Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kft. tag után eü.szolg.járulék

Tb, munkaügy, bérterhek

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: Nori » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Ha egy Kft. tagja korhatár előtti ellátásban részesül és a Kft-ben személyes közreműködést nem végez, kell-e fizetni utána a 6.660 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot?
Nori
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. okt. 07, 2013 4:09 pm

Ha egy Kft tagnak semmiféle munkavégzési/foglalkoztatotti..ideértve az ügyvezető feldatok ellátását is... kapcsolata nincs a "saját" Kft-jében, akkor ő ennél a Kft-ben nem biztosított ..és nem is kieg.tevékenységű társasvállalkozó.. tehát vele kapcsolatban nincs járulékozás sem.

(Az eü.szolg.járulék a kieg.tev.társasvállalozókra és a kieg.tev.egyéni vállalkozókra vonatkozik.. kieg.tev.vállalozó az, aki nyugdíj melletti társas,v.egyéni vállalkozó)

(most nyilván nem nézve azt az eü.szolg.jár.fiz.kötelezettségnél,hogy ha egy magánszemély eü.ellátásra nem jogosult-- nincs olyan jogviszonya/ellátása, ami alapján jogosult lenne -, akkor a magánszemély saját maga köteles fizetni, vagy valaki átvállalja..,)

Üdv.

Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: gariv » kedd okt. 08, 2013 11:33 am

Szia Mazsi !

Bocsi, hogy a kérdésre kérdéssel felelek, de ez nálunk is felmerülő kérdés. Ha a könyvelő KFT ügyvezetője kiegészítő tevékenységet végző tag. Van egy másik tag is a KFT ben , aki máshol 36 órát meghaladóan foglalkoztatott. A KFT. könyvelési szolgáltatást végez, akkor szerinted akkor nem kell megfizetni az ügyvezető után a eü.hozz.t ha a társasági szerződésben benne van, hogy az ügyv. nem működik személyesen közre?

Egy másik KFT-nél pedig ugyanúgy az ügyvezető kieg.tev. tag, de nem megy a KFT. Sajnos most alakult fél éve, végelszámolással megszünne. Saját maga lenne a végelszámoló, csak tagi hitel tartozása van. Semmi más. Az ügyvezetőt jelölnék meg végelszámolónak, akkor szerinted Ő utána kell a eü.szolg. járulékok megfizetni? Vagy ha a másik tag (férj, feleség) lenne a felszámolós akkor megúsznák az eü.hozz. fizetését? Szerinted is fontos, hogy a személyes közreműködés benne van -e a társ. szerződésben. Mert ha közreműködik személyesen, akkor fizet.n

Köszi : Évi

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd okt. 08, 2013 6:36 pm

Szia Évi! A kérdező korhatár előtti ellátásban részesülő tagról ír..

TE Azt írod, hogy a tulajdonos ügyvezető kiegészítő tevékenységű lenne.. Ha nyugdíjas a tag és a KFT-ben nincs tagi személyes közreműködése, de ügyvezető és az ügyvezetőséget nem munkaviszonyban látja el.. akkor az ügyvezetősége okán ő kieg.tev.társasvállalkozónak minősül, aki után - ha máshol még nem fizetnek vele kapcsolatban kieg.tev. ..vállalkozói minőségében eü.szolg.járulékot (havi 6.660 Ft), akkor a Kft köteles megfizetni az eü.szolg.járulékot, akkor is, ha ingyenesen látja el az ügyvezetői feladatokat a (nyugdíjas) tulajdonos ügyvezető.

Nézd meg a vonatkozó törvényt: mikor vonatkozik a vállalkozás ügyvezetőjére, üzletvezetőjére az, hogy ezen tisztsége okán társasvállalkozónak minősül (Tbj.).

KFT esetében a tulajdonos (tag) tagi személyes közreműködése - nem Ptk.megbízásos jogviszonyban és nem munkaviszony keretében, ide nem értve az ügyvezetői feladatokat - az mellékszolgáltatásnak minősül. A mellékszolgáltatás feltételeiről pedig társasági szerződésben kell rendelkezni.

Bt. esetében nem kell feltétlenül a társasági szerződésben rendelkezni a tagi személyes közreműködési kötelezettségről.. , az történhet tagok megállapodásán alapulva is.

---- az, hogy egy végelszámolás esetén a végelszámoló minek minősül Tb szempontjából, -- foglalkoztam vele.

Felszámolás esetén teljesen biztos, hogy semmiféle tag, meg férj, meg hasonló nem lehet felszámoló.. csak a Cégbíróság által kijelölt felszámoló lehet a felszámoló.

Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: gariv » kedd okt. 08, 2013 6:51 pm

Szia Mazsi!
Bocsánat, igazad van, nem figyeltem hogy a kérdezőnél korhatár előtti ellátásban részesülő az ügyvezető.
A könyvelői Kft nél, maga az ügyvezető tagság már akkor szerinted azt eredményezi, hogy fizetni kell az eü. szolgáltatást.

A másik KFT.nél végelszámolásra gondoltam, mert sajnos nem jött be nekik az üzlet.Szeretnék megszüntetni a KFT-t, mivel tagi hitele van, azzal kell valamit kezdeni. Mert addig nem szűnhet meg amíg azt a tagoknak vissza nem fizeti.Ha a tagi hitelt megoldották, akkor a megszűnéshez nem végelszámolást szoktak kezdeményezni?
Köszi a segítséget: Évi
gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: Nori » szer. okt. 09, 2013 12:07 pm

Szia Mazsi!

Köszi a választ. Most már csak azt nem tudom, hogy ha majd osztalékot vesz fel a korhatár előtti ellátásban részesülő tag, akkor milyen jogviszony, illetve alkalmazás minőség kódokkal vegyem fel a bérprogramba.
Jogviszonykód: 1. Tagi jogv./3. Nyugdíjas
Alkalmazás minőség kód: 00 Tag osztalék
Ha ezt beírom, akkor számol a program 6.660 Ft eü.szolg.járulékot.

Jogviszonykódok 1.: 1. Munkviszony, 2. Tagi jogviszony, 3. Egyéni váll., 4.Egyéb nemön., 5. Önálló tev., 6. AM idény., 7. Külszolgmv., 8. EKHO., 9.EVAS váll.

Jogviszonykódok 2.: 1. Főjogv., 2. Máshol 36 ó. mv., 3. Nyuddíjas, 4. Nem biz-ott, 5. Máshol főáll., 6. Nyug-másod., 7. Ker.pótl.jutt., 8. Külf.nem.biz.

Alkalm.minőség: 30. Tag szem.közr., 34. Tag társ.v.mell., 35.Tag mv.mellett, 37. Tag tanulás mellett, 40. Tag kieg.tev, 39. Tag egy.váll.mell., 00 Tag osztalék
Nori
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. okt. 09, 2013 12:53 pm

Szia Nóri! Én az osztalékot nem szoktam a bérprogramon keresztül vinni..

Az osztalék kifizetésről külön elszámolási lapot (géppel írt..) szoktam kiállítani, melyen az osztalékban részesülő aláírja, azt is.. hogy a nettó osztalékot...x Ft-ot átvette,.. vagy ha bankszámlára utalódik, akkor szerepel az elszámolási lapon, hogy az x Ft nettó osztalék átutalásra került.. akármikor.

A sima befektető .. (tehát akinek semmiféle munkavégzési jogviszonya nincs ) nem minősül biztosítottnak.

a ....08M lapon neki lesz osztalékjövedelme, abból levont SZJA .. és lesz levont 14% százalékos eho... Ezek az adók, adóalapok egyike sem olyan ..08M lapon szerepel, ahol bármiféle biztosítási jogviszonykódot szerepeltetni kellene.

Nem tudom milyen bérprogramot használsz..és az, hogyan működik.A programgazdával kellene megbeszélni, hogy, hogyan lehet a nem biztosított részére történő osztalék elszámolást a bérprogramon végigvezetni... és hogyan a biztosítottnak fizetett osztalékot..

Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő tag... ami ellátás nem minősül Tbj. szerinti nyugdíjnak.... tehát az eü.szolg.járulék nem jöhet szóba egyáltalán.. akár tagi személyesen közreműködő társasvállalkozó, akár az ügyvezetőség okán minősül társasvállalkozónak!

