Adófórum

Adózási és számviteli információk

alk.munkavállaló napi munkaideje

Tb, munkaügy, bérterhek

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: tuba » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy az AMK könyvvel foglalkoztatottaknál 10 óra napi munkaidő mellett elég-e a 400 ft-os közteherjegy (2300 ft napi bér) vagy az így foglalkoztatottaknál mindegy, hogy egy nap hány órát dolgozik?Kell-e jelenléti ívet vezetni? 

tuba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: Nikolinka » csüt. jan. 25, 2007 10:39 am

Szia Tuba!

Jelenléti ívet nem kell vezetni. Viszont olyan nyílvántartást kell vezetni amely tartalmazza:
-munkáltató adatai
-AM könyv sorszáma
-lerótt közteherjegy értéke
-nettó kifizetés összege
-munkavállaló aláirását.
A munkáltatónak a munkavégzés befejezésekor kell naponta a közteherjegyet a megfelelő rovatba beragasztni és ezt követően az aláírásával kell érvényesítenie. Napi időt nem láttam sehol, hogy megszabták volna.  üdv. Nikolinlka

Most olvastam, hogy a napi munkaideje nem haladhatja meg a 12, heti munkaideje a 48 órát. 

Nikolinka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: tuba » csüt. jan. 25, 2007 11:44 am

Szia Nikolinlka!

Van aki azt mondja, hogy kell vezetni jelenléti ívet, van aki azt, hogy nem. Az a baj, hogy a munkaügyi központban is mindenki mást mond. Ha meg van határozva, hogy mennyi időt dolgozhat egy nap, akkor mondjuk 11 óra napi munkaidő mellett elég-e 400 ft közteherjegy illetve az ehhez kapcsolódó max 2399 ft munkabér? Vagy ennyi munkabér már kevés (törvényileg) 11 órai munkáért és ebből kifolyólag a 400 ft közteherjegy is kevés? Ha meg van határozva, hogy maximum mennyi órát dolgozhat egy nap, a jelenléti íven ezt nem kell vezetni? így nem kell mégis jelenléti ív?A munkavállalók nyilvántartásáról tudok, de nem tudom, hogy azt a munkahelyen vagy magamnál kell e tartani.

Üdv. Tuba! 

tuba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: fgy_ado » csüt. jan. 25, 2007 9:23 pm

Hello "Tuba" !

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló 1997. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Alk.tv.) lehetővé teszi, hogy a munkáltató folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül legfeljebb 90 napon át foglalkoztathasson munkavállalót a közterhek egyszerűsített megfizetése mellett. Az Alk.tv. 2005. augusztus 1-jei hatállyal módosításra került, valamint hatályba lépett az alkalmi munkavállalói könyv formájáról, kitöltéséről, elkészítéséről és elosztásáról szóló 10/2005. (VII. 25.) FMM.

Az 1997. évi 74. tv. 6. §. szerint:

(10)
6. § (1) Az AM könyv első oldala a munkavállaló személyi adatait (név, születési név, anyja születési neve, születési hely és idő), TAJ-számát tartalmazza, mely adatokat a kiállító szerv személyi azonosításra alkalmas hatósági igazolvány, illetve TAJ-számot tartalmazó hatósági igazolvány alapján állít ki. Magyarországon lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkező munkavállaló esetén az AM könyv kiadásával egyidejűleg az állami foglalkoztatási szerv megkeresi az egészségbiztosítási szervet a TAJ-szám, illetőleg az állami adóhatóságot az adóazonosító jel kiadása érdekében. Az állami foglalkoztatási szerv a TAJ-szám kiadásáról szóló értesítésnek a részére történő kézbesítésétől számított 8 napon belül írásban felszólítja a munkavállalót az AM könyv bemutatására a TAJ-szám bejegyzése céljából. A munkavállaló az értesítés kézbesítésétől számított 8 napon belül köteles a felszólításnak eleget tenni.
(2) A munkáltatónak a munkavállaló munkábalépésekor - naponként - az AM könyvben a munkáltató neve és székhelye, adószáma vagy adóazonosító jele, a munkavégzés helye és napja, a munkakör, a kifizetendő munkadíj rovatokat kell kitöltenie. A közteherjegy helyén aláírásával igazolja a munka megkezdésének a tényét. A munkáltatónak a munkavégzés befejezésekor kell naponta a közteherjegyet a megfelelő rovatba beragasztani, és ezt követően azt aláírásával kell érvényesítenie.
(3) A munkavállalónak naponként - a 2. § (2) bekezdése szerinti esetben munkaszerződés megkötésekor - az AM könyv megfelelő sorában kell aláírásával igazolni a munkavállalás tényét.
(4) A (2) és (3) bekezdésben foglaltak az Mt. 76. § (1) bekezdésében megjelölt munkaszerződésnek minősülnek.
(5) A 2. § (2) bekezdése alapján több naptári napra létesített munkaviszony esetén a (2) és (3) bekezdés szerinti, a munka megkezdéséhez, illetőleg a munka befejezéséhez kapcsolódó kötelezettségeket az adott napokra vonatkozóan egyidejűleg kell teljesíteni.
(6) A munkáltatónak a munkavállaló részére kifizetett munkadíj után a mellékletben meghatározott értékű közteherjegyeket kell beragasztania az AM könyv megfelelő rovatába.
(7) A munkavállalónak a napi munkába lépést követő munkáltatói bejegyzések után az AM könyvet magánál kell tartania.
(8) A munkáltatót az alkalmi foglalkoztatás esetén a társadalombiztosítási jogszabályokban előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettség nem terheli. A munkáltató olyan nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a munkavállaló adatait, az AM könyv sorszámát, a lerótt közteherjegy értékét, a nettó kifizetés összegét, valamint a munkavállaló aláírását.

