Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ismét APEH közlemény számlanyomtatósdi téren II. rész

Cikkekhez kapcsolódó vitafórum.

Ismét APEH közlemény számlanyomtatósdi téren II. rész

HozzászólásSzerző: gazsu@chello.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A számítógépes számlázás során a legfontosabb két kérdés továbbra is nyitva marad: HOL kell előállítódnia a számlának, HOL kell a nyomtatásnak történnie?
gazsu@chello.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ismét APEH közlemény számlanyomtatósdi téren II. rész

HozzászólásSzerző: gazsu@chello.hu » kedd ápr. 03, 2007 5:30 pm

Az indokoló záradékra szerintem azért van szükség, mert az aktuális számlázási szabály értelmében a számítógéppel előállított számla második, harmadik,negyedik,....sokadik stb. példányára (csak az első eredetire nem) rá kell a számítógépes programnak nyomtatnia automatikusan, hogy   " 2.példány, Áfa visszaigénylésre nem jogosít". Pont  ezért fogadja el az APEH áfa visszaigénylésre csak az első- eredeti számla példányt. Ha a nyomtatóból kifogyott a  papír vagy a tintapatron, begyűrte a papírt, vagy esetleg a programban adatbázis sérülés történt, a  már rögzített számlát eredetiben még egyszer kinyomtatni nem lehet : azért, hogy az áfa visszaigénylésnél ne legyen felhasználható. Ilyen esetben a számítógépes programból - program által vezérelten - úgy kell a számla másolatát kinyomtatni, hogy arra automatikusan rákerüljön a "MÁSOLAT". Tehát a mellett, hogy az első példányra rányomtatja a program azt, hogy "1.példány, eredeti" - rajta kell legyen a "MÁSOLAT" is.  "Az eredetivel mindenben megegyező, hiteles másolat" záradékkal ellátva és aláírva, lepecsételve így már betehető a vevő könyvelésébe és az áfa visszaigénylésnél bizonylatként felhasználható. 

A jelenlegi INDOKLÓ ZÁRADÉK-ról szóló állásfoglalás értelme az, hogy  pl. nyomtatóba való begyűrődés esetén nem kell "Másolatot" adni a vevőnek, hanem a begyűrődés tényét igazolva a 2.példány kiadható és felhasználható áfa visszaigénylésre.

A probléma szerintem az, hogy az állásfoglalás ellentétes a jogszabállyal : ugyanis ebben az esetben rajta van a második példányon, hogy "2.példány, áfa visszaigénylésre nem jogosít" - és mégis felhasználható erre a célra ?

gazsu@chello.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Vitafórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég