Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kérlek segítsetek!!

Tb, munkaügy, bérterhek

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: Peditom » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Legyetek szívesek segíteni nekünk!

Férjemmel alapítottunk egy céget, melyben ő az ügyvezető, neki volt máshol 36 órát elérő munkaviszonya . 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Én jelenleg gyeden vagyok. A mai nappal (03.04.) férjemet kirúgták az állásából. 

Kérdéseim: Mit javasoltok, hogy a holnapi nappal ne kelljen bejelenteni a cégbe?

Passzív táppénzre elmehet holnaptól, annak ellenére, hogy a napokban ki kellene számláznunk 2 bevételt???

Munkanélkülire elmehet?

Legyetek kedvesek segíteni, hogy járnánk a legjobban. Sajnos ha be kell jelenteni akkor veszélybe kerül a mindennapi megélhetésünk, mert sajnos ez a 2 bevétel jelentéktelen összegű.

Nagyon-nagyon köszönjük segítségeteket előre is!!!!

Egy aggódó két gyermekes anyuka

Peditom

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: helen3 » csüt. márc. 04, 2010 10:10 pm

Szia!

Ha beteg a férjed akkor elmehet táppénzre.

A cégetek(Bt,Kft)formája, és a Társasági szerződés,és a Ti döntésetek is meghatározhatja azt,hogy passzív,vagy aktív legyen az a táppénz(Kevés az infód!!).

Ha bejelent(het)enétek a cégbe(Bt,Kft,)a mai napon akkor lehetne aktív táppénz is a passzív táppénz lejárta után. 

Viszont számlázni a táppénz ideje alatt nem ajánlott,ha csak nem vesztek fel alkalmazottat.

Üdv:))Helen

helen3

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. márc. 05, 2010 4:27 am

Kérdés az is, hogy a férjedet mikori hatállyal rúgták ki? 4-én Vagy van felmondási ideje, szabadsága, végkielégítése?
szedlacsek

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: Peditom » pén. márc. 05, 2010 5:43 am

Sziasztok!

Előszőr is nagyon nagyon köszönjük a válaszokat!!!!!!!

A férjemet azonnali hatállyal rúgták ki, 2010.03.04.-vel.

A cégünk Kft, a társasági szerződésben csak annyi van, hogy a férjem az ügyvezető. Ennyi nem elegendő? Minek kellene még benne lenni?

Peditom

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. márc. 05, 2010 7:38 am

A társ. szerződésben elégséges, ami benne van. De a problémák innét kezdődhetnek.Taggyűlésen kell döntenetek arról, hogy milyen jogviszonyban - megbízás, vagy munkaviszony - látja el a dolgait. Mennyi az az összeg, amit most fel tudtok vállalni adóban és járulékban?

Jogszerű volt egyébkén a férjed  azonnali kirúgása?

A kft könyvelője egyébként mit tanácsolt?

szedlacsek

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: Peditom » pén. márc. 05, 2010 8:01 am

Kedves Szedlacsek!

Köszi, hogy foglalkozol velünk!!! 

Mivel járnánk jobban a megbízási szerződéssel vagy a munkaviszonnyal?

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de ha bejelentem a cégbe és nem veszi fel a jövedelmet akkor nem kell szja-t fizetni. Ezt megtehetjük.?

Vagy mit javasolsz? Ha lehet minnél kevesebbe kerüljön, de bajt nem akarunk az Apehnál.

Peditom

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: helen3 » pén. márc. 05, 2010 2:11 pm

Szia Peditom!

"Ha lehet minnél kevesebbe kerüljön, de bajt nem akarunk az Apehnál."

Csak Akkor tudnánk segíteni,ha nem csak kérdéseket kapnánk hanem válaszokat is.

Így csak Feltételezéseket lehet gyártani.

Egyetértek Szedlacsek válaszaival,és kérdéseivel.

Pl.  " A kft könyvelője egyébként mit tanácsolt?"

Ha segítséget akarsz Ő lenne a leg-megfelelőbb,mert minden adat a kezében van.

Természetesen csak akkor,ha van (külsős) könyvelő?

Üdv:))Helen

helen3

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: R.Rita » pén. márc. 05, 2010 4:57 pm

Sziasztok!

Ugyan ebben a témában nyomozok. Mekkora a férjed és a Te tulajdoni hányadod? 50-50%? Ki a munkáltatói jogkört gyakorlója?

Egyébként megkérdezném, hogy itt elhangzott a passzív táppénz, de ez lehetséges, mert az OEP nem nagyon képes ezt felfogni. Ha egy társasa vállakozónak megszűnik a 36 órát meghaladó munkaviszonya akkor úgy hallottam, hogy nem lesz autómatikusan főállású társas vállakozó, ha a gazdasági tevékenységben személyesen nem működik közre (ugyebár az ügyvezető mivoltából az aláírás ez nem személyes közreműködés), ekkor igényelheti a passzív táppénzt? Ha személyesen közreműködik ekkor már vállakozói kivétjének is kell lennie, ha jól gondolom ekkor már csak a főállású társas vállakozásából mehet el táppénzre. Jól gondolom?

Rita

R.Rita

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: R.Rita » pén. márc. 05, 2010 5:09 pm

Elnézést látom, hogy 50-50% a tulajdonhányad. Akkor ha a társasági szerződésben nem rögzítettétek, hogy Te vagy a munkáltatói jogkört gyakorlója, akkor egy taggyűlési határozattal (úgy hallottam az elegendő, nem kell társasági szerződést módosítani) rögzítsétek, hogy Te leszel a munkáltatói jogkört gyakorlója, így a férjedet lehet a Kft.-nél munkaszerződéssel munkaviszonyban alkalmazni. Ha a többiek a passzív táppénzben megerősítenek és az OEP-en keresztül lehet verni a passzív táppénz igénylését, akkor azt ki kellene használni szerintem. A munkanélküli talán már nem megy, de ebben nem vagyok abszolut biztos. Te a GYED mellett bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát nem végezhetsz vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen nem folytathatsz. Nincs alkalmazott a cégben, aki addig tudja végezni a tevékenységet? Szerintem Te nem tevékenykedhetsz GYED mellett, ezért ha kell számlázni, akkor ki végezte a tevékenységet?

A legolcsóbb megoldás én úgy gondolom, hogy ha Te valóban GYED mellett díjazás nélkül sem tevékenykedhetsz, hogy a férjedet alkalmazod munkaviszonyban és bejelentitek annyira amennyire elbírja a cég, ezt nektek kell eldönteni. Társas vállakozóként csak az ügyvezetői teendőket látja el, ingyenesen. A könyvelő annó amikor megalakult a cég bejelentette az APEH felé a T1041-en őt 1452-es jogviszonnyal ez azt jelenti, hogy társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett, mert akkor ezt le kell zárni.

R.Rita

Kérlek segítsetek!!

HozzászólásSzerző: Peditom » szomb. márc. 06, 2010 7:16 am

Sziasztok!

Megkérdeztem a könyvelőt és azt mondta, menjen el a férjem passzív tp-re (30 nap). Nem probléma, ha tp alatt kiállítunk számlát termékértékesítésről, mert a munkát már tp elött is elvégezhette. És a számlát akár ő is kiállíthatja.

Ha én gyakorolom a munkáltatói jogokat nem veszik el a Gyedemet??

Peditom

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek