Adófórum

Adózási és számviteli információk

0808 bevallás

Adatszolgáltatás

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: andulka » pén. ápr. 04, 2008 2:44 pm

Hát én megnéztem ezt a táékoztatót. Valamit nagyon félreértettetek.

A foglalkoztatókat az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódóan az állami adóhatósághoz bejelentési kötelezettség terheli, valamint az adó- és járulékköteles kifizetéseikről elektronikus bevallást nyújtanak be. Az alkalmi munkavállalásról szóló törvény céljával – a közterhek egyszerűsített megfizetésével – összhangban, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése, egyszerűsítése érdekében a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély munkáltatók az adószám kiváltása miatt nem kötelezettek bejelentkezésre, valamint az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódó kifizetések tekintetében adóbevallás készítésére.

Alkalmi munkavállaló magánszemély által történő foglalkoztatása:

Alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) foglalkoztathat olyan magánszemély is, aki nem vállalkozó, nem általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, ebben az esetben adószámmal nem rendelkezik.

A kizárólag AM könyvvel alkalomszerűen foglalkoztató magánszemélyt az adóhatóság felé adó (járulék) megállapítási, levonási és befizetési kötelezettség nem terheli, hiszen az AM könyvvel történő foglalkoztatás esetén a foglalkoztatáshoz kapcsolódó terheket közteherjegy AM könyvbe ragasztásával kell teljesíteni, így sem kötelezettségként, sem pénzforgalom tekintetében nem jelenik meg az adóhatóság nyilvántartási rendszerében.

Amennyiben a magánszemély kizárólag AM könyvvel rendelkező személyt foglalkoztat, úgy nem terheli az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti 0708-as bevallás benyújtási kötelezettség.

Az Art. 31. § (2) bekezdés 27. pontja szerinti adatokról csak annak kell bevallást teljesítenie, aki az AM könyvvel foglalkoztatott(ak)on kívül legalább egy biztosítottat foglalkoztat az általános szabályok alapján is.

De ezt az utolsó mondatot a magánszemély munkáltatókra érti!!!

A nem magánszemély foglalkoztatónál egyértelműen előírja a bevallási kötelezettséget.

Andi

andulka

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: andulka » pén. ápr. 04, 2008 2:46 pm

Az alkalmi munkavállaló foglalkoztatása is munkaviszonynak minősül, tehát az őt foglalkoztató cég munkaadónak. Az AM pedig munkavállalónak. Tehát az Art. 31. § -a egyértelműen vonatkozik rá.

Az sajnos nem újdonság, hogy az APEH-es ügyintézők is hadilábon állnak a tv. értelmezésével és alkalmazásával. :((( (Lásd pl. gyűjtőszámla témakör)

Andi

andulka

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. ápr. 04, 2008 2:55 pm

Szia Andi!
valterjozsefne

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. ápr. 04, 2008 2:56 pm

Sziasztok! Az biztos hogy 2007-ben az őstermelőknek akartam 708bevallást adni az alkalmi munkavállalói foglalkoztatásról, de emiatt az APEH nem adott adószámot.Az őstermelő személyesen vitte be az adatbejelentő lapot, de nem vették át. .   Adószám hiányában bevallást nem lehetett adni. Emiatt az összes szüretelő bejelentése elmaradt.  2008-ban már van adószámuk, nem lesz akadálya a bevallásnak. Üdv. Ani
adotanacs

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. ápr. 04, 2008 3:04 pm

Szia Andi!  Kizárólag az őstermelők által foglalkoztatott alkalmi munkavállalókat nem  kell jelenteni a 0808-as bevalláson.   Mária
valterjozsefne

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. ápr. 04, 2008 3:25 pm

Szia Andi! Elfogadom az érvedet, valószínű többen értelmeztük helytelenül ezt a témát , meggyőztél, köszönöm. Mária
valterjozsefne

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: andulka » pén. ápr. 04, 2008 3:53 pm

Szia Mari!

Nem hagy nyugodni a téma, és nem hiszem, hogy teljes mértékben meggyőztelek :) Ahogy olvasom a hsz-eket, inkább én bizonytalanodom el egyre jobban.

Ezért elkezdtem keresgélni egy kicsit. 

Találtam egy előző témát:

http://www.adoforum.hu/tema/5740/masodallasu-ostermelo-bevallasa?wa=ADO0711

Itt még te is azt írtad, hogy adószámot kell kérnie, és el kell küldenie a bejelentést :)

Találtam még ezt is:

http://www.szon.hu/hirek/szabolcs-szatmar-bereg/cikk/ostermelokbol-hamarosan-hostermelok/cn/news-20080111-01150662

A mezőgazdasági tevékenység az új évtől az általános forgalmi adó(áfa) hatálya alá tartozó tevékenység és az áfa törvény szerint rendszeres jövedelemszerző tevékenységnek számít. Ennek következménye, hogy a gazdálkodóknak a termékértékesítéshezadószámot kell kérnie az Apeh-től. Ezt 2008. január 15-ig tehetik meg a gazdálkodók. Azoknak a termelőknek, akik 2008-ban kezdik a tevékenységet, elegendő az első értékesítés előtt az adószámot megkérniük (a 08T101 nyomtatványon) és ekkor választhatnak ÁFA besorolást is

andulka

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: nmrozika » pén. ápr. 04, 2008 3:54 pm

A kérdésfeltevő ŐSTERMELŐ fogalkoztatóra kérdez. Az őstermelő nem magánszemély? Adószámot az áfázás miatt kért ?! (persze lehet, hogy alkalmazottat is akar foglalkoztatni, akkor gondolom azt is jelőlte, vagy vállalkozói gazolványba beleíratta az őstermelő tevékenységet, de akkor más természetesen más tészta...) Rozi
nmrozika

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. ápr. 04, 2008 4:04 pm

Elképzelhető hogy pl. ha én alk.m.vállalóval ásatom fel a kertem, akkor nem kell jelentenem, mivel magánszemély vagyok. Lehet hogy erre értették, nincs bevallási kötelezettség. Én az őstermelőket már nem sorolom ebbe a kategóriába. Ani
adotanacs

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás