Rendezvényekkel foglalkozó cég szeretne alkalmazni AM könyvvel hostesseket. Sajnos saját tapasztalatom is, hogy a Posta elég vegyesen kezeli a közteherjegyek árusítását. Több (10 ) postán 15 féle felvilágosítást kaptam. Nincs 200 Ft-s közteherjegy, nincs 400 Ft-os, közteherjegy nem is gyártottak címen adtak választ. 500 Ft-os jegyet adtak viszont. Próbálja meg valaki összerakni a napi beragasztható bélyeget arra a kis helyre. Miért van az, hogy a törvény előír valamit, de a gyakorlat nem követi.
Környékünkön több almáskert van, ahol idénymunkásokat szoktak foglalkoztatni. A gazda elküldte a munkára jelentkező emberét, hogy váltsa ki az Alkalmi munkavállalói könyvet a Nagyatádi Munkaügyi Központban, ahol sajnálattal széttárták a karjukat, hogy nincs most AM könyv, jöjjön vissza máskor. Kérdem én megvárja-e az érett alma, hogy a Hivatal felszerelkezik nyomtatvánnyal??? Egyébként az illető elment dolgozni, és mi történt, el nem hiszitek. Az ellenőr jött, ellenőrből nem volt hiány. Nem fogadta el kifogást, ez nem indok, hogy nem kapott AM könyvet. Különben meg ne menjen el AM könyv nélkül dolgozni. Ez a szerencsétlen ember, akinek a megélhetése függ a munkától, azt mondta a munkaügyi felügyelőnek, hogy kivánom, hogy annyi keresetből kelljen megélnie, mint amit AM könyvvel keresni tud.
Egyébként az almáskertek környékén ezidőtájt közteherjegyet sem lehetett kapni, a gazdák is ahelyett, hogy a terméssel foglalkoztak volna közteherjegy felderitést végeztek a környékbeli postákon. Csoda,ezek után, hogy az adózó polgárnál elszakad a cérna.
Lassan tiz éve mükődik, illetve hozták ki a kiskönyveket és még mindig nem készültek fel rá rendesen.
Én sem.
Addig rendben van, hogy nekem, mint kifízetőnek be kell vallani, és a kiskönyvvel rendelkező tudja a jegyek alapján, hogy mennyi adót fízettek be útána.
Adóigazolást nem kell adnom, mint kifízető?
A kis könyvvel rendelkező, honnan tudja, hogy végül mennyit fízettek ki neki éves szinten ?
Adóbevallását milyen dokumentum alapján tölti ki ?
Megköszönném a segítséget, mert nem vagyok bérügyes, és van a munkatársnőmnek kiskönyves foglalkoztatjai, de nem vall semmit a bérügyesünk.
Szia! Nem neked kell adóigazolást adnod az alk.munkavállalónak, azt a Munkaügyi központ megteszi. Az alk.munkavállaló minden év január 15-ig leadja a könyvet, meg járnak ők havonta jelentkezni. A munkaadónak havonta 0708A-M-en 12-ig bevallást küld, minden alkalmi munkavállalóról, de az apeh-ot nem is a munkavállalónak kifizetett munkadíj érdekli, hanem a közteherjegy. Mondhatnánk azt is hogy csak közteherjegybevallás.
A bevallást a könyvbe ragasztott bélyegek, és az analítikus nyilvántartás alapján tölti ki.
Az szja tv. és az adózás rendjéről szóló tv. rendelkezésének alkalmazásában a munkavállaló bérjövedelemként a kifizetett munkadíj sávjához tartozó, a melléklet szerinti ellátási alapot, a befizetett adóelőlegként, ezen ellátási alap 0%-át kell figyelembe venni. Adok egy elérhetőséget hogy alaposabban tájékozott legyél a könyvesekkel kapcsolatban. Marcsi
http://adozo.hu/?level=1&sub=186
Én csak annyit tennék hozzá az előző -egyébként kíváló- válaszra, hogy figyelni kell nagyon az kifizetett napi összegekre. Gondolok itt pl. arra, hogy 2.400,- Ft/nap kifizetésre már 700,- Ft közteherjegy az előírt, míg 2.399,- Ft-ra "csak" 400,- Ft.
A közteherkjegyeket szigorú számadás alá kell vonni és arról nyilvántartást kell vezetni. (Én címletenként vezetem a nyilvántartást a jegyekről.)
A 0808M bevallás 0808-14 táblájában csak az összes közteherjegy értékét és az alkalmazás napjait kell az illető zsemély esetében feltüntetni.
Hogy ezt a hozzászólást én nyitottam..........?????
De ha már most mégis idetévedtem, akkor javaslom odafigyelni a 2008 évi minimálbér szerinti órabérekre. Pontosan nem tudom, talán 385,-F/óra, miszerint a "2399,-ft-ba" CSAK 6 óra munkaidő fér. Üdv:Napraforgó
Szia Napraforgó!
Mosolyogtam magamban, mert én is találkoztam olyan kérdéssel ahol az én nevem szerepelt, mint a kérdésfeltevő, voltak is rá válaszok, még én is adtam választ. Pedig tudom hogy a kérdés ami az én nevemben lett alkotva, nem én kérdeztem, száz pontért meg főleg nem . Nem mintha érdekelne a pont, osztogattam is belőle rendesen. Marcsi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég