Adófórum

Adózási és számviteli információk

mi a helyes FEOR szám?

Tb, munkaügy, bérterhek

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: ildi59 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Olvasom a garantált bér témánál a FEOR számok jelentőségét. Én eddig ugy tudtam, hogy a dolgozónak olyan FEOR számot adok, amilyen munkakörben foglalkoztatjuk. Az más kérdés, hogy vizsgálat tárgya, van-e hozzá szakképzettsége, gyak. ideje és ugy állapítjuk meg az alapbérét. Segitséget kérek, hogy egy szakképzettség nélküli pultosnak mi a FEOR száma, mert én csak 5123 szám alá tudom besorolni. Köszönettel Ildikó
ildi59

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. márc. 23, 2007 9:36 am

Szia Ildikó! Már jó néhány éve nem tölthet be pultos munkakört szakképzettség nélküli. Több évvel ezelőtt volt olyan esetem, hogy egy kocsmában pultosként volt bejelentve szakképzettség nélküli dolgozó. A munkaügyi ellenőrzés alkalmával is ő dolgozott. Az ellenőrök kérték a munkaviszony azonnali megszüntetését, ellenkező esetben a kocsma bezárását helyezték kilátásba. Üdv. Mari
kohnmari

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: ildi59 » pén. márc. 23, 2007 10:00 am

Köszi a választ. Az nem lehet, hogy a vállalkozó sem volt szakképzett és a dolgozónak kellett volna? Mert azt tudom, hogy most csak az kaphat váll.igazolványt aki szakképzett, vagy munkaszerződést visz alkalmazottról. Köszi Ildi
ildi59

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. márc. 23, 2007 10:36 am

Szia Ildikó! A vállalkozó szakképzett volt, csak éppen a pultban a szakképzettlen dolgozó állt. Akinek nincs szakképzettsége, nem állhat a pult mögött. Üdv. Mari
kohnmari

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: Erna » pén. márc. 23, 2007 11:11 am

A feor szerint az 5123 (pultos, csapos, pincér stb)munkakörökhöz minimum II. szintű képesítés szükséges. Szakmunkás, szakiskolai képzettség. A III. szint magasabb (gimnázium, szakközépiskola stb) de ez mellé szakmai képesítést nyújtó iskolai vagy iskolán kívüli megfelelő szakismeretet nyújtó képzés kell. Valamilyen vendéglátós képesítés kell ebben a munkakörben. Ezen tulmenően szükség van közegészségügyi minimum vizsgára is, mert ennek hiányáért viszont az ÁNTSZ büntethet.
Erna

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: kati1012 » pén. márc. 23, 2007 11:51 am

Szia Mari!

Ez engem is foglalkoztat most van egy vállalkozóm aki a testvérét akarja felvenni büfébe, de nincs végzettsége. Milyen jogyszabályt keressek ami előírja a munkakörökhöz előírt végzettséget?

kati1012

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: Erna » pén. márc. 23, 2007 4:39 pm

A Statisztikáról szóló 1993.évi XLVI.törvény (kötelező FEOR és TEÁOR besorolás). Módosítás 1997.01.01-től, ez van most is érvényben. A Szakképesítésről szóló 1993.évi LXXVI. tv.(1.§.(1)bek. c./ ) a munkakör betöltséhez, foglalkozás, tevékenység gyakorlásához szükséges képesítés megszerzése... Ugyanezen tv. 3.§-a a kapcsolódó OKJ. Legfrissebb módosítás: 1/2006. (II.17.) AZ OKJ-ről Okt. Min. rendelete.
Erna

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. márc. 28, 2007 11:57 am

Sziasztok! Most még mindig nem tudom, hogy egy szakképzetlen pultosnak mi a FEOR száma. Ebben szeretnék segitséget kérni. Köszi Ildi
ildi59

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: kati1012 » szer. márc. 28, 2007 12:32 pm

Nem tudsz olyan FEOR számot találni amelyhez nem kell szakképesités, egyedül konyhai kisegitőként lehetne alkalmazni, de az a pultos esetében nem alkalmazható. Én ugyanezzel a problémával küzdök.
kati1012

mi a helyes FEOR szám?

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. márc. 28, 2007 12:41 pm

Sziasztok! Ez nálam is probléma. Sajnos én sem találok rá jó megoldást. A szakképzetlen dolgozó is szakképzett FEOR számon van jelentve. mert egy pultos nem konyhai kisegitő, nem sm akkor mi? Ani

adotanacs

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek