A 0801. kitöltésijében két, önmagának ellentmondó utasítást találtam a bevallás beadására.
Először azt írja az általános tudnivalóknál, hogy
A bevallást az adózónak akkor is be kell nyújtania1, ha a tárgyhónapban, tárgynegyedévben, illetve az adóévben adófizetési kötelezettsége nem volt, illetve, ha az adót (adóelőleget) megfizette, vagy később fizetheti meg. Az éves adózóknak – amennyiben az egyes adónemekre nézve negyedéves előlegfizetésre-, vagy a kulturális járulék fizetésére kötelezettek – és nem keletkezett a tárgynegyedévben kötelezettségük, akkor a negyedévet követő hónapban nulla kötelezettség feltüntetésével kell a 0801-es bevallást benyújtaniuk.
Éves beavallásra kötelezett kulturális járulék fizetésre kötelezett vagyok, ezért ez alapján azt gondoltam, hogy be kell adnom ezt a bevallást 0-ásan.
Majd elolvastam a kulturális járulék bevallás részletezését, ahol
A kulturális járulékot – általános szabály szerint38 – az adózóra vonatkozó bevallási gyakoriságnak megfelelően kell bevallani és megfizetni. Havi bevallók a tárgyhónapot követő hó 20. napjáig, a negyedéves bevallók a tárgynegyedévet követő 20. napjáig, (az összeget a tárgynegyedév utolsó hónapjának sorában kell feltüntetni), az éves bevallók tárgyévet követő év február 15-ig (az összeget az „m” oszlopban kell szerepeltetni) vallják be és fizetik meg a kötelezettségüket.
Eszerint nem vallok és nem fizetek semmit 2009.02.15-ig.
Segítsetek, miért van ez az ellentmondás?