és a 11. § szerint:


(1) Az e törvény szerinti alkalmi foglalkoztatás esetén az Mt. szabályai közül
a) az Mt. Harmadik rész VI. fejezetéből a 123-125. §, 130-137. §, 138. § (1)-(4) bekezdése, 139. §, 140. §, a VII. fejezet 142. §, 145. §, 148. § rendelkezéseit nem kell,
b) a Harmadik rész, VII. fejezet egyéb rendelkezéseit az e törvényben foglalt eltérésekkel kell
alkalmazni.

Az előbb említett Mtv. kivételek között nem szerepel pl. az Mtv. 144 §-a, ami a minimálbért szabályozza, és a munkaidő tekintetében sem tesz kivételt: a napi 10 órás foglalkoztatáshoz a napi 2.300/Ft-os bér kevésnek tűnik... :-)

 

fgy_adó 

fgy_ado
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: tuba » csüt. jan. 25, 2007 11:23 pm

Hello Fgy_ado

Köszönöm a kimerítő választ.

Összegezve az általad leírtakat, az AM könyvesekre is ua. vonatkozik mint a bejelentett munkavállalókra kivéve az általad felsorolt paragrafusokat. Tehát kell jelenléti ív, minimál bér alatt nem lehet foglalkoztatni (minimál órabér alatt). Azt hiszem a nettó minimálbér 58000 forint körül lehet. Igy a netto minimál órabér 330 ft körüli. Ez 10 óra esetében 3300 ft napi minimum órabér.Ha jól emlékszem ehhez 900 ft közteherjegy tartozik. Ezek szerint 400 ft-os közteherjeggyel csak max 7 órát lehet dolgozni 1 nap

 

Ha jól értelmeztem a válaszodat akkor sokat segítettél, de egyébként is

Köszi mégegyszer.

 Üdv. Tuba 

tuba
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. jan. 26, 2007 12:26 am

Az előzőeket, idő hiányában, röviden annyival egészíteném ki, hogy kell jelenléti ív és ha az öt egymást követő munkanapra alkalmazzák munkaszerződés is kell. Az AM könyv a munkavállalónál a nyilvántartás a munkáltatónál van. Szerintem szakképzési hozzájárulást is kell fizetni és 2006.09.01.től természetbeni 4% egészs.bizt.járulékot 2007.03.31.ig, utána saját maga után fizeti a 9 % eü.szolg. járulékot. Ezt a témát ki kellene tárgyalni, ha lesz rá idő, mert nagyon népszerű lett ez a "bért spórolós" forma, nem nagy jövőt jósolok neki. Mindenkit üdvözlök Kisgulyi
kisgulyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: Nikolinka » pén. jan. 26, 2007 7:28 am

Sziasztok.

Szeritem szakképzésit nem kell fizetni, mivel nem bérre/54/

hanem egyéb személyi jellegü kifizetésre /55/ könyveljük.

                       Üdv   Nikolinka
 

 

Nikolinka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jan. 26, 2007 7:47 am

Sziasztok!

Igy van, a közteherjegyek értéke nem bérköltség, így nem alapja a szakképzésinek.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: BaraMa » pén. jan. 26, 2007 9:32 am

A mai napon kaptam állásfoglalást az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Tájékoztatási Osztályától, melyet szó szerint idézek: " A szakképzési hozzájárulás alapja a bérköltség. ( 2003. évi LXXXVI. tv. 3. §(1), (2) bekezdései). A bérköltésg fogalom elemeiben megfelel a statisztikai elszámolások szerinti keresetnek, amelynek összetevője az öt munkanapnál nem hosszabb idejű munkavégzésre történő kifizetés is. Az 1997. évi LXXIV. tv. 2. § (1) bekezdés a, pontja, illetve a (2) bekezdés szerint alkalmi foglalkoztatásnak minősül - többek között -, ha a munkáltató ugyanazzal a munkavállalóval legfeljebb öt egymást követő naptári napig, vagy öt egymást követő munkanapig munkaviszonyt létesít. A fentiek alapján az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott után is kell szakképzési hozzájárulást fizetni. " Tehát még nem késő, a 2007. február 15-i bevallásnál figyelembe kell venni az AM-nak fizetett bért is, mint a szakképzési hozzájárulás alapját. Üdvözlettel: BaraMa
BaraMa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

alk.munkavállaló napi munkaideje

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. jan. 26, 2007 9:39 am

Kedves Zsuzsa! Eddig úgy tudtam, hogy a szakképzési hozzájárulás alapja: a számviteli törvényben meghatározott bérköltség. A bérköltségbe bele kell venni mindent ami a statisztikai elszámolások szerint keresetnek minősülés ebben a felsorolásban szerepel az állományba nem tartozók bére és az 5 napnál rövidebb idejű m.végzés kifizetése. Ha kell a s.családtag, megbízás után, szerintem az AM könyves után is kell fizetni. Üdv: Kisgulyi
kisgulyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron