Adófórum

Adózási és számviteli információk

apák munkaidőkedvezménye

Tb, munkaügy, bérterhek

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: MilkóGyörgyné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumosok!

Én még kezdő vagyok ezen a honlapon, de megpróbálom érthetően megfogalmaznia kérdésem.

Gyermek születése esetén az apukákat 5 nap munkaidőkedvezmény illeti meg melyre távollétidíjat kapnak,amit viszont a munkáltató visszaigényelhet közteherrel együtt a Magyar Államkincstártól . Az ehhez szükséges formanyomtatványt is megtaláltam a honlapon.Viszont valamilyen nyilatkozatot is kérnek az apukáktól. Tudja valaki mik azok a papírok amit még ehhez be kell nyújtani?

Előre is köszönöm a segítséget! 

Mgyöngyi

MilkóGyörgyné

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 31, 2007 1:39 pm

Szia Gyöngyi!

Itt található a kérelem, amit az Apának ki kell töleteni.

http://www.cooperg.hu/mediatar/apaszab.pdf

Üdv.: Szilvi

stamasi

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: MilkóGyörgyné » szer. okt. 31, 2007 1:52 pm

Kedves Szilvi!

Nagyon szépen köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál, nem is reméltem hogy  ilyen gyorsan megoldódik a problémám.

Mégegyszer, köszi

Üdv: Gyöngyi 

MilkóGyörgyné

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 31, 2007 6:25 pm

Nagyon szívesen Gyöngyi! További jó munkát!

stamasi

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. okt. 31, 2007 6:27 pm

Szia!

Emlékezetem szerint benyújtani nem kell, csak a formanyomtatványt. A nyilatkozatot Neked kell megőrizned, plusz a születési anyakönyvi kivonatból is kell egy másolatot begyűjtened.

Amire még figyelni kell (bár lehet, hogy tudod): a gyerek születésétől számított 2 hónapon belül lehet igénybevenni a kedvezményt, továbbá egy évben csak kétszer van elszámolási időszak, és az egyik pont most, november 30 lesz.

Zsuzsa 

kaloczy

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: LARA » hétf. nov. 05, 2007 9:51 am

Kedves Adóforumosok!

Legyetek szívesek (ha lesz  egy kis időtök) megírni, mi ez az "apák munkaidőkedvezménye"? Én erről még nem halottam. Hogyan kell ezt igényelni. esetleg hol lehet erről olvasni?

Köszönöm segítségeteket,

Larisza

LARA

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. nov. 05, 2007 11:58 am

Szia Larisza!

Munka Törvénykönyve: 138/A. § 

(1)  Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.
(2)  Az (1) bekezdésben foglalt kedvezmény abban az esetben is megilleti az apát, ha gyermeke halva születik, vagy meghal.
(3)  Az (1) bekezdés alkalmazása során apa alatt a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti vagy örökbe fogadó apát kell érteni.
(4)  A munkaidő-kedvezmény tartamára járó távolléti díj kifizetése — az állami költségvetés terhére — kormányrendelet alapján történik.

stamasi

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: LARA » hétf. nov. 05, 2007 1:25 pm

Kedves Szilvi!  Még egyszer köszönöm szépen.

Az első kérdésben elhangzott, hogy a kérelmen kivül még néha nyomtatványt kell benyujtani a Magy.Államkincstárnak.Honnán kell letölteni ezeket a nyomtatványokat? Sajnos erről még nem tudtam.Milyen jó hogy van Adóforum, mennyit  tapasztalatot tudunk szerezni.Én sokszor már előre  kapok itt választ a kérdésemre,nem is kell felrakni az internetre.

Köszönöm szépen Neked és minden adóforumosnak, akik részt vesznek ebben a programban.

Larisza.

LARA

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. nov. 05, 2007 1:31 pm

A Magyar Államkincstár honlapján találod a nyomtványokat. A kérelem pedig az első válaszban a kék sorra kattintva jön elő.
stamasi

apák munkaidőkedvezménye

HozzászólásSzerző: LARA » hétf. nov. 05, 2007 2:11 pm

Köszönöm Szilvi!

Jó munkát.

LARA

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek