Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közalkalmazottak bérszámfejtése

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: Bpicurka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni. Asszisztensi munkaköröm mellett (véletlenül belecsöppentem) egy bérszámfejtői munkakörbe. Sajnos ezzel a szakmával nemrég kezdtem el ismerkedni ( ½ éve kezdtem el suliba tanulni, gyakorlatom még nem sok van). 
A kérdésem a következő lenne, 50 fős csapatnak (közalkalmazottnak) kellene ellátnom a munkaüggyel kapcsolatos dolgait, bérszámfejtését, stb.
Valaki le tudná írni részletesen, hogy mik lennének a legfontosabb teendőim, milyen kötelező feladatok, bevallások vannak havonta, évente, amit meg kell csinálnom?
Előre is köszönöm a segítséget!

Köszönettel
Bpicurka

Bpicurka

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. ápr. 24, 2009 7:02 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: lenanita » pén. ápr. 24, 2009 9:48 am

Nekem már csak egy kérdésem van. Nem tartoztok a kincstári nettó finanszírozási körbe?

lenanita

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. ápr. 24, 2009 10:00 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: Bpicurka » pén. ápr. 24, 2009 2:06 pm

Sziasztok,

Köszönöm a válaszokat, nekem ez nagyon nagy segítség volt. Így legalább van valami fogalmam az egészről, s utána tudok nézni a dolgoknak.

De igen, úgy tudom, hogy a kincstári nettó finanszírozási körbe tartozunk. 

S ha ide tartozunk, akkor módosulnak a dolgok, amit Olga írt, vagy esetleg más a teendő? (biztos buta kérdéseket teszek fel, de még nagyon az elején járok, s nem sok fogalmam van az egészről).

Esetleg tudtok mondani olyan honlapot, ahol után tudok olvasni ezeknek a bevallásoknak, stb.

Még egyszer köszönöm!

Üdv.

Bpicurka

Bpicurka

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. ápr. 24, 2009 2:25 pm

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: lenanita » pén. ápr. 24, 2009 2:26 pm

Ha a nettó finanszírozási körbe tartoztok valószínúleg van számfejtőtök is a kincstárba, bár a finanszírozásnak több formája lehet, KKV. EGYHÁZ, DEKO st. vannak olyan intézmények akik a maguk küldik el a 08 bevallásaikat,de zömében mi küldjük az APEH fele. Nem tudom dolgoztok -e IMI rendszerrel, mert a nem rendszeres kifizetéseket azon keresztül számfejtik, a redszeres bért pedig a kincstár a KIR-rel, az IMI-n keresztül jelentik a kincstárnak és így kerülnek a járulékok együtt bevallásra.
lenanita

HozzászólásSzerző: lenanita » pén. ápr. 24, 2009 2:35 pm

Illetve az IMI-n keresztül állítják elő a munkaügyi iratokat és küldik e-adaton a kincstár fele a számfejtőnek.  A számfejtő ezek alapján végzi el a számfejtést. Neked kell a szabadságokat nyilvántartani, táppénzes papírokat továbbítani a számfejtőnek, szóval minden mást amit a munkáltatónak el kell végezni, de a járulékok befizetését bevallását a kincstár teljesíti.
lenanita

HozzászólásSzerző: Bpicurka » pén. ápr. 24, 2009 4:28 pm

Sziasztok,
Igen, most kezdünk közelíteni a valóság felé. Tegnap egy ½ óra alatt mesélték el, hogy mi hogy működik a cégnél , amiből csak szavak, foszlányok maradtak meg bennem, mert iszonyatosan sok volt az információ, már a végén szinte követni sem tudtam. De most, ahogy olvasom, amit (lenanita) írtál, most már kicsit kezd tisztulni a köd. 
Körülbelül ezeket mondták, hogy nekem kell a szabadságokat nyilvántartani, a betegszabit nekem kell bevinni, de a táppénzes papírokat továbbítani, ha jól emlékszem talán a kincstárnak, és a járulékok befizetését, bevallását is a kincstár teljesíti. 
Említették még, hogy a bérutalás a kincstáron keresztül, zsíró rendszerben működik.  

Még egy kérdés: Szerintetek, meg lehet tanulni 4-5 hónap alatt bérszámfejteni, és ellátni az összes munkaügyi feladatot?

Köszi a válaszokat.

Bpicurka

HozzászólásSzerző: lenanita » pén. ápr. 24, 2009 4:42 pm

Olvassad és tanulmányozzad a KJT. A bérszámfejtő is biztosan a segítségedre lesz, de a helyes átsorolásokat, besorolásokat neked kell elvégezned a törvény alapján ,illetve a pótlékokat és változóbéreket is. Ennek alapján fognak neked számfejteni a kincstárban, még a nyenyit is mi teljesítjük. Ha van valami kérdésed nyugodtan tedd fel. Oszlopos tagja vagyok a kincstárnak.
lenanita

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek