Sziasztok!
Ha valaki 4 órában dolgozik 47 000 Ft bruttó bérért, akkor ezt a 47 eFt-t kell alapulvenni a 33 %-hoz?. Csak azért mert furcsa, hogy a nettójának közel a felét le kell tőle vonni.
Györgyi
Sziasztok!
Ha valaki 4 órában dolgozik 47 000 Ft bruttó bérért, akkor ezt a 47 eFt-t kell alapulvenni a 33 %-hoz?. Csak azért mert furcsa, hogy a nettójának közel a felét le kell tőle vonni.
Györgyi
Szia!%
Levonás a munkavállalói munkabérből b) az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés, c) jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabér és társadalombiztosítási ellátás. (3) Több letiltás esetén a levonás a munkavállalói munkabérnek legfeljebb 50%-áig terjedhet. (4) E § alkalmazása során a munkavállalói munkabérhez tartoznak a következő összegek is: a) a munkáltató által a munkavállaló részére a betegszabadságának idejére kifizetett összeg, http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400053.TV üdv:Nelly
Alapesetben a nettójának a 33 % -át lehet levonni, kivételek szerint 50% ( pl csal.pótlék)
A munkabérből történő levonás alapja
A munkavállaló munkabéréből történő levonás alapja, vagyis az az összeg, amiből le lehet vonni:
-a jövedelemadó, az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék, valamint a munkavállalói járulék levonása után fennmaradó minden olyan juttatás, amelyet a bérköltség, illetve a béralap terhére kell kifizetni (munkabérösszeg),
- a betegszabadság idejére fizetett összeg
- a végkielégítés,
- a jutalom.
A munkabérből történő levonás mértéke
A munkabér levonható mértéke:
főszabály szerint: 33 százalék,
meghatározott esetekben: 50 százalék.
Tehát ha összefoglalom, a nettó béréből vonom le, de csak a minimálnyugdíj feletti részből teljesíthető. Jól értem a fentieket? Azaz a 47 eFt-ból tulajdonképpen semmit nem lehet levonni.
Györgyi
Györgyi!
Ez a főállása, vagy van más is ? Az első variációnál 10275.- Ft vonható, a nettó 38775.- ennek a 33 % 12796.- de ez 2521.-el több, mint a 28500.- Ft. Lehet rosszul számolok.( Az adójóváírás miatt szja nincs) Ha vonni kell tőle az szja-t is, mert másodállású, akkor csak 725 Ft-ot tudsz tőle vonni. Na ez fejben számolás volt , és nem biztos hogy pontos:))
Nagyjából jól érted, kérdés, hogy ez az egyetlen munkaviszonya van-e.
Az ör. nyugdíjminmum 28500 ft, ettől valamivel többet kap akkor is, ha nem kér adójóváírást., tehát valamiféle levonás szerintem biztos lesz, igaz nem számoltam ki pontosan a nettót.
Ez az egy munkahelye van. De most egy kicsit megkeveredtem, a nyugdíjminimum 28500 Ft. a nettó bére 38775 Ft. A kettő közötti különbözetre vonom a 33 %-ot?. Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok, de a saját problmámnál mindíg ez van.
Györgyi
Nellyvel minden kérdést duplán "megrágunk" - így biztosan eljutunk a helyes megoldáshoz:)))
Nos a 33 %-ot a nettó- 38775-ből számolod -ez 12 796.- Ft ennyit kellene levonnod, de ha összehasonlítod a 38775 és 28500-t itt a különbség csak 10275 , ezért csak ennyi a levonás. Tehát nem a 10275-nek veszed a 33 %-t, hanem a nettó bérnek.
Üdv.
Kiszámolod a 38775.- ft 33 %-át, ez =12796.- , majd megnézed, mennyit vonhatsz le maximum, megmarad -e neki a nyugdíjminmum.
38775-28500=10275.- ft az az összeg, amit letilthatnak tőle.
Ez jó, szinte mindig egyszerre, hezitáltam is, hogy válaszoljak-e...........
Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég