Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vagyonosodási vizsgálat

Cikkekhez kapcsolódó vitafórum.

Vagyonosodási vizsgálat

HozzászólásSzerző: dukejesus » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az adózók legújabb fenyegetettsége egy esetleges vagyonosodási vizsgálat. Ez az, amitől mindenki tart, még akkor is, ha vagyonát tisztességes úton, igazoltan adózott forrásból szerezte. Hogy miért? Mert mint tudjuk, ha az APEH keres, akkor többnyire talál is.
dukejesus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Vagyonosodási vizsgálat

HozzászólásSzerző: stsiegi » szer. máj. 23, 2007 6:53 pm

Nem mint érintett, hanem mint adószakértő fűzném a vagyonosodási tréning tematikájához, hogy kitűnő felkészítő lenne értékelni a magyar bíróságok idevágó ítéleteit. Legjobban ebből tünne ki, hogy milyen ingoványos terület a vagyonosodási vizsgálatok nyomán kialakult adójogi helyzet. A bírósági gyakorlat értékelését maga az adóhvatal is elvégezte, amikor elkészítette a jelenlegi kampány vizsgálati metodikáját. Ez kitünik a kérdőívekből, mérlegsémákból is.

Tehát nem ártana értékelni a jogalkalmazás területén keletkezett tapasztalatot is.

stsiegi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Vagyonosodási vizsgálat

HozzászólásSzerző: adó-jogász » szer. máj. 30, 2007 11:31 am

A törvényi alap az, hogy adóhatóság megállapítása szerint az adózó vagyongyarapodásával és az életvitelére fordított kiadásokkal nincs arányban az adómentes, a bevallott és a bevallási kötelezettség alá nem eső, de megszerzett jövedelmének együttes összege, az adóhatóság az adó alapját is becsléssel állapítja meg. A becsléssel megállapított adóalaptól való eltérést az adózónak kell hitelt érdemlő adatokkal igazolnia.

Az adóhatóságnak nincs más dolga, mint igazolni (a valóságban valószínűsíteni!!), hogy a becslés alkalmazásának törvényi feltételei megvannak. Nem ismeretesek azok a vizsgálatok és határozatok, amelyek bíróság elé kerültek, de szánalmas, hogy az ítéletek bizonyítottnak vesznek olyan szubjektív érveket mint például életszerű-e valami, vagy nem.

Olvastam olyan ítéletet is, amelyben háromszor (!) fordul elő, hogy ez, meg ez, meg amaz esemény megtörténte nem életszerű, ugyanakkor egyetlen adójogi jogszabályt nem ismerek amelyben az életszerűség törvényi tényállás lenne. Adott ügyben az LB-nek feltettük kérdésként, hogy mit kell érteni életszerűség alatt a konkrét esetre vonatkoztatva, de a kérdés tejes mértékben válasz nélkül maradt. Konzekvencia: életszerütlen mindaz, amit az adóellenőr annak tekint. Ez egyszerűbb, mint a tényállás tisztázása, és ráadásul igencsak szubjektív kategória.

adó-jogász
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Vagyonosodási vizsgálat

HozzászólásSzerző: europa@ » szer. jún. 13, 2007 12:55 pm

Kedves Tamás!

A hivatkozott anyagokat szeretném én is elkérni, amennyiben nem terhes. Segítségét előre is köszönöm.

E-mail: europa@t-online.hu

europa@
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Vitafórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég