Egy ingatlan adásvételi szerződésen haszonélvezeti eladóként szereplek. Az ingatlan tulajdonosa a gyermekem, ő vette át az eladott ingatlan vételárát. Az ingatlan eladásából származó jövedelmet uj lakás vásárlásába forditotta. Nekem, mint haszonélvezeti eladónak kell- e a személyi jövedelemadó bevallásomban szerepeltetni ezt az eseményt.
köszönettel:
Csak akkor, ha a haszonélvezeti jog eladásából származott jövedelem. Itt is ugyanúgy kell számolni a jövedelmet, mint az ingatlan értékesítésnél. Bevételből le kell vonni a szerzésre fordított értéket, a szerzéssel kapcsolatos költségeket. Ha a szerzést követő 6. évben történt az értékesítés még a jövedelem csökkenthető 10 %-kal, ha a 7. évben 20 %-kal és így tovább. Azt nem írtad, hogy a haszonélvezeti jogért kaptál-e egyáltalán ellenértéket.
Ha származott jövedelmed, a bevallásban szerepeltetni kell. Azonban ha a jövedelmet saját magad, vagy közeli hozzátartozód lakásszerzésére fordítod, és megtörténik a bevallás időpontjáig nem kell megfizetni az adót. Ha eddig az időpontig nem történik meg a lakásszerzés, akkor megfizeted az adót, és ha az értékesítést követő 60 hónapon belül megtörténik a lakásszerzés, kérelem alapján a lakásszerzés igazolásával visszaadja az adóhivatal.
Édesapámtól örököltem egy ingatlant,melyet 30 m. Ft-ért értékesítettem.Ennek az összegnek a fele 2006-ban, a másik fele2007-ben folyik be. Ezzel egyidejüleg a férjemmel 50-50%-os tulajdonban lévő , 2001 szeptemberében vásárolt családi házunkat elcseréltük egy kisebb értékű ( 9m Ft ) lakásra 11 m. Ft ráfizetéssel.Megvásárolunk ezen kívül egy 28,5m Ft értékü családi házat, és szándékomban áll a fennmaradó pénzből gyermekeim számára még egy társasházi lakást vásárolni. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy illeték és adófizetés szempontjábol hogyan járunk a legjobban ( melyik ingatlan kinek a nevére kerüljön? ) Igaz-e az, hogy egy évben adó és illeték szempontjából csak egy vásárlást lehet szembeállítani egy eladással?
Válaszát előre is köszönöm.
Egy lakásban van 70% tulajdonrészem,amiből 40%-t eladtam 2,4 millió forintért.Ezt az összeget szeretném befizetni egy másik lakás hitelébe ami az én nevemen van.A fennálló tartózás 3,9 millió forint.Ez lakásvásárlásnak minösül-e és mi az adózásának a menete.
Válaszukat előre is köszönöm
Édesanyám után 2000-ben örököltem egy 2 millió Ft-ra értékelt lakóingatlanban 50%-os tulajdonhányadot (1 M). 2007. augusztusában ezt eladtam 3,35 millióért, a beszerzési és egyéb költségek levonása után kiszámított jövedelem alapján 465.500 Ft SZJA-t fogok idén befizetni. Az eladásból származó jövedelmemet az eladást követő 60 hónapon belül építési telek vásárlásra, és lakóingatlan építésére kívánom felhasználni, kihasználva a lakáscélú felhasználásra vonatkozó adókedvezményt.
A 60 hónapot hogyan kell értelmezni: Az épített lakóingatlan használatbavételi engedélyének és a jövedelem felhasználást alátámasztó számláknak 2012 augusztusáig meg kell lennie, de az adóvisszaigénylési szándékomat az eladás évének utolsó napjától (2007. dec. 31.) számított 60 hónapig (2012. dec. 31.) áll módomban az APEH felé jeleznem?
Válaszukat előre is köszönömFIAM ÖRÖKÖLT A NAGYAPJÁTÓL BP. BELTERÜLETÉN TERMŐFÖLDET. 3 ÉV UTÁN ELADTA 7 MFT-ÉRT.
KÖLCSÖNKÉRT 3 MFT-T ÉS VETT EGY LAKÓTELEPI LAKÁST 9,3 MFT-ÉRT.
SZERINTETEK MENNYI SZJA-T ÉS ILLETÉKET KELL FIZETNIE? MÁR NINCS EGY FILLÉRJE SEM, CSAK AZ ADÓSSÁGA
ELŐRE IS KÖSZ. GABI
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég