Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jelentléti ív, de hogyan?

Tb, munkaügy, bérterhek

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: bartane76 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

SOS segítségre lenne szükségem!

Vagyonvédelemmel foglalkozó cég, 3 havi munkaidő kerettel foglalkoztatja az alkalmazottakat. A mi cégünk 4 órában, egy másik cég, aki nekünk alvállalkozónk 4-6 órában jelenti be az embereket. Ha szükséges, hiszen néhány vagyonőr akár 350-400 órát is dolgozik egy hónapban, egy harmadik cég, aki nekünk szintén alvállalkozónk alkalmi könyvbe ragaszt.

A kérdésem: A munkaidőt egy általános jelenlétibe írják a dolgozók, akit a fővállalkozó hó végén igazol.De ugye ez nem állja meg a helyét egy munkaügyi ellenőrzésen, és sajna mi most ez előtt állunk.

Anélkül, hogy újra kellene írni az összes jelenlétit, van valami megoldás, hogy szétszedjem az  órákat?

Gondolok egy havi kimutatásra, ami az órákkal egyezne, mind a fővállalkozónk, mind a 2 alvállalkozónk felé. Amit a cégvezetők igazolnak, vagy a munkahelyi vezetők igazolnak, esetleg a fővállalkozónk igazol. 

Igazából újra tudnám írni a jelenlétiket, de aki már kilépett dolgozó, nem tudok vele mit kezdeni.

Munkaügyi ellenőrzésen kérhetik a szabadságos tömböket, vagy elég, ha a szabadság nyilvántartó kartont viszem?

Köszönöm!

Üdv Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. aug. 07, 2009 6:36 am

Szia Zsuzsa!  Ne haragudj, de akárhogyan írnád át a jelenléti íveket, az alapdokumentum hamisítás. A bérszámfejtőnek a jelenléti ívből kell dolgoznia, annak megfelelően számfejteni a járandóságot, nem pedig a dolgozók nevében jelenléti íveket gyártani utólag.  A bérszámfejtés alapját képező alapdokumentumnak minden munkáltatónak meg kell, hogy legyen a saját foglalkoztatottjaira vonatkozóan.

Azt sem értem, hogy az alvállalkozó cégek jelenléti ív vezetéséhez közvetlenül mi köze van a fővállalkozónak.. azon kívül, hogyha ledolgozott óra alapján fizet a fővállalkozó az alvállalkozónak, hogy az alvállalkozó benyújtsa a ledolgozott órák leigazolását, vagy valami, teljesítés igazolást.. ami alapján az alvállalkozó számláját befogadja.

A munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozó köteles a munkáltatójához bejelenteni, ha máshol is dolgozik valamilyen jogviszonyban.

Én a dolgozók helyében semmiféle utólag gyártott jelenléti ívet, munkaidő jelentést nem írnék alá utólag.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: bartane76 » pén. aug. 07, 2009 6:56 am

Szia Melcsi!

Gondolhatod, hogy a másik két céghez is közünk van! És ezmiatt még bonyolultabb a dolog. A dolgozó, aki akarja továbbra is a munkáját, alá fogja írni az utólag gyártott jelenlétit is. Ha nem, elküldik. Sajnos.

Tehát szerinted, az alap jelenléti ívet kell alapul vennem. És ha azon 300 órát dolgozott az emberünk, nálunk pedig csak 4 órában volt bejelentve? 

Köszönöm!

Üdv Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. aug. 07, 2009 9:33 am

Szia!   ha a Ti cégetek jelenléti ívén, a Ti munkáltatói fennhatóságotokat alatt dolgozta a 300 órát, akkor járt volna neki a túlóra, számfejteni kellett volna neki a túlórát a jelenléti íve szerint....  Attól, hogy valaki napi "4 órás"-ként van felvéve, attól még kifizethető és elszámolható neki a tényleges ledolgozott óra, csak éppen a törvényes havi,stb.. óráján felüli óra az túlóra, amire azért vannak korlátozó rendelkezések is, ha dott dolgozó, mondjuk három munkáltatónál is dolgozik napi 4 órában az nem tilos, s az egy 23 munkanapos hónapban összesen lehet: 276 óra + túlóra.. A munkaidő keretén felül végzett munkáért túlóra és vagy azzal azonos pihenőidő jár.. de az Mtv. a munkaidő keretes túlmunkáról is rendelkezik..

