Kedves András!
Esetedben szerintem nem szükséges sem adószám kiváltása, sem vállalkozás indítása - persze ha a megbízó vállalja a kifizetést SZJA levonással. Plusz tudtommal az APEH évekkel ezelőtt megszüntette a "szellemi szabadfoglalkozású" engedély kiadását.
Gondolom az éves bruttó kifizetés így mellékjövedelemként nem érné el az 1.700.000,-- forintot, így az alacsonyabb, 18% SZJA kerülne levonásra. A fordítási-tolmácsolási munkákra elszámolható a 10% költség számla nélkül, így a kifizetés eszerint alakul:
Pl. a bruttó díj: 20.000,-- Ft, ebből lejön ennek a 10%-a (-2.000,--), így az adóalap, ami után fizetni kell az SZJA-t, 18.000,-- forint lesz. Az adó (18.000,-- forintnak a 18%a) 3.240,--, amit viszont a bruttó díjból (20.000,-- forint) kell levonni. Így a példaként említett összegnél a bruttó 20 ezerből 16.760.-- forint marad "zsebben."
Ebben az esetben a levont SZJA-t (a fent számolt 3.240,-- Ft) a megbízó cég vallja és fizeti be, ezen felül pedig 11% EHO-t a fizet be, szintén a 18.000,-- forint után számolva (ami az elszámolásban nem szerepel, mert ez a kifizető kötelezettsége). (Erről bővebben a fenti válaszokban olvashatsz, az elsőben Böbe nem szakmabeliek számára is nagyon érthetően leírja ezt).
Fontos, hogy ha SZJA levonással fizetik ki a munkát, nyilatkoznod kell néhány dologról. Benne kell lennie a nyilatkozatban annak, hogy diák vagy, nincs heti 36 órát elérő / meghaladó munkahelyed vagy minimálbéred, és hogy az SZJA levonást milyen százalékkal kéred (ha adsz egy email címet, küldök egy mintát, amit a mi cégünk használ a szerzőknek honoráriumok kifizetésére).
Itt a fórumon több olyan kérdés felvetődött már, hogy mikor-milyen vállalkozást érdemes elkezdeni. Az általános vélemény (pénzügyes-könyvelői szemmel), hgy a rengeteg adminisztráció, adók, járulékok, bevallások hatalmas terhet rónak mindenkire, plusz egy vállalkozás elindítási költsége nagyon magas, így akkor éri meg vállalkozni, ha havi szinten a félmilliós bevétel garantált (persze vállalkozások indításakor vannak kedvezmények, ez csak egy általános szám). Így szerintem egyelőre ezen gondolkodni felesleges.
Remélem, érthetően írtam le, de bármi kérdés van, írj nyugodtan.
Szép napot: Ani