Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közös őstermelői --adószám

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítsetek légyszíves végig gondolni, hogy ha közös őstermelői igazolványa van egy házaspárnak, abból származhat-e valami hátrány, ha mindketten kérnek adószámot. Az árbevételük várhatóan meghaladja a 600 000 Ft-ot, az ötmilliót meg sem közelítik (kb: 1-1,5 M Ft bevételük lesz). Remélem, jól gondolom, hogy abból, hogy mind a kettőjüknek lesz adószáma, nem lesz hátrányuk, bár, ha nem váltott vona csak az egyikük, abból sem lenne gond. (Egyébként alanyi mentesek kompenzációs felár mellett).

Köszömön: F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: bartane76 » kedd jan. 15, 2008 1:24 pm

Szia FJuli!

Szerintem jól gondolod és semmi hátrányuk nem lesz a külön adószámból. Így mindketten tudnak majd felvásárlónak értékesíteni, esetleg ha magánszemélynek is adnak el, mindketten tudnak majd nyugtát, számlát adni.

Nem tudnak még valaki családtagot bevonni az őstermelésben? Akkor még bevallás sem kellene beadniuk, mert a 3 x 600e-t nem érnék el.

Üdv. Zsuzsa

bartane76

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. jan. 16, 2008 3:43 am

Szia F.Juli!  A kérdésedben a hátrányt emelném ki.  Hártánya annyi lehet, amíg eddig e bevétel bárki nevére ment közös bevétel volt, most a külön adószám birtokában a külön bevételhez kell a külön költséget gyűjteni. Ennek ellenére a két bevétel és költség összeadódik a jelenlegi szabályok szerint, mivel ez szerintem megint egy olyan lehetőség az őstermelőknél, ami két féle megfeleltetés. 1.A külön adószámhoz kötött, külön bevétel és költség, 2. mégis a közös őstermelői miatt közösen összeboronált két adószám bevétele és ktge. Szerintem ezt a kétféle elszámolhatóságot össze fogják gyúrni, csak egy adószám a közösben és aki külön akar adószámot, annak külön őstermelői, mert a mostaniban nincs az adószám elkülönítettsége szinkronban a közös őstermelőivel. Lehet nem véletlenül nem hosszabítják még meg az őstermelőiket, lehet már ez is felvetődött, nem csak a külön őstermei a kertből értékesítőknek.

A Te esetedben, olyan kevés a bevétel, ha csak egyiket használod, akkor sincs gondod, én jelenleg a fentiben írtak miatt ezt tenném. Üdv.: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: F.Juli » hétf. jan. 21, 2008 12:14 pm

Szia Márti!

Köszönöm, a segítséget, olyan dolgokról is írtál, amire nem gondoltam, viszont így csak az egyikük adószámát fogják használni.

Üdv: F.Juli

F.Juli

Vissza: Adatszolgáltatás