Oldal: 1 / 1

Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: KissAndi

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni. Főállásban (munkaviszonyban) heti 40 órában dolgozom egy cégnél, vállalhatok emellett egy másik cégnél részmunkaidőben munkát (pl. heti 20 órában)? Nincs korlátozva a munkaviszonyon belüli munkavégzés ideje?

S.O.S.

Andi 

 

 


Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: hétf. feb. 26, 2007 10:11 pm
Szerző: zspotorke

Szia!

A foglalkozás szabad megválasztásának alkotmányos alapelvéből következik, hogy minden munkavállaló megválaszthatja azt, hogy kivel, mikor, milyen körülmények között szeretne szerződni.  Ezen alkotmányos jognak korlátja a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme.  Erre való tekintettel a Munka Törvénykönyve 108. § (1) bekezdése szerint, "ha a munkavállaló munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló munkaviszonyt létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni."  A joggyakorlat minden olyan munkavégzést munkavégzésre irányuló jogviszony körébe sorol, amelynek keretében a munkavállaló köteles személyesen munkát végezni, így ide tartozik a megbízás, vállalkozási szerződés alapján ellátott tevékenység, ügynöki jogviszony, bedolgozói vagy munkaerőkölcsönzésre irányuló jogviszony alapján történő személye munkavégzés is.  A munkáltató, amennyiben úgy látja, hogy a további jogviszony létesítése jogos gazdasági érdekeit sértené, ezt megtilthatja, és a munkavállaló nem létesíthet további jogviszonyt.  

        A többes jogviszony létesítésének lehetősége tehát a Munka Törvénykönyvének 108. § rendelkezéseiből implicite következik, vagyis nem kizárt az, hogy egy személy több, egymástól különböző munkáltatóval álljon kapcsolatban.  Ennek feltétele természetesen az, hogy a munkáltató tudomásul vegye a további munkaviszony létesítésének tényét.

Üdv: P.Zsuzsa  


Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: hétf. feb. 26, 2007 10:45 pm
Szerző: gyergyoiistvan
Tudtommal heti 60 óra a maximum!

Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: hétf. feb. 26, 2007 10:52 pm
Szerző: zspotorke

István!

A 60 órás korlát (nem mintha nem lenne elég ennyi munka!!!! és a kérdezőnek is tulajdonképpen a kérdése a heti 40+20 órára írányul,) nem csak egy munkáltatón belüli maximum?

Köszi: P.Zsuzsa


Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: hétf. feb. 26, 2007 11:11 pm
Szerző: gyergyoiistvan
Tudtommal nem, de majd csak holnap ellenőrzöm magam. Mára elég volt ennyi. Fáj a kezem! Egyébként köszönöm mindenkinek, aki javulást kívánt és elnézést, hogy név szerint nem írtam vissza!

Főállású munkaviszony melletti munkavégzés??

HozzászólásElküldve: kedd feb. 27, 2007 11:21 am
Szerző: gyergyoiistvan

Tehát a 60 óra sem lehet mindenkinek. Vagy meghatározott rokon vagy tulajdonos kell legyen az illető 25%-os tul. hányaddal vagy a munka készenléti jellegű kell legyen.

Ez egy munkaviszonyra vonatkozik. Zsuzsa jól tudta!

Egyébként a munkaidőre vonatkozó munka és egészségvédelmi szabályok a legtöbb esetben megtiltják, hogy a többes munkaviszonyok működjenek. A tiltások közvetett jellegűek.

Üdvözlettel: Gyergyói István