha a főtevékenységet jól fordították át, akkor ez az APEH-ben miért nincs még meg? Mikor a cégbíróságon már a helyén van a dolog.  Ha jól értettem, amit leírtál.

Üdv. Zsuzsa

Zskovács

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 19, 2008 11:14 am

Lehet, hogy egy ügyvéd jobban tudná,  de szerintem ha a többi tevékenységet nem akarja, akkor kell a társ.szerz.módosítás,  mert a cégnyilvántartásban 2008.dec.31-et követően már csak 08TEAOR lehet.

Sehol nem olvastam arról - pedig kerestem, gondolhatod - hogy mondjuk, aki a főtevékenységén kívüli tevékenységek TEAOR-ját nem rendezi, azok esetleg automatikusan törlődnének.

Tehát akkor marad a logika, azokról a tevékenységekről melyek a társasági szerződésben, a cégnyilvántartásban szerepelnek azokról gondoskodni kell, ha csak a főtevékenységet akarom meghagyni cégnyilvántartásban a többit törölteti kell, a töröltetés pedig módosítás - ami pénzzel jár- mármint kiadással.  Megteheti, hogy törölteti  és amit meg még melléktev-ként gyakorol, azt már csak az APEH-hoz jelenti.  Én egyébként mindenkinek ezt javasoltam, elkerülendő  a későbbi hasonló állami akciókat, de nem hallgattak rám, volt amit töröltettek, de még igy is 6-8 tevékenységet hagytak.

A taggyűlési, társasági szerződések módosításának indítása,szervezése,stb. egyáltalán nem tartozik a könyvelő feledat és jogkörébe.  Ha valami az ügyvezető felelőssége és hatásköre, akkor az a cég jogszerű működtetése. Ezt már még megerőszakolva sem lehet a könyvelő feladat és felelősség körébe sorolni.

Te elmondhatod a dilemmádat, de nem vagy ügyvéd, cégjogász, ezért ő neked nem fizet és Te ilyesmit nem vállaltál a könyveléshez. Ügyvéd-ügyvédet ér, hát kédezzen meg egyet, ha mint a cég ügyvezetője, a cég képviseletére, taggyűlés összehívására jogosult személy nem tudja mi a jogilag helyes eljárás - erre vannak az ügyvédek. 

mazsi5

HozzászólásSzerző: pseniko » hétf. jún. 23, 2008 1:41 pm

Itt van előttem egy társaság ÚJ Egységes Szerkezetben elkészített társasági szerződés módosítása, amit a cégbíróság 1 hóanpja átvett. Itt már más a fő tevékenység, ill. bővült a tev. kör. 

A hézag ott van, hogy az APEH törzsadatai között még a régiek szerepelnek. Átírják valamikor? 

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 23, 2008 2:13 pm

Szia Enci!

Én is lekértem ma is mégegyszer a cégem törzsadatait, 5 cégnek átírták, 4-nek nem, fogalmam sincs miért, pedig ott is egyértelmű volt a főtevékenység megfeleltetése. És még egyik cégem se adott be Társ.szerz. módosítást. Próbáltam hivogatni az adóalany nyilvántartókat, hátha tudnak erre valami magyarázatot, vagy segítséget nyújtani hogy akkor most mit tegyenek azok a cégek akiknek még nem írták át, de egyenlőre nem sikerült őket elérnem. Sajnos holnap, holnapután kötelező mérlegképesen vagyok, úgyhogy csak csütörtökön fogom tudni tovább folytatni a telefonálgatást.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: mátéedit » csüt. jún. 26, 2008 11:22 am

Sziasztok!

úgy látom egy valami elkerülte mindenkinek a figyelmét, és erről még a sajtó sem beszél. Idén június 30-ig két dolog miatt kellet társasági szerződést módosíttatni.

Az egyik az új TEÁOR, amit kitoltak dec.31.-ig. Egyébként az én ügyfeleim közül még senki sem kapta meg azt a bizonyos levelet, pedig nem mindenkinek lehetett átfordítani.

A másik az, aminek a határideje eredetileg tavaly szept.30. volt. Ezt kitolták idén jún.30.-ra. Mégpedig az, hogy aki 2006.jún.1.-e előtt alakult, azoknak módosíttatni kell a társasági szerződést, mivel mindenkinek a 2006.évi 4.sz. törvény szerint kell a társ. szerződést pontosítani. Arról volt szó, hogy aki nem teszi ezt meg, a cégbíróság hivatalból törli a céget.

Na erre lennék én kiváncsi, hogy erre is vonatkozik-e a dec.31.-i határidő, mivel a tájékoztatók is csak TEÁOR-ról beszélnek.

mátéedit

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás