Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vasárnapi pótlék (mégegyszer)

Tb, munkaügy, bérterhek

Vasárnapi pótlék (mégegyszer)

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tudom, hogy erről nemrég volt szó a fórumon, de az engem érintő proglémára nem találtam választ:

Tudomásom szerint a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalóknak nem kell a vasárnapi munkavégzésre járó 50%-os pótlékot fizetni többek között abban az esetben, ha a cég "rendeltetése folytán vasárnap is működő"-nek minősül. Ki minősíti? Melyik törvény szabályozza? Kell erről valmilyen igazolás, vagy dokumentum?

Segítségeteket köszönöm:

F.Juli

F.Juli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Vasárnapi pótlék (mégegyszer)

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 03, 2007 8:45 am

Szia Juli!

A Munka Törvénykönyve 124/A § és 125 § alapján határozható meg, hogy milyen feltételek mellett lehet vasárnap is dolgozni.

Amennyiben például egy üzlet rendeltetése folytán vasárnaphoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt, nyitva tarthat vasárnap (pl. virágbolt, italbolt, étterem), ez a körülmény vasárnapi munkavégzés elrendelésére jogosít. Ebben az esetben az Mt. 149/A par. szerinti vasárnapi pótlékra a munkavállaló nem jogosult.

Egy élelmiszerüzletnél például az, hogy sokan járnak vasárnap vásárolni, még nem minősíti az élelmiszerüzletet rendeltetése folytán vasárnap működő munkáltatónak, mivel ez a szokás nem kötődik a vasárnaphoz. Ha az üzlet rendeltetése folytán nem a vasárnaphoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt, akkor 50 % vasárnapi pótlékot fizetni kell.

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Vasárnapi pótlék (mégegyszer)

HozzászólásSzerző: F.Juli » szer. okt. 03, 2007 8:57 am

Szia Szilvi!

Itt egy élelmiszert gyártó cégről van szó. Az alapanyag beszállítás (tej) vasárnap is folyamatos, a tároló-kapacitás adott, ezért van vasárnap is feldolgozás. Ebben az esetben nem tudom, hogy kell-e vasárnapi pótlékot számfejteni?

Üdv.: F.Juli

F.Juli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Vasárnapi pótlék (mégegyszer)

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 03, 2007 9:15 am

Szia Juli!

125§/2. bekezdés:

A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül munkaszüneti nap rendeltetése folytán működő munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján, vagy az élet egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében került sor.

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy igen jár a vasárnapi pótlék az általad említett élelmiszer-gyártó cégnél, szerintem ez a kategória nem illik bele a fent említett bekezdés fogalmaiba. Nehezen elképzelhető, hogy az, hogy a tejüzemben dolgoznak vasárnap is, az helyben kialakult, illetve társadalmilag elfogadott szokásokból eredő igény legyen.

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég