Adófórum

Adózási és számviteli információk

reszletfizetes illetek eseten

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: passionata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok , vasaroltam egy hazat kijott az illetek , nem szeretnem befizetni egyben -allitolag ha kerek reszletfizetest elotte kikuldenek egy nyomtatvanyt mindenfele , a vagyoni helyzetre vonatkozo kerdessel, bankszamla , megtakaritasok stb.- ,amiota osszebutoroztak az adohivatallal nem tudom erdemes e loditani erre vonatkozolag  :) 
passionata

HozzászólásSzerző: mifer2 » hétf. aug. 13, 2007 8:08 am

Nem érdemes. Ugyanis az apehnál megjelenik szinte minden a vagyonoddal kapcsolatban (ingatlanszerzés, jövedelem, bankszámla betekintés - akár még lakossági folyószámlába is, stb.) Érdemesebb inkább arra hivatkoznod, hogy a jelenlegi jövedelmi viszonyod miatt kérsz részletfizetési kedvezményt - indokként írhatod, hogy most a beiskoláztatás nagyobb kiadást jelent (persze, ha van gyermeked, vagy te tanulsz), vagy ha voltál vagy leszel táppénzen, vagy valaki eltartott beteg a családban. (ez is csak akkor, ha valós!)
mifer2

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. aug. 13, 2007 8:10 am

Nincs értelme a mellébeszélésnek, mert minden szál összefut az apeh-nál, le tudják ellenőrizni. A vagyoni helyzetedtől függetlenül is megkaphatod a részletfizetési könnyítést megfelelő indok alapjá.
madora100

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. aug. 13, 2007 8:12 am

Szia!

Az illetékhez részletfizetési kérelmet először mindenképpen levélben kell megírni, melyben indoklást írsz arra vonatkozólag, hogy miért kéred a részletfizetést (jövedelmi viszonyok, egyösszegben történő megfizetés elviselhetetlenül nagy terhet jelentene, stb.)

Nyomtatványt nem biztos, hogy küldenek.

Egyébként a nyomtatvány itt található:

www.apeh.hu/data/cms2163/fizmag.pdf

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. aug. 13, 2007 11:37 am

Szia! A Szilvi által ajánlott nyomtatvány szerintem csak APEH adónemekben való tartozásokhoz jó!Az ingatlan utáni illetéket az Illetékhivatal rója ki, részletfizetést levélben kérhetsz.A beszedést végzi az APEH. Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. aug. 13, 2007 12:04 pm

Csak azért tettem ide a nyomtatványt, mert nekem az Apehban ezt mondták,  az illeték részletfizetési kérelemre. Tudom erre a mérget nem lehet bevenni.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: taffy » hétf. aug. 13, 2007 8:57 pm

Én többször kértem részletfizetést, és mindig csatoltam a munkáltatói igazolást is a jövedelmemről. KB a havi jövedelmem 1/3-át kértem havi részletnek és eddig mindig megadták. Sosem küldtek semmilyen nyomtatvány. (eddig 3x)
taffy

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. aug. 16, 2007 12:41 pm

M. Éva!

Az illetékügyeket január 1. óta mindenestől az Apeh kezeli, az Illetékhivatalok megszűntek. Ld: Art. és az Apeh szervezeti felépítéséről és illetékességéről szóló kormányrendeletet. Másrészt az illeték is adónak minősül az Art. 4.§ (1) a) szerint.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: myletter@yahoo.com » hétf. aug. 27, 2007 11:33 am

Sziasztok!

Illeték ügyben a tapasztalatom az, hogy teljesen emberi módon járnak el az APEH-nál. Én is vásároltam ingatlant 2 éve, és családi okok folytán (+egyedülállóként gyerekeket nevelek) kértem, hogy méltányosságból engedjék el az illetéket. (tényleg gondot okozott volna a megfizetése). Kértek adatlapot kitöltve a jövedelmi és vagyoni helyzetre vonatkozóan + bankszámlakivonatokat + közüzemi számla másolatokat és befizetést igazoló csekket. Mindent csatoltam, határidőben visszaküldtem és teljes mértékben elengedték az illetéket. Lódítani nem érdemes, de a valós helyzet alapján méltányosan döntenek.

Vica 

myletter@yahoo.com

HozzászólásSzerző: kaktusz1 » csüt. szept. 06, 2007 9:31 am

Sziasztok,

Ha részletfizetést kérsz mindenképpen a vagyoni és szociális helyzetedre hívatkozz, mert az Art e tekintetben engedi meg a méltányosságot és pontosan írd le, hogy mit szeretnél pl 12 havi rf. Ha az indokok megfelelőek a részletfizetést megadják.

A gyakorlat az, hogy nem minden esetben kérnek be jövedelmi és vagyoni adatokat. Egyes méltányossági kérelmeknél Pl. egy szimpla 12 havi pótlékos részletnél nem szoktak. Ha mégis kérnek tényleg csak a valós adatokat érdemes írni hiszen betekintésük van a földhivatali-, a gépkocsi stb nyilvántartásokba és a jövedelmi adatokat is látják. A kérelmet megírod elküldöd és vársz. Vagy kapod a határozatot a részletről v. elutasításáról indokkal +az eljárási illeték 2200Ft befizetésésről vagy kiküldik a kitöltendő nyomtatványt a kérelem elbírálásához ha szükséges.

Üdv

Kaktusz1

kaktusz1

Vissza: Adatszolgáltatás