Azt írod, hogy ennek a tagnak nincs tagi személyes közreműködési kötelezettsége...

MIJE VAN???? Ügyvezető a cégben ez a tag??? Ha ügyvezető, akkor az ügyvezetőséget munkaviszonyban látja-e el?? Vagy ez a tulajdonos magánszemély egy sima befektető (tag), aki semmiféle foglalkoztatási jogviszonyban nincs abban a cégben, amelyikben tulajdonos??

Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. okt. 09, 2013 1:15 pm

Szia Évi! Csak a tisztánlátás érdekében:

Ha a KFT ügyvezetője tulajdonos a cégben, de tagi személyes közreműködési kötelezettsége nincs és egyébként saját jogú nyugdíjas, a TBj.tv. alapján nyugdíjasnak számít...:

"f) Saját jogú nyugdíjas: az a természetes személy, aki
1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával a 14. § (3) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,

2. a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül,"

............ és ezt az ügyvezetőséget nem munkaviszonyban látja el: Akkor az ügyvezetősége okán kiegészítő tevékenységű társasvállalkozóra vonatkozó szabályok érvényesek rá. Akire pedig valahol kieg.tev.társasvállalkozóra vonatkozó szabály érvényes, ott minden esetben vonatkozik a jelenleg havi 6.660 Ft (napi: 222 Ft) eü.szolg.járulék fizetési kötelezettség, kivéve, ha valahol már fizetnek utána ilyet.
...........

Tbj.törvényből..

d) Társas vállalkozó:
1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) TEVÉKENYSÉGÉBEN TÉNYLEGESEN ÉS SZEMÉLYESEN KÖZREMŰKÖDIK, ÉS EZ NEM MUNKAVISZONY vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),

2. a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja, ha a társaság tevékenységében személyesen közreműködik,
3. az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a végrehajtói iroda, a gépjárművezető-képző munkaközösség, az oktatói munkaközösség tagja,
4. az egyéni cég tagja,

5. a betéti társaság, a közkereseti társaság és a KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG OLYAN természetes személy TAGJA, aki a társaság ÜGYVEZETÉSÉT NEM MUNKAVISZONY alapján látja el, KIVÉVE HA az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül,

e) Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

-------------Sajnálom, hogy az egyes sorokat nem lehet kiemelni, nem lehet aláhúzni,szövegszerkeszteni.. az újból megújított adófórumon sem.

A végelszámoló társadalombiztosítási jogállására vonatkozóan egy tájékoztató: NAV:


"A végelszámolók társadalombiztosítási jogállása és járulékfizetési kötelezettsége

A korlátolt felelősségű társaság (továbbiakban kft.), a betéti társaság (továbbiakban bt.) vagy a közkereseti társaság (továbbiakban kkt.) jogutód nélküli megszűnésének egyik lehetséges formája a végelszámolás. (kft., bt., kkt. a továbbiakban együtt gazdasági társaság /gt./) A végelszámolás kezdő időpontjában a gt. vezető tisztségviselőjének megbízatása megszűnik. Ezen időponttól a gt. önálló képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselőjének a végelszámoló minősül.

A gt. legfőbb szerve végelszámolóvá bárkit megválaszthat (akár a gt. korábbi vezető tisztségviselőjét is), aki megfelel a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény vezető tisztségviselőkre előírt követelményeinek, és a megbízatást elfogadja.

A végelszámolóra – néhány kivétellel - a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó szabályok érvényesek. Ennek alapján a végelszámolónak megválasztott magánszemély e tisztségét munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban láthatja el.

Ha a gt. végelszámolója a társaság természetes személy tagja (pl. a korábbi vezető tisztségviselő) és e tevékenységét megbízási jogviszonyban látja el, akkor társas vállalkozónak minősül, feltéve, hogy a társaság tevékenységében való személyes közreműködése hiányában nem társas vállalkozó.

A társas vállalkozónak minősülő végelszámoló biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét attól függően kell megállapítani, hogy főfoglalkozású, ún. többes jogviszonyos vagy kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak minősül-e.

