Adófórum

Adózási és számviteli információk

Start|| kft tag

Tb, munkaügy, bérterhek

Start|| kft tag

HozzászólásSzerző: szavabt2007 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

 

Kérdéseim a következők lennének:

1.Egyszemélyes kft tagja a kft-ben volt társas vállalkozóként biztosítva. Jelenleg gyesen van. A gyes lejárta után elhelyezkedne