Ahol a dolgozót elküldik, mert nem hajlandó a hamis jelenléti íveket útólag aláírni, - nem elég, hogy a ledolgozott órájukra ezek szerint a bérüket sem kapták meg (gondolom az alapbér az arányos minimálbér!), még működjenek közre az utólagos hamisításban is, csak, hogy a munkáltató szénája rendben legyen?

Hát tudod az ilyen és hasonló munkáltatókkal kapcsolatban inkább a munkavállalóknak lennék a segítségére és nem  a munkáltatónak a törvénysértéshez, a kiszolgáltatott munkavállalók elvtelen kihasználásához.  

Könyvelőként, akár bérszámfejtőként biztos, hogy nem működnék közre a munkáltató disznóságában és nem adnék tippet a hamisításra.

 Ha valamelyik dolgozó észnél van - bármennyire is kiszolgáltatott - , akkor abból nem csak a cégnek lehet baja, hanem adott esetben a bérelszámolónak is, aki figyelmen kívül hagyja számfejtésnél bérszámfejtéshez  részére átadott jelenléti íveket, vagy munkaidő jelentést. A tulaj nyugodtan közölheti, azért fizetek könyvelőt, bérelszámolót, hogy az a tv-i előírásoknak megfelelően az átadott bizonylatok alapján úgy járjon, ahogy azt a szakma szabályai megkövetelik. Alkalmasint felhívja a figyelmet, hogy adott munkavállaló már hol tart a túlórával, stb..

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. aug. 07, 2009 11:09 am

 Szia Zsuzsa !

Egyetértek az előttem szólókkal, elolvasva válaszolat nem tudom szó nélkül hagyni. Először is Téged sajnállak amitta hogy ilyen ügyben és sigy kell belekeveredni. Tök katyvasz az egész és ugy szabáálytalan ahogy van.

Ha munkaidőkeretbe foglalkoztat, akkor:

1. ) A dolgozók részére havi munkaidőbeosztást kell késziteni és velük elfogadtatni tudomásulvétel miatt mikor köteles megjelenni, mert bizonyára vátják egymást.

2.) Jelneléti ivet a dolgozónak sk. kell vezetni, mi van ha aláirás , vagy irás összehasonlitást végez az ellenőr. jogában áll!!

3. ) A bérszámfejtés is sánta, béna, mert a munkaidő beosztás  teljesülését a jelenléti iv igazolja és az az alapja a bérelszámolásnak. A jelenléti ivre rá kell vezetni a szabit, a betegszabit, a táppénzes állományzt, egyszóval mindne távollétet. 

4. ) Amennyiben többet dolgozott mint  amia havi kiszabata lett volna, tulóra, müszakpótlék ecetera megilleti, fizetett ünnep stb.

5.) A cégnek kellene lennie valamiféle szabályzatának arról, hogy a foglalkoztatást milyen rendben végezteti.. és a dolgozóinak ismernie kell.

Az alvállakozót pedig nem lehetne ide bekavarni... de a cégvezetők felelőssége.. ha igy csinálják előbb utóbb beleszaladnak a büntibe..

Megkeresem a biztonsági őrőkre vonatkozó BM rendeletet... 

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. aug. 07, 2009 11:15 am

Folytatás:

27/1998. (VI. 10.) BM rendelet

a fegyveres biztonsági őrség Működési és Szolgálati Szabályzatának kiadásáról 

Csak két fontos részt másolok be, a például a szolgálati naplónak egyeznie kellene  a jelenléti ivvel. Érdemes az egész rendeletet elolvasni az érintett bizt.őrség  vezetőjének... mert az ellenőrzés alapja pl. ez a rendelet lehet..

