Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyszerűsített foglalkoztató bérszámfejtése

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: gygabi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok, abban kérném a segítségeteket, hogy az egyszerűsített foglalkoztató esetében kell bérjegyzéket csinálni vagy ugyanúgy működik mint régen a AM kis könyves, hogy csak egy kiadási pénztárbizonylaton ki lett fizetve számára a napidíj? Lehet egy hónapban egy bizonylaton kifizetni vagy minden napra amikor dolgozott külön kiadási pénztárbizonylat kell?
Köszönöm
Gabi
gygabi

HozzászólásSzerző: Bendeguz69 » szer. jún. 20, 2012 11:16 pm

Szia. Nem lehet egy hónapban egyszer fizetni. Ha egy napot dolgozik, akkor aznap, ha többet, akkor az utolsó napon ki kell fizetni. Bérjegyzéket kötelező csinálni, mivel a törvény nem nevesíti a kivételek között. Éves összesítő adatlapot viszont nem köteles adni következő év elején, azaz a foglalkoztatott kötelezettsége megőrizni, és összesíteni a bevallásában, ha eléri az összeghatárt, vagy más összevonandó jövedelme is keletkezett az év folyamán.
Bendeguz69

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jún. 20, 2012 11:34 pm

És ha a munkaszerződés úgy szól, hogy havonta egyszer fizeti ki a járandóságát, akkor az nem lehet? Ezt mi szabályozza?
Enci
pseniko

HozzászólásSzerző: Bendeguz69 » szer. jún. 20, 2012 11:50 pm

Szia.
Ha írásban kötöttek munkaszerződést, akkor szerintem lehet. Legalábbis az apeh 46-os számú információs füzete szerint, ha írásban kötnek munkaszerződést, akkor nem kötelező alkalmazni a MT. szerinti bérkifizetési jegyzéket. Azért ezt a füzetet mindenesetre kinyomtatnám a helyedben, hogy ott legyen öt év múlva az ellenőrzésnél.
Egyébként a 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról, és a Munka törvénykönyv szabályozza.
Bendeguz69

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. jún. 21, 2012 12:38 am

Mi van akkor, ha a társaságnak adótartozása van több mint 300e Ft, és ennek ellenére jelentett be egyszerüsített foglalkoztatásra embert/embereket. Erre nem találtam sem a törvényben, sem a 46-os füzetben semmit.
Elvileg nem lehetett volna, de be lettek jelentve, illetve ez alapján lett a bérük is jelentve a 1208-on.
pseniko

HozzászólásSzerző: Bendeguz69 » csüt. jún. 21, 2012 1:42 am

Valószínűleg ellenőrzés során átminősítik őket munkaviszonyos biztosítottnak, és megállapítják a járulék és adóhiányt + bírság + pótlék.
Bendeguz69

HozzászólásSzerző: gygabi » csüt. jún. 21, 2012 10:33 am

Sziasztok,
az apeh 46-os füzetét én is elolvastam, de abból egyértelműen számomra nem derült ki hogy bérjegyzéket kellene adni a munkáltatónak. A dolog ott bonyolódik tovább, hogy ha beválik a munkavállaló akkor rendes munkaviszonyos szerződése lesz. Ezért gondolkodtam el rajta, hogy a 1253-as kitöltéséhez egyszerűbb lenne ha már most számfejtve lenne az egyszerűsített foglalkoztatás is.
De ha jól értem a válaszokat akkor, az egyszerűsített foglalkoztatás esetében a cég esetében legjobb megoldás a bérjegyzék kiállítása a dolgozó felé.
Amúgy egyetértek Bendeguz69-el hogy ha kiderül egy ellenőrzés során, akkor átfogják minősíteni a dolgozókat egyszerűsítettből munkaviszonyosnak.
Gabi
gygabi

HozzászólásSzerző: ildibf » csüt. jún. 21, 2012 11:27 am

Sziasztok,

A 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról tv végén található Munkaszerződést alkalmazzuk: 2 példányban töltjük ki: ebből 1 példány a munkavállalóé. + jelenléti ívet vezetünk.

Ildi
ildibf

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek