Adófórum

Adózási és számviteli információk

Humán egészségügy!

Tb, munkaügy, bérterhek

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Először is Mindenkinek BUÉK!

Szeretnék kérdezni Tőletek, ha tudtok segíteni megköszönném! Van egy kedves ismerősöm, aki rokkantnyugdíjas és 56ooo,- Ft a nyugdíja! Mellette az egészségügyben dolgozik és azt javasolták neki, hogy mint szellemi szabadfoglalkozású - humán egészségügyiként - dolgoztatják! Nekem eddig nem volt ilyen és nem is tudom, hogy hogyan kell adózni utánna, stb.!

Köszönöm mégegyszer a segítségeteket!

További jó munkát!

SZESZE 

SZESZE

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: Panni49 » szomb. jan. 03, 2009 2:07 pm

Szia! Nem írod,hogy mit csinálna az illető.Az hogy humán egészségügyis az tág fogalom.Ha a munka végzéséhez szakképesítésre van szükség,akkor azt  csak vállalkozóként végezheti.Nekem van egy eü-söm,2001-ben kezdte mint adószámos magánszemély a munkát,szociális gondozás ápolás,ügyeleti ellátás,szociális ellátás elhelyezés nélkül,járóbeteg ellátás,ezeket jelentette be,de 2002.11.hónaptól csak mint vállalkozó végezheti,úgy hogy azóta egyéni vállalkozásben végzi(rokkant nyugdíjas szintén). Üdv.Panni
Panni49

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. jan. 03, 2009 2:17 pm

Szia Szesze !

Konkrétan nem irtad meg hogy az ismerősőd milyen munkát végezne, de feltételezésem szerint mivel eü-ről irsz, ugy gondolom hogy szakképzett és  asszisztens,  stb. lehet a munka.

Az én tapasztalatom szerint, és konkrét eset volt, egy  nyugdijas röntgen asszisztens dolgozott 

adószámos magánszemélyként. Hogyan inditotta a folyamatot:

1.) a  foglalkoztató eü. intézménnyel kötött egy szerződés tervezetet ( azért tervezet, mert ha az ÁNTSZ nem adja meg az engedélyt, akkor nincs szerz., de a szándék komolyságát az eü. int. igazolja aláirásával )

2.) A szerződés tervezettel elment az ÁNTSZ-hez a müködési engedély megszerzésére ( kell vinnni  a szakképzettséget igazoló okmányokat)

3.)  A következő lépés az adószám megkérése az APEH-től

4. ) Az adószám birtokában számlaképessé válik és a szerződés szerinti  megállapodás, dijazás összegét leszámlázza az eü,intézménynek. 

Üdv:hvanna 

hvanna

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: SZESZE » szomb. jan. 03, 2009 3:23 pm

Sziasztok!

Köszönöm szépen Nektek, hogy válaszoltatok! Igen Ő szakképzett és mint ügyeletes asszisztens dolgozna az ügyeleten! Az mondták neki akik alkalmaznák - hogy mint szellemi szabadfoglalkozásút  tudják  alkalmazni - ! Én megmondom őszintén nem is hallottam még ilyenről, de én azt mondtam neki, hogy szerintem mint kieg. vállalkozó számlázhatna a megbízónak!

Szerintetek akkor most ha ő nyugdíjas és mint szakképzett asszisztens, aki az orvos mellett ügyel, milyen formában végezhetné? Eddig más számlázott helyette, de most már nem lehet !

És ezért most gyorsan kellene neki dönteni, hogy vállalja-e vagy sem! Ha EV akkor igen tudom,hogy mit lehet és hogyan elszámolni, de ha szellemi szabad lenne, mint ahogyan Hvanna írja, akkor milyen formában adózik. És akkor melyik formában?

Bocs, hogy ennyi a kérdésem, de sajnos nem tudom!

Köszönöm mégegyszer a segítségeteket!

Üdv.

SZESZE

SZESZE

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. jan. 03, 2009 3:47 pm

Szia !

Részletes leirást találsz. a www.seed.hu-n Menü / hasznos inform. adószámos magánszemély 

Az adózás módja és egyéb hasznos infokat találsz. 

Üdv:hvanna 

hvanna

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: opika » szomb. jan. 03, 2009 6:57 pm

A szellemi szabadfoglalkozású kifejezést szeretik használni, de igazából csak szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységet lehetne végezni, ez pedig nem az. Lehetne megbízási jogviszonyban ellátni a feladatokat, ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, mint amikor az önálló adószámos, aki nem egyéni vállalkozó, számláz. Ha nincs egyéni vállalkozói igazolványa, hiába ad számlát, ugyanúgy el kell birálni a biztosítási kötelezettséget, s ha biztosított járulékot kell fizetni. Persze, ahogy leírtad, hogy mi a tevékenység, tartalmát tekintve, ez tipikus munkaviszony.
opika

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jan. 04, 2009 6:03 am

Az asszisztensi munkakörre szabályszerűen csak a munkaviszonyos foglalkoztatás alkalmazható, ahogy az előttem szólók is leírták. Minden más színlelt szerződésnek minősíthető.

Egyetlen eset lehetséges még. Ha lenne egy társaság, aki munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik, az alkalmazná őt, és kölcsönadná az egészségügyi tevékenységet végzőnek.

Klári

HIDNA

Humán egészségügy!

HozzászólásSzerző: hvanna » vas. jan. 04, 2009 8:53 am

Szia !

Az eü intézmény nyilván azért nem akarja alkalmazni közalkalmazottként mert nincs szabad státusza, a létszámkeretek behatároltak. OLvasva az előző okfejtéseket ha mindenképpen dolgozni szeretne  az ismerősöd akkor ki kell váltani a vállalkozó igazolványt.

A másik lehetőség esetleg közalkalmazottként egy státuszon  két fő  4 órás alkalmazott foglalkoztatása.

Meg kell vizsgálni , de ez a munkaadó feladata, és érdeke, hogy nem talál- e  valahol egy 4 órás szabad státuszt.

A  következő lehetőség: Gyed, GYES-en lévő kismama külső helyetteseként dolgozni amig  fizetésnélküli szabin van a kismama. Ez  határozott idejú szerődés lehet. 

Ezek a változatok nem sértenek  semmilyen törvényt , nem szinlelt szerződés.

üdv:hvanna 

hvanna

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek