Adófórum

Adózási és számviteli információk

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

Cikkekhez kapcsolódó vitafórum.

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

HozzászólásSzerző: Visualba » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az Áfa törvény 2. számú mellékletének 22. pontja alapján tárgyi adómentes sportszolgáltatásnak kizárólag a non-profit jelleggel működő adóalanyok által végzett sporttevékenység minősül.
Visualba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

HozzászólásSzerző: robitoth » szer. okt. 25, 2006 6:39 am

A játékvezetők, versenybírók az esetek 90%-ában (legalábbis a megyei színtű bajnokságokban) nem egyéni vállakozóként (vagy cégként) mégcsak nem is munkaviszonyban végzik a tevékenységüket. Minden esetben a bajnokságot lebonyolító szakszövetség küldi a játékvezetőket, akik kvázi megbízásos jellegű jogviszonyt teremtenek a sportegyesülettel (mivel a játékvezetőket nem a szövetségnek hanem a mérkőzést lebonyolító - pályaválasztónak minősülő - sportegyesületnek kell kifizetnie). Ezek a díjak játékvezetőnként - megyei bajnokságokban - kb 3000-4000 Ft között vannak + szgk. útiktg.térítés. Ezekben az esetekben a játékvezetőknek sokszor csak arról van tudomása, hogy csak SZJA előleget kell levonni a kifizetett összegből. Igaz ez? Vagy Egbizt. illetve nyugdíjjárulékot is kell vonni. Véleményünk szerint biztosítottá válnak ezért ezen további tételeket is le kell vonni a brutto díjból. Sőt további kérdésünk: az egyesületnek kell-e utánuk fizetni 29%-os TB járulékot?
robitoth
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

HozzászólásSzerző: istvanbalazsi » szer. okt. 25, 2006 2:35 pm

Már korábban kezdeményeztem hasonló témában (szövetségi ellenőr , szintén amatör megyei bajnokságban) az adózással kapcsolatos felvilágosítást.

Most az előző kérdezővel kapcsolatban ismét előadom kérdésemet.Esetenként a helyi labdarugó Szövetség ellenőrként küld a mérkőzésekre (nincs szerződésem,nem vagyok alkalmazott , nyugdíjas vagyok,nem vagyok vállakozó) és ezért tiszteletdíjat kapok és a helyszínre gk.-val utazom és ezért az APEH által havonta meghatározott üzemanyagárat számolok el utazási költségtérítés címen.

Minden esetben 18%-os SZJA-t számolok el ! Kell-e 4 %-os egészségbiztosítási járulékot is levonni? Az utazsi költségtérítés adóköteles-e?

istvanbalazsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:09 am

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

HozzászólásSzerző: opika » szer. okt. 25, 2006 6:03 pm

A játékvezetőkkel kapcsolatosan az alábbiakat tudom leírni, hozzátéve, hogy ez a szabály már csak december 31-ig hatályos. Én az áfá-ról nem beszélek, az áfá-val kapcsolatos cikk fent van, illetve az apeh honlapján az áfa kérdések között jelent meg hasonló tartalmú állásfoglalás.

Jelenleg a Szja. tv. 3. § 72. h. pontja alapján adóterhet nem viselő járandóság az amatőr vagy vegyes versenyrendszerben szervezett versenyen közreműködő, a sporttevékenységet irányító személy (versenybíró) részére e tevékenységével összefüggésben juttatott bevételnek a mérkőzésenként 5 ezer forintot, de összesen legfeljebb adóévenként az adóév első napján érvényes minimálbér havi összegét meg nem haladó része, feltéve, hogy a versenybíró legkésőbb az adott kifizetés időpontjában nyilatkozik arról, hogy az e bevételének megszerzése érdekében felmerült költséget nem számolja el, és költséghányadot nem von le, azzal, hogy ilyen esetben az említett értékhatárt meghaladó bevétel teljes egészsében egyéb jövedelemnek minősül, míg a nyilatkozat hiányában adott bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és a bevételt juttató személy, vlaamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell meghatározni.  

A fentiekből az következik, ha a versenybíró a kifizetés időpontjáig nyilatkozik, hogy e bevétellel szemben költséget nem számol el, akkor a bevételéből mérkőzésenként 5.000 Ft adóterhet nem viselő járandóság a feletti rész pedig egyéb jövedelem. Ennek éves összege nem lehet több 62.500 Ft-nál. 

Az egyéb jövedelem után, mivel az nem járulékalap a kifizetőnek 11 %-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.  

A másik eset:

Ha ennél több mérkőzést bonyolított, azaz már kimerítette a 62.500 Ft-ot akkor a bevétele önálló tevékenységből származó bevétel, mellyel szemben elszámolhatók a költségek, például útnyilvántartás alapján az apeh normával számolt gépkocsi költség. Mivel a szövetség küldi a bírót ő kötötte vele a jogviszonyt, a kifizetést pedig a pályaválasztó (lényeg, hogy a sportegyesület) fizeti, eddig úgy magyaráztuk, hogy nincsen járulékfizetés, mert egyik helyen van jogviszony a másik helyen pedig a járulékalapot képező jövedelem.

Innen kezdődik az én problémám, és ezért nem akartam nagyon belemászni ebbe a dologba, mivel módosították a Tbj. törvényt, a módosításnak más volt az indoka, de szerintem ezt a jogviszonyt is befolyásolja. A jelenlegi rendelkezés szerint akkor is kell járulékot fizetni ha a biztosításra kötelezett jogviszonyra tekintettel más juttat járulékalapot képező jövedelmet. A játékvezetőkkel kapcsolatban autentikus forrásból hallottam, hogy továbbra sem kell járulékot fizetni, de a Tbj. 20.§ (1)-ben megfogalmazottak még továbbra is zavarnak.

Ha valóban nincs járulék, akkor a kifizetőt terheli 11 %-os egészségügyi hozzájárulás, semmi esetre sem kell levonni a bírótól a 4 %-os eho-t.    

 

IstvanBalazsi!

Jól gondolom, hogy az ellenőr az nem minősül játékvezetőnek? Szerintem nem felel meg annak a megfogalmazásnak, amit az Szja. törvényből idéztem. Azt sem tudom a játékvezetővel ellentétben, hogy az ellenőr tiszteletdíját ki fizeti, a szövetség? aki kiküldte a mérkőzésre?

Szerintem itt simán a megbízásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, tehát ugyanazt amit a játékvezetőnél a második esetre írtam, amikor elszámolja bevételével szemben a költségeket. Lehet 18 %-os Szja előleg levonására nyilatkozni, ha várhatóan az éves összevont adóalapba tartozó bevétel nem haladja meg az 1.500.000 Ft-ot.  

 

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Játékvezetők és versenybírók tevékenységének megítélése

HozzászólásSzerző: istvanbalazsi » kedd dec. 05, 2006 11:50 am

Opika !

Köszönöm a válaszokat,de szerintem ez a kérdés még az APEH-nél is megválaszolatlan, bonyolult.Várom a fejleményeket 2007-re vonatkozólag.

Balázsi István

istvanbalazsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:09 am


Vissza: Vitafórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég