Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adótanácsadók évenkénti kötelező továbbképzése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2008-tól  adótanácsadói  tevékenységet  csak  az  folytathat,  aki  a  PM-nél  regisztráltatja  magát.   Részt  kell  vennie  évenként  kötelező  továbbképzésen  a  PM  tematikája  szerint.

Az  adótanácsadó  jogositványa  az  államigazgatási  eljárás  során  megegyezik  az  ügyvéd  jogositványával  a birósági  eljárosok  során.  Vajon  az  Ügyvédi  Kamara  tagjainak   a  nyilvántartásba  vételen  tul  van-e  kötelező  továbbképzése????   Vagy  egy  diploma  megvédessel  egy  életen  át  el tudják  látni a  képviseletet????

Vajon  mérlegképes  könyvelőként  azt  kell  hallgatnom  a  kötelező  oktatáson,  amit  adótanácsadóként  hallgatnom  kell??????  

Rozalinda

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. nov. 24, 2007 6:30 pm

Szia Rozalinda!

Egy még egy "rés volt a pajzson" - bevételbeszedés címén. Biztos van/lesz több "ötlet is", csak idő kérdése.

A mérlegképes továbbképzés sem továbbképzés - véleményem szerint-, én inkább tréningnek hívnám. Azonos tematika? Könnyen előfordulhatnak párhuzamok- a két szakma végül is egyre nehezebben választhatók szét.

A véleményem: a szakma gyakorlását ezekhez a továbbképzésekhez kötik. Hát ha csak a továbbképzés lenne, mint lehetőség - nagy gondban lennénk jónéhányam. Mennyit érnek is miért vannak ezek a "kötelezettségek?" Erre mindenki tudja a választ.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. nov. 24, 2007 10:35 pm

Zsuzsához csatlakozom. Ezek a továbbképzések az óradíjat felvevő előadókon kívül senkinek sem jó. Nem a befizetendő továbbképzési díjat sajnáljuk, hanem azt, hogy nem az aktualitásokkal foglalkozunk az Un. továbbképzéseken. Én jómagam nagyon nevetségesnek tartom, hogy 2oo7.novemberében a továbbképzésen a 2oo7.évi változásokkal foglalkoztunk.(s nem a 2oo8.évi változásokkal). Szóval nem akarlak elkeseríteni, de kétszer fogod hallani azokat a dolgokat, amit a munkád során már réges régen alkalmaztál.
madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. nov. 25, 2007 5:50 pm

Sziasztok!

Én még ez éven nem voltam a nekem kötelezően fizetős visszaképzésen, most fogok menni decemberben. Törvény alapján legombolják rólunk a 18-19 ezer forintot, de ez még semmi, minden évben általában évvégén (januártól-junius elejéig melyik könyvelő az, akinek van erre ideje?) megyek a képzésre, illetve visszaképzésre, mert minden évben az előző évi törvények alapján gyártanak olyan oktató könyvet, ami már akkor sem igaz, amikor a nyomdából kijon!!, aztán üljek végig - jelenéti aláírás miatt nem távozhat az ember korábban - napi 8 órát egyszer 15 perces szünettel, és hallgassam, hogy az előző évi beszámolóra - amit már rég le kellett adni! - vonatkozóan mire kell figyelni, az előző évben milyen adó, stb.fontosabb változások voltak, amit az ember már igyekezett kiverni a fejéből, mert már rég nem az hatályos! Nekem ezek arra jók, hogy a két nap után újból elő kell szednem az aktuális szöveggel a törvényeket, mert teljes kavart csinálnak az ember fejében.

Most is már azt bogarásszuk, hogy mi minden és hogyan változik 2008. január 01-től, mert az ügyfeleket tájékoztatni kell, s nekik már akár január 3-án számlát kell kiadniuk, ahhoz pedig tudniuk kell, hogy merre hány méter. Nekem rendre január 3-4-én szoktak lenni leszámolóim.

A törvényalkotók azt nem érik fel ésszel, hogy az ő változtatgatásaik azok azzal is járnak, hogy a könyvelési, bérszámfejtő porgramokat, nyilvántartási programokat át kell íratni, s mielőtt az ember élesben használná, nem ártana tesztelni, miközben a zombi nyelvezetű törvények értelmezésével, a december 20-ig határidős mindenféle feltöltés (társasági adó, különadó,iparűzési adó, EVA-adó) számításával és jóslásával van elfoglalva a könyvelő, az egyébként kéthetenkénti aktuális bevallások és a napi munka mellett.

De, ha már így van, akkor legalább lenne a mérlegképes nyilvántartásba vett könyvelőknek, adótanácsadóknak, stb. a PM honlapon egy olyan lehetősége, ahol úgy tehetnék fel törvényértelmezési kérdéseiket, hogy arra választ is kapnának, vagy lenne valami olyan szakmai fórum, melyekre a helyes választ, helyes eszmefuttatást a PM valamely hivatott szakembere döntené el, vagy adná meg.  De semmi. Mi fizetünk és szenvedünk ettől a felesleges és zsebbenyúlós (idő és pénz!!) rendelkezéstől, amivel gyakorlatilag semmi haszna. /bocs: van haszna, azoknak, akik ezért beszedik a pénzt és mindenféle felelősség nélkül leadják az, amit leadnak!).

Már sík ideg vagyok, mert dec. 10-11-én lesz a továbbképzés! Ami ugye a 0708-as bevallások készítési ideje is lenne pld., de azon filózok, veszek egy füldugót, viszem magammal a HVG-t és addig is tanulmányozom. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szer. nov. 28, 2007 10:32 am

A  mérlegképes   könyvelői  képzés  bevezetésénél volt  pályázati  kiirás:  lehetett  pályázni oktatónak,  és  oktatásszervező  intézménynek.  Ugy  gondolom,  hogy  az  adótanácsadók esetében is  igy  lesz.

Most  elkezdtem   gondolkodni, hogy  talán be  kellene  jelentkeznem  oktatónak  a  kötelező továbbképzésekre. 

Rozalinda

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd dec. 04, 2007 9:21 pm

Sziasztok !

Teljesen egyetértek mindenkivel, de én pár évvel ezelőtt váltottam szerencsére . Nem reklámozhatom, de ez a "cég" nem az elavúlt tankönyvet, hanem a változásokat oktatja. Persze az időpontot is évvégére teszem, ilyenkorra már "tisztúl" a kép az új szabályok körűl. Mi a 2008 évi változásokról tanultunk, nagyon jó oktatókkal, így megvártam az előadások végét.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Rozalinda » kedd dec. 04, 2007 9:37 pm

Ez  érdekes  amit  irsz.    Eddig  ugy  tudtam,  tudtuk,  hogy   a  kötelező   továbbképzésen  kötelező  tananyag  van.  Központilag   kialakitott   tananyag,  amit  irásvetitőn  kivetitenek,  ill.  könyv   formájában  kiadnak.   Ettől   kötelező   a  kötelező  mérlegképes  továbbképzés.    Vagy  van  olyan  oktatás  szervező.  akinek  van bátorsága   ettől  eltérni????   Ki  lehet   az???   Felkeltetted  a  kiváncsiságomat.   ha  tehetem  én  is  váltok....
Rozalinda

HozzászólásSzerző: turcsanyine1 » kedd okt. 21, 2008 5:15 pm

Jól átgondolva Mindannyian olyan állásponton vagytok mint én.  A továbbképzásek nem mindig hozzák meg a várt eredményt, és hasznot.

A továbbképzések alkalmával a konzultációk, kérdés feltevések az igazán hasznosak.

Egyébként nem is tudtam, hogy az adótanácsadóknak is van továbbképzési regisztrálási kötelezettsége. Köszönöm, hogy felvetettétek. Kérlek benneteket, hogy hogyan kell ezt rendezni. Sajnos még az ez évi mérlegképes könyvelői továbbképzésem is hátra van, de megteszem.

Sziasztok üdv Maja

turcsanyine1

Vissza: Adatszolgáltatás