A társas vállalkozók járulékfizetésére vonatkozó szabályok ismertetésére bővebb tájékoztatás a NAV honlapjáról () letölthető 12. sz. információs füzetben található. Az információs füzet nyomtatott formában is beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Amennyiben a végelszámoló - akár tagja a társaságnak, akár külsős személy - munkaviszonyban látja el e tevékenységét, a járulékfizetési és a szociális hozzájárulási adó (továbbiakban szocho) fizetési kötelezettséget a munkaviszonyban állókra vonatkozó általános szabályok alapján kell teljesíteni. A végelszámolónak a bruttó munkabére után meg kell fizetnie a nyugdíj- valamint az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, a munkáltatónak pedig ugyanezen összeg után a szociális hozzájárulási adót.

A végelszámolótól nem kell levonni a munkaerő-piaci járulékot abban az esetben, ha a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Ha a végelszámolói feladatokat megbízási jogviszonyban a gt. olyan tagja látja el, aki a társaság tevékenységében való személyes közreműködése miatt már társas vállalkozó vagy „külsős” személy (nem tagja a társaságnak), akkor a járulékfizetési kötelezettség megállapításakor a választott tisztségviselőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Ez esetben a végelszámoló akkor válik biztosítottá, ha az e tevékenységért kapott tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 %-át (2013.01.01-től 29.400.- Ft-ot), törtidő esetén annak 30-ad részét (980.- Ft/nap). Ekkor a végelszámolónak meg kell fizetnie az egyéni járulékokat, a társas vállalkozásnak pedig a szochot. Az egyéni járulékok és a szocho alapja a végelszámoló részére az e tevékenységéért járó díjazás személyi jövedelemadó előleg számításánál figyelembe vett összege.

Ha a „külsős” végelszámoló díjazása nem éri el az említett értékhatárt, akkor nem minősül biztosítottnak. Ebből adódóan járulékfizetési kötelezettsége sincs. A társas vállalkozásnak viszont a végelszámoló e tevékenységéért járó díjazásának a személyi jövedelemadó-előleg alapjának számításához figyelembe vett összege után 27 %-os mértékű szochot kell fizetni.

További információ a NAV Általános Tájékoztató Rendszer (TCC) 06-40/42-42-42-es számán kérhető.

NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság"

Az, hogy a cég végelszámolást indít-e, vagy először megoldja annak lehetőségét, hogy tényleg végelszámolással szűnhessen meg.. ne kelljen a végelszámolási költségek és procedúra után esetleg felszámolás költségbe és adminisztrációba menni, vagy éppen egyből felszámolást kezdeményez maga ellen.. azt gazd.társaság legfőbb szerve dönti el.
Végelszámolással csak úgy lehet megszűnni, ha a cégnek nem marad fenn ki nem egyenlített tartozása...

Üdv.,mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: Nori » szer. okt. 09, 2013 1:37 pm

Szia Mazsi!
Régen volt már osztalék, de akkor még egészen más felállásban tevékenykedtek a tagok.
Most akiről beszélek, korhatár előtti ellátást kap és csak simán tag. Korábban még a nyugdíjazása előtt ő volt az ügyvezető, de miután ő csak korhatár előtti ellátásban részesülő, tehát nem saját jogú nyugdíjas, így ő nem lehetett kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó és fizetni kellett volna a minimálbér x-szerese után a kötelező járulékokat. Tehát társasági szerződés módosítás után a másik tag, aki már saját jogú nyugdíjas lett az ügyvezető.
Nori
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Kft. tag után eü.szolg.járulék

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. okt. 17, 2013 6:42 pm

Szia Nóri! A sima befektető (semmiféle foglalkoztatási jogviszonnyal a cégben) osztalékát nem vinném a bérprogramon keresztül, főleg, hogy nem is tudod átvinni a programodon, ha jól értem..
az osztalék kifizetésről: kifizető adatai, osztalékban részesülő adatai,bruttó osztalék, osztalékát terhelő levonások,nettó kifizetett összeg.. csinálsz egy olyan Kifizetési lapot, ami egyben igazolásként is szolgál az osztalék kifizetésről.., ennek alapján könyveled.. és a kifizetés hónapja szerinti 08M-en bevallod az osztalékát,levont SZJA-ját és 14% százalékos eho-ját (ha kell, illetve, ameddig kell).. és kalap. Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron