Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

Tb, munkaügy, bérterhek

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: HÉVI » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

sürgős segítséget kérek szépen:

lehet-e kórházi ellátás időtartamára szabadságot számfejteni betegszabadság helyett?

Kérem szépen hozzá a jogszabályi hivatkozást is.

 

Köszönettel:

H.Évi 

HÉVI
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 08, 2009 9:32 am

Évi!

Munkavállalónak nem indulhat másként a táppénz, csak betegszabival, ha még nem merítette ki a tárgyévben. És a táppénzes papírokat, csak a kórházi papír folytatásaként adják ki! Nem igazán tudom kinek a fejében és miért merült fel ez az ötlet, de alapból, még törvényi hivatkozás nélkül is elképzelhetetlennek tartom a fenti mondat miatt. Tehát nem hiszem, hogy szabit lehetne arra az időszakra számfejteni, mert összefüggésében (folytonosságában) nem fogja megállni a helyét az időszak.

Üdv. Kata 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. jún. 08, 2009 9:59 am

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: HÉVI » hétf. jún. 08, 2009 10:18 am

Sziasztok,

 

köszönöm szépen a válaszokat. A konkrét helyzet a következő:

Van egy kollégám, aki május 29-június 2 között bent volt a Honvéd kórházban. Ma közölte velem, hogy ő szabadságot akar ezekre a napokra, nem pedig a 80 százalékos betegszabadságot. Elvileg - mondja ő - ő nem lenne köteles leadni a kórházi igazolást, utólag kérhetne szabadságot.

Nekem az ő elképzelése két dologban sántit: először nálunk van mindenféle belső szabályzat, többek között a szabadságolásokról is, ahol rögzítésre került, hogy a szabadságot annak megkezdése előtt X nappal be kell jelenti, különösen indokolt esetben a szabadság megkezdése napján telefonon kérhető jóváhagyás. A távollét megkezdésekor sem jelentette be az illető a távollét okát, illetve, hogy szabadságon van, vagy mi a gondja.

 

A másik gondom, hogy a kórház az OEP felé lejelenti az ő kezelését, nyilván ezalapján kerül a kórház felé elszámolásra. Innentől fogva, ahogy Ti is írtátok, ő nem pihenőidőt tölt, hanem keresőképtelen. Ő váltig hangoztatja, hogy ő igenis mehet szabadságra, mert senkinek semmi köze ahhoz, hogy ő a szabadsága alatt a tengerparton heverészik, vagy kórházban van.  Nem is hagyja magát meggyőzni, mert - szól az indoklás - ha ő most nem adja le a kórházi igazolását, én nem is tudnék arról,hogy ő kórházban volt. Milyen indokkal tudok kitartani a saját álláspontom mellett?

 

Előre is köszönöm,

Évi 

HÉVI
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 08, 2009 10:44 am

Szerintem meg minden további nélkül lehet szabadságon a dolgozó betegszabadság helyett.

Természetesen a következők figyelembe vétele mellett: az, hogy most szabadságon volt betegszabadság helyett, nem azt jelenti, hogy ezzel "letudta" az évi betegszabadságának egy részét, hanem azt jelenti, hogy most nem veszi azt igénybe. 

Egy esetleges későbbi táppénz esetén azonban belép majd a betegszabadság. 

Szerintem a dolgozónak igenis joga van ahhoz, hogy ne a táppénzt/betegszabadságot vegye igénybe, hanem a szabadságát áldozza erre. Tök mindegy, hogy mit jelent a kórház. 

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jún. 08, 2009 11:26 am

Szia Évi!  Ha a munkáltatója elfogadja azon kérését, hogy neki azokra a napokra a fizetett szabadsága terhére szabadságot engedélyezzen, -- attól, hogy nem az x- nappal korábban kérte azt, akkor szerintem lehetett távol fizetett szabadságon...   Ha a munkáltató köti magát a belső szabályzathoz, hogy x nappal előtte kellett volna kérnie, s ha előzetesen engedélyt kapott volna rá, akkor lehetne fizetett szabadság (gondolom a munkáltató is betartja az Mtv. rendelkezéseit betűre: a munkáltató szabadságkiadásáról 30 nappal korábban értesiti a munkavállalót, s a járó szabadság 3/4-ed részét  két részletnél több részletre nem bontja) , akkor valóban a dolgozó, mivel nem engedélyezett fizetett szabadság miatt volt távol, a munkavállalónak az Mtv. szerint is bejelentési és igazolási kötelezettsége van a távolmaradás okával kapcsolatosan.

Nekem az a véleményem, hogy ha a munkáltató a leigazolt munkaidő nyilvántartása, stb. alapján nem engedélyezi a szabadságot (így utólag), akkor a dolgozó valamilyen alapon hiányzott:  ha igazolja orvosi keresőképtelenségi/kórházi papírral, hogy betegség miatt volt távol, akkor  addig még a keresőképtelenségével a betegszabit a t.évben ki nem meriti, addig betegszabadság jár neki, azt követően pedig táppénz ..   Ha nem hajlandó igazolni a távolmaradását, akkor igazolatlan távollét, annak a cégnél szokásos szankcióival együtt...    Tehát csak a munkáltatón múlik, hogy a dolgozó kérését méltányolja-e...Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jún. 08, 2009 11:36 am

Az Mtv-ből:

134. § (1) A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg.

(2) Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.

....

A 2007. április 1-jétől hatályos rendelkezések szerint változatlanul megmaradt az a szabály, hogy az alapszabadság n-ét a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni - kivéve a munkaviszony első három hónapját. Új lehetőség, hogy ha a munkavállaló előre nem látható személyi, vagy családi okok miatt nem tud másnap bemenni dolgozni, mert ez számára aránytalan, vagy jelentős sérelemmel járna, akkor ezt megteheti. Az alapszabadság n-ed részéből összesen 3 munkanapot vehet így igénybe a munkavállaló, amikor a szabadság igénybe vételét nem kell 15 nappal korábban bejelenteni a munkáltatónak. E három munkanapot egybefüggően, de egyesével (azaz három alkalommal) is ki lehet venni. A szabadság előzőek szerinti igénybe vételét megalapozó un. rendkívüli körülmény fennállását csak akkor kell a munkavállalónak igazolnia, ha erre a munkáltató felszólította. Felszólítás esetén a jogszerű igénybe vételt a munkába állást követően, haladéktalanul, azaz azonnal köteles a munkavállaló bizonyítani.

-----------------

Szerintem az elég rendkívüli, ha 05.29-én kórházba került és 06.02-án jött ki, ez max. 2 munkanapra eső fizetett szabit jelent, hiszen a 06.01. az fizetett ünnep. Tehát az előbbi véleményemhez: ha a dolgozó ezt a két munkanapos hiányzást akarja fizetett szabiként, mint előre be nem jelentett, szabadságot, és ezen rendkívüli lehetőségét még nem merített ki,  akkor erre tv-es lehetősége is van, s nem csak a munkáltató jó indulatán múlik az elszámolása.

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 08, 2009 12:16 pm

Sziasztok!

Szerintem pedig az OEP nem fogja elfogadni a táppénzes igényét, ha előtte nincs kitöltve neki, hogy kimerítette a 15 nap betegszabadságot!

Az persze más, ha lejár a betegállománya, mielőtt táppénzre jogosulttá válna, mert akkor eleve nincs táppénz igény, vegye ki ha akarja a szabiját (ha a belső szabályzat mellett a főnök is belemegy). De ha folyamatosan beteg marad, akkor nem lehet az, hogy szabadság, és szabadság után rögtön táppénz. Én maradok ezen a véleményen, mert úgyis vissza löki az OEP az igényt. (vagy átszámolja ő maga előtte a betegszabit, és csak utána ad táppénzt, találkoztam már ilyen esettel.)

Üdv. Kata  

 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jún. 08, 2009 12:30 pm

Szia Kata!  nem tudom, de a kérdésben nem láttam, hogy az illető táppénzre akarna menni betegszabadság előzmény nélkül..  nyilván a dolgozó is tudja, hogy ha keresőképtelenségre hivatkozik a hiányzásnál, akkor le kell adnia a keresőképtelenséget igazoló papírját, s amikor ilyen igazolást ad le akár körzeti orvosit/kórházit... ezek az éven belül 15 napig betegszabi , aztán jöhet szóba a táppénz..

A kérdésből azt vettem ki, hogy: a 05.29-06.02-ig terjedő hiányzásra, amikor a dolgozó kórházban volt kérheti-e, hogy a hiányzása az fizetett szabadság legyen..

 a kérdező nem írt arról, hogy esetleg ez a dolgozó mondjuk május 20-tól keresőképtelen lenne háziorvosi papírral, s a házi orvos csak 06.03-tól nyilvánította keresőképesnek, s ezen belül akarná a dolgozó a 05.29-06.02. időszaki munkanapokat fizetett szabadságnak venni..., mert ha ez így lenne, akkor akkor egy keresőképtelenségi időszakon belül valóban nem kérhetné a dolgozó, hogy 05.20-28-ig legyen keresőképtelen betegszabi, aztán meg 05.29-06.02-ig fiz.szabi,  mert a leadott papírja másként szól...

Ha esetleg a dolgozó a háziorvostól 06.03-tól kéri a keresőképtelenségi igazolást, mert még mindig beteg.., akkor viszont lehet fizetésnélküli szabin 06.02-ig, és 06.03-tól ketyeg a betegszabi, vagy abból hátralévő idő, s aztán táppénz--  szerintem  üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Szabadság számfejtése kórházi ellátásra

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jún. 08, 2009 12:51 pm

Sziasztok!

Én pedig azt gondolom, hogy a háziorvos csak akkor fogja felvenni -maradjunk az utolsó példánál - 06.03-tól betegállományba, ha leadja az orvosi igazolást, ilyen esetben pedig előzményként ott kell lennie a kórházi papírnál. Mondom, nálunk is előfordult, hogy ilyenekkel akartak variálni, amikor még könyvelő irodában dolgoztam, de ezeket a variálásokat sosem fogadta el az OEP. Tehát, ha mondjuk nem megy el 06.03-tól táppénzre, akkor valóban simán kivehet szabit a kórházi időre. Akkor is, ha mondjuk már 06.04-ével kezdődő nappal veteti fel magát a háziorvossal, mert akkor ez már nem a kórházi kezelés folyománya lesz, mert kiesik egy nap. Nem tudom, ez így érthető?

üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég