Adófórum

Adózási és számviteli információk

Figyelem Tao Feltöltés

Adatszolgáltatás

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Aki elektronikus bevalló nézze meg az értesítési tárhelyét!! Nekem legalábbis az APEH 16-án vasárnap küldött Tájékoztatót, külön az EVA feltöltésre, külön a Tao.feltöltésre!

S legnagyobb meglepetésemre most jól bekavartak:

TAo feltöltés idézem:" Nem vonatkozik továbbá a feltöltési kötelezettség az egyszeres könyvvitelt vezető adózóra, valamint azon adózókra, amelyeknek az adóévben eőleg-kötelezettsége nem volt, és azokra sem, amelyeknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot." 

Egy büdös szót nem írnak az elvárt jövedelem számítása szerinti Tao-ról!! Továbbá - nekem az egyik cégem évről évre 100 milla feletti árbevételű, de hol a vesztesége, hol az elhatárolható veszteség figyelembe vétele miatt a társasági adója nulla, tehát nincs tao.előleg kötelezettsége.

Éjjel-nappal számolok (devizás jóslás, vajon dec.31-én árf.veszteségem, vagy árf.nyereségem lesz-e, vajon mit bírnak még letermelni, s azt eltudják-e adni évvégéig, vagy saját termelésű készlet lesz, s akkor annak az önköltsége, stb. biztos ismerős), most is leltározzák az anyagokat (év közben mind költségként kerül elszámolásra, leltározással kerül készletre ) - s lehet, hogy nem is adhatok be 0729K bevallást, mivel év közben nem volt társasági adóelőlege a cégnek???

A törvény a feltöltésnél ilyesmiről nem ír, hogy akinek nem volt évközben tao.előleg fiz.kötelezettsége, de több volt az árbevétele, mint 50 millió - annak ne kellene feltölten és a feltöltésről bevallást is adni, akár nulla, akár mennyi is a feltöltés.

Nem tudom ti, hogy értelmezitek? 

melcsi62

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. dec. 17, 2007 1:06 pm

Sziasztok, nagyon szomorú, hogy az adóhivatal kiadhat egy ilyen pongyolán fogalmazott "körlevelet"!!!!

Szerintem többet ártottak vele, mint segítettek!

Éva 

M.Éva

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 17, 2007 1:30 pm

Szia!

Hát ez az! Felhívtam az APEH-ot, hogy akkor mi a fene is van? Lehet, hogy nem is kell magam törni, az ügyveztőt meg nem kellene egy hete kínozni!   Válasz: hát a törvényben nem ez van, ő is olvassa a tájékoztatót, de az én helyemeben ő nem merné megtenni, ha egyébként az előző évben volt 50 millás árbevétele a cégnek -, hogy ne adjon bevallást.Gondoljuk csak például az elvárt, minimum szerinti jövedelem adójára. Lehet, hogy most is veszteséges lesz a cég, illetve még van elhatárolható vesztesége, tehát a tényleges tao nulla lenne, de az elvárt jövedelemre - hacsak nem teszek majd a tao.bevalláskor nyilatkozatot, számolva az éven belüli tételes levizsgálással - azzal mindenképpen lesz majd tao-m.  Kérdezem: akkor ezt az APEH miért küldte szét mindenkinek az értesítési tárhelyére?  Válasz: hogy felhívja a figyelmet! Kérdés: akkor most én adjak bevallást, vagy egyáltalán ne adjak! Válasz: ő a helyemben nem merné megtenni, hogy nem ad.

Na erre varrjál gombot! 

melcsi62

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: FürAnna » hétf. dec. 17, 2007 3:26 pm

Szia!

Szerintem küld be a 0729K bevallást nulla Ft-tal, ha, mint irod az elhatárolt veszteség miatt nem lesz adófizetési kötelezettsége a cégnek. Inkább küld be, mert képesek mulasztási bírsággal súlytani. Ha meg fölöslegesen küldted be hivatkozhatsz a nem egyértelmű, mondhatnám adózó baráttalan megfogalmazásra.

FürAnna

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 17, 2007 3:34 pm

Szia Anna!

Az a bajom, hogy 2007-re gőzöm sincs mi fog még neki kijönni, mert még nem leltároztak fel (anyag, saját termelésű készlet), s ezek alapján attól, hogy a főkönyv azt mutatja, hogy veszteség, ha a készleteket "visszaveszem", akkor akár nyereségbe is fordulhat. Tehát már sík ideg vagyok, de ha igaz, hogy akinek év közben nem volt tao. előleg-kötelezettsége, annak nem kell feltöltést és erről bevallást tenni - akkor hátradőlhetnék a karszékben és már 20-ig csak az ÁFA bevallásokra kellene koncentrálnom. 

melcsi62

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. dec. 17, 2007 3:45 pm

Szia!

Szerintem ne adj be bevallást (a nulla az nem feltöltési kötelezettség, az nulla, semmi).  A kellő gondossággal történő eljárást egy esetleges bírságnál könnyedén igazolni tudod: a "magasságos" APEH tájékozkoztatója szerint jártál el szóról-szóra: nem volt előleg kötelezettség, nincs feltöltés sem.

Még ha esetleg kellett volna is feltölteni, akkor sem bírságolhatnak meg, mert az ő levelükben leírtak szerint jártál el. Úgyhogy hátradőlés, ringatózás, áfa....:-)))

Üdv: Böbe 

validitas

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd dec. 18, 2007 8:11 am

Sziasztok! Pár napja én is éppen ezt kérdeztem, hogy egy cégnek sorozatosan a nagy beruházások ÉCs-je miatt negatív volt a Tao alapja. ÍGY NINCS ADÓELŐGE FIZ.KÖTELEZETTSÉGE. Most mindemellett nyereségesnek "tűnik".(bár itt még az utolsó hónap rengeteget befolyásol). Előleget év közben benthagyogattunk az Áfá-ról, hogy egyszerre ne legyen sok a fizetnivaló. ÉN MÉG SEM MEREM  MEGTENNI HOGY NE KÜLDJEM BE A 0729K-t. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd dec. 18, 2007 11:16 am

Szia!

Hát ez a bajom nekem, azzal, hogy gyakorlatilag még ma sem kaptam leltárakat és semmi konkrétumot arra vonatkozóan a cégtől, hogy negatív társasági adóalap, vagy nagyon kisösszegű tao.alap esetén az elvárt jövedelem szerinti adózásnak eleget akar-e tenni; vagy nyilatkozni fog.

Ha esetleg holnap megkapom, akkor durván egy napom van elvárt jövedelem, valós társasági adóalap, különadó számításra az ÁFA bevallás, 0701 bevallás-okkal egyidejűleg.

Viszont, ha biztos lehetnék abban, hogy nem kell bevallást adni - mert nem volt tao előleg kötelezettség évközben - akkor nem kellen foglalkoznom az egésszel, mert a bankszlája úgyis zárolás alatt van, tehát fizetni akkor sem tudna, ha kellene neki, de a bevallás kérdése az rizikós kérdés. 

melcsi62

Figyelem Tao Feltöltés

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 18, 2007 4:36 pm

Sziasztok!

Itt jól össze van szedve a feltöltési kötelezettség. Szó nincs arról, hogy nem kéne feltölteni, ha nem volt előlegfizetési kötelezettsége, de túl van az 50 millión.

http://www.konyveloipraktikum.hu/web/index.php?site=honaptema 

Üdv: Böbe 

validitas

Vissza: Adatszolgáltatás