 

VI. Fejezet

Az őrség tagjainak munkaideje

47. § Az őrségparancsnok és a biztonságtechnikai előadók a hivatali munkaidőben látják el feladataikat. Munkaidő rendjüket az arra jogosult vezető a szolgálati érdekek figyelembevételével határozza meg. Ellenőrzési kötelezettségüknek hivatali munkaidőn túl is eleget kell tenniük.

48. § Az őrök a Munka Törvénykönyve, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény vonatkozó előírásainak keretei között 8 órás váltásos, 12-24, 24-48 vagy 24-72 órás váltásos munkaidő rendszerben látják el szolgálatukat.

49. § A szolgálati helyekre meghatározott létszámból a szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a váltótárs és készültségi ügyeletes is biztosított legyen.

50. § Az őrök váltását az őrzés jellegétől függően kell végrehajtani. Az évszaknak és az időjárási viszonyoknak megfelelően a váltás történhet az őrutasításban meghatározottól eltérően is. A leváltott őrök - a szolgálati rendszertől függően - az őrség helyiségében készültségi szolgálatot látnak el, vagy pihennek.

51. § Az őrségutasításban meghatározott munkaidő rendszertől a munkáltató sajátosságainak megfelelően, illetve a magasabb őrzési fokozatba helyezés elrendelése esetén (megelőző készenlét, fokozott készenlét, teljes készenlét) ideiglenesen el lehet térni. Az őrség felügyeletét ellátó rendőrhatóság közbiztonsági érdekből határozattal kötelező szolgálatellátást rendelhet el.

Szolgálati formák

52. § (1) Az őr őrszolgálatot, járőrszolgálatot és szállítmánykísérő szolgálatot teljesít.

(2) Az őr az őrségparancsnok utasítása, illetve az őrutasítás előírásai szerint meghatározott helyen, illetőleg mozgási körzetben fegyveres őrszolgálatot lát el.

(3) Őrt olyan létesítményben kell felállítani, amelynek őrzését és védelmét elrendelték.

(4) Álló őrt ott kell felállítani, ahol vagy ahonnan a létesítmény vagy a védeni rendelt tárgy maximálisan biztosítható.

(5) Őrhely az a hely (terület), ahol az őr az őrutasításban meghatározott őrzési és védelmi feladatokat lát el.

(6) Járőrszolgálatot ott kell szervezni, ahol a biztonságos őrzésvédelem megköveteli a létesítmény több pontjának gyakori visszatérő ellenőrzését, illetőleg az őrhelyek összekapcsolását. A járőrözés gépjárművel is történhet. A járőrözés idejét és módját, az útbaindítás idejét, útvonalát és a járőr feladatát az őrszolgálati okmányokban kell rögzíteni. A járőr ez esetben járőrparancsnokból és járőrtársakból álljon.

(7) A szállítmánykísérő szolgálat olyan tevékenység, amellyel az őr a rábízott szállítmány és a szállítmányt kísérő személyek biztonságos őrzését és védelmét látja el az átvételtől a rendelkezési helyen történő átadásig. A szállítmány őrzési és kísérési tervét az őrség felügyeletét ellátó rendőrhatóság hagyja jóvá.

(8) Készültségi ügyeletesi szolgálatot azoknál a másod- és harmadfokú őrségeknél kell vezényelni, amelyeknél a szolgálati rendszerből következően nincs pihenő váltás. Feladata az őr - pihenő, betegség vagy egyéb ok miatti - leváltása esetén annak pótlása (első fokú őrségnél a felvezető egyben készültségi ügyeletes). Ha a készültségi ügyeletest - az őr szolgálatra való alkalmatlanná válása miatt - őrszolgálatba kell léptetni, a következő napi váltásból soron kívüli berendeléssel gondoskodni kell azonnali pótlásáról.

(9) A biztonságtechnikai előadó feladata az őrzést szolgáló technikai eszközök, berendezések működtetése és karbantartása.

Megerősített szolgálat

53. § (1) Az őrség állománya az állandó jellegű szolgálattól függetlenül - rendőrségi kezdeményezésre, illetőleg engedéllyel, utasításra - köteles megerősített szolgálatba lépni, amelynek jogszabályban meghatározott fokozatai: megelőző készenlét - fokozott készenlét - teljes készenlét.

(2) Megerősített szolgálat rendelhető el a szolgálati helyen:

a) ha az objektumon belül az őrzés biztonságát veszélyeztető esemény (rendkívüli esemény) történt, vagy annak bekövetkezésétől kell tartani;

b) elemi csapás, üzemi baleset esetén a biztosítási feladatok ellátására;

c) a közbiztonsági helyzetből adódó reagálásra;

d) minősített időszak - az Alkotmány 8. §-ának (4) bekezdésében meghatározott rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet - bevezetésekor.

(3) Megerősített szolgálatot rendelhet el:

a) az országos rendőrfőkapitány és helyettesei országosan vagy valamely régióban;

b) az őrség felügyeletét ellátó rendőr-főkapitányság vezetője a megyében működő őrségek részére;

c) rendkívüli esetben (biztosítási feladat, elemi csapás stb.), valamint az őrzésbiztonság ellenőrzése céljából a munkáltató vezető a felügyeletet ellátó rendőrfőkapitány kezdeményezésére, illetve tájékoztatása mellett.

54. § A megerősített szolgálattal összefüggő általános feladatok:

a) a fegyverek, lőszerek, robbanóanyagok fokozott ellenőrzése és biztonságos őrzése;

b) fokozott ellenőrzés az iparilag felhasználható robbanóanyagok, mérgező anyagok szállításánál, tárolásánál;

c) a létesítmények őrzésvédelmének fokozása, az állomány eligazítása a szolgálat éber ellátására;

d) a szolgálatot ellátók fokozott ellenőrzése;

e) a ki- és beléptetés megszigorítása;

f) az azonos területen működő - mellérendelt - rendvédelmi szervek, biztonsági és mentőszolgálatok a veszélyhelyzet kezelésére kijelölt szerv alárendeltségébe helyezése;

g) a belső biztonsági rendszabályok fokozott megtartása,

h) az őrzött terület körzetében történt rendkívüli események azonnali jelentése a munkáltatónak, a rendőrhatóságnak és az irányító parancsnoknak.

55. § Minősített időszak bevezetésekor az őrség felügyeletét ellátó rendőr-főkapitányság átveszi a fegyveres biztonsági őrség parancsnokságát, gyakorolja a munkáltató vezető e rendeletben meghatározott jogkörét.

Szolgálatba vezénylés

56. § (1) Az őrség állományának szolgálatba vezénylését egy hónapra előre kell megtervezni az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Ki kell alakítani váltásonként a csoportokat, és be kell ütemezni a tárgyhónapra a szabadnapok, illetőleg az évi szabadságok kiadását.

(2) A terven változtatni csak akkor lehet, ha az őrzés biztonsága, továbbá betegség vagy más rendkívüli esemény azt szükségessé teszi. Változtatásra az őrségparancsnok vagy helyettese jogosult.

(3) Az őrök szolgálatba vezénylését az őrségparancsnok végzi.

57. § (1) Az őrségbe vezényeltek a szolgálat megkezdésének időpontjában kötelesek pihenten, az előírt öltözetben és felszereléssel, szolgálatra alkalmas állapotban az őrség körletében (eligazítási helyén) megjelenni.

(2) Az őrségbe vezényeltek részére a szolgálatba lépésüket megelőzően legalább nyolc óra pihenést kell biztosítani, illetve - minősített időszak kivételével - őrségbe csak azok vezényelhetők, akiknek ilyen időtartamú pihenés biztosított volt.

58. § (1) Az őrségbe vezényeltek részére az őrségparancsnok (őrparancsnok) köteles eligazítást tartani.

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » pén. aug. 07, 2009 11:26 am

Sajnos ahol én dolgozok ott is a könyvelő vezeti a vállalkozó a jelenléti ívét /munkaidő keretbe foglalkoztat/ Egy nagy cégnek van kb: 100 dolgozója, 40 üzlet, az üzletek nyitva tartása a 8 órába nem fér bele ezért alkalmazzák a munkaidőkeretet. Egyáltalán nem úgy dolgoznak ahogy a jelenléti ívet meg kapjuk, nekünk kell össze állítani úgy hogy ne legyen túlóra, igaz de a dolgozók sem annyit kapnak mint ahogy be vannak jelentve! Ezáltal a munkavállaló nincs meg károsítva, mert amennyit le dolgozott meg kapja a pénzt, még többere is jönnek ki, mint túlórával. Mi se örülünk, hogy nekünk kell a jelenléti ívet meg csinálni, a könyvelő dolga nem ez, de ha a mi főnökünk azt mondja már pedig nekünk meg kell úgy csinálni a jelenléti ívet ahogy a vállalkozó kéri, mi kötelesek vagyunk meg csinálni. Igaz ha nekem se lenne főnököm én se vállalnám ezt a feladatot, mert ha 100 embernek munkaidő keret címen meg csináljuk a jelenléti ívet, minden üzlet fedve legyen gondolhatjátok mennyi idő elmegy erre, és akkor még nem is könyveltem. Ma világba semmi nem megy törvényesen. Az én tapasztalataim alapján szerintem nagyon nehéz lenne olyan céget találni aki törvényesen működik, mindent betart. megjegyzés: én is elítélem az ilyen vállalkozókat, de mi is csak azt a munkánkat végezzük amit a főnökünk követel tőlünk.
FKatalin1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. aug. 07, 2009 11:31 am

A főnököd tudja, hogy okiratot hamisítatok? 100 dolgozónál előbb-utóbb ki fog borulni a bili....
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. aug. 07, 2009 11:37 am

 

Szia Katalin !

 Egyszerüen észbontó mit meg nem csináltatnak Veletek, de én  a helyedben elgondolkodnék ezen a hamisitás dolgon. Ha egyszer kiborul a bili, akkor mindenki aki hamisit személyesen közremüködő és a tényállás: bünrészesség...

Én megajánlanám a főnöknek adja ezt irásba.., biztos nem teszi, de az ez utasitás ha még szóban történt is meg, megalapozza a rendkivüli felmondást... amikor velem szabálytalan dolgokat akart a főig.végrehajtatni, azt mondtam a feladatot jegyeztem a  munkafüzetembe, (amit naponta vezettem), és kértem oda mellé a kézjegyét., nem tette oda , de az umbulda szándéktól is elállt. Pályafutásom során ez a módi 3   kiszolgált  főnöknél bevált..

Én azért szóltam hozzá ehhez a témához, mert volt  őrpk+6 fő =7 fő biztonsági őr a cégnél, ( kórház) és  az őrők megkifogásolták az elszámolásukat és a végén Munkaügyi Biróságra vitték az ügyet , de elbukták..  és azidőtájt nagyon sokat foglalkoztam ezzel a témával meg az olmányaikkal, meg a bizonyitási eljárásra történő felkészülés során a szabályzatokkal..., minden őket érintő dologgal.. persze behivtak tanunak is... 

Üdv:hvanna

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Jelentléti ív, de hogyan?

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » pén. aug. 07, 2009 2:06 pm

A főnököm tudja mit csinál! Nem kis könyvelő irodáról van szó. Környékünkön elég nagy nevű az irodánk.
FKatalin1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég