Szia!
Az illetékhez részletfizetési kérelmet először mindenképpen levélben kell megírni, melyben indoklást írsz arra vonatkozólag, hogy miért kéred a részletfizetést (jövedelmi viszonyok, egyösszegben történő megfizetés elviselhetetlenül nagy terhet jelentene, stb.)
Nyomtatványt nem biztos, hogy küldenek.
Egyébként a nyomtatvány itt található:
www.apeh.hu/data/cms2163/fizmag.pdf
Üdv.: Szilvi
Csak azért tettem ide a nyomtatványt, mert nekem az Apehban ezt mondták, az illeték részletfizetési kérelemre. Tudom erre a mérget nem lehet bevenni.
Üdv.: Szilvi
M. Éva!
Az illetékügyeket január 1. óta mindenestől az Apeh kezeli, az Illetékhivatalok megszűntek. Ld: Art. és az Apeh szervezeti felépítéséről és illetékességéről szóló kormányrendeletet. Másrészt az illeték is adónak minősül az Art. 4.§ (1) a) szerint.
Sziasztok!
Illeték ügyben a tapasztalatom az, hogy teljesen emberi módon járnak el az APEH-nál. Én is vásároltam ingatlant 2 éve, és családi okok folytán (+egyedülállóként gyerekeket nevelek) kértem, hogy méltányosságból engedjék el az illetéket. (tényleg gondot okozott volna a megfizetése). Kértek adatlapot kitöltve a jövedelmi és vagyoni helyzetre vonatkozóan + bankszámlakivonatokat + közüzemi számla másolatokat és befizetést igazoló csekket. Mindent csatoltam, határidőben visszaküldtem és teljes mértékben elengedték az illetéket. Lódítani nem érdemes, de a valós helyzet alapján méltányosan döntenek.
Vica
Sziasztok,
Ha részletfizetést kérsz mindenképpen a vagyoni és szociális helyzetedre hívatkozz, mert az Art e tekintetben engedi meg a méltányosságot és pontosan írd le, hogy mit szeretnél pl 12 havi rf. Ha az indokok megfelelőek a részletfizetést megadják.
A gyakorlat az, hogy nem minden esetben kérnek be jövedelmi és vagyoni adatokat. Egyes méltányossági kérelmeknél Pl. egy szimpla 12 havi pótlékos részletnél nem szoktak. Ha mégis kérnek tényleg csak a valós adatokat érdemes írni hiszen betekintésük van a földhivatali-, a gépkocsi stb nyilvántartásokba és a jövedelmi adatokat is látják. A kérelmet megírod elküldöd és vársz. Vagy kapod a határozatot a részletről v. elutasításáról indokkal +az eljárási illeték 2200Ft befizetésésről vagy kiküldik a kitöltendő nyomtatványt a kérelem elbírálásához ha szükséges.
Üdv
Kaktusz1
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 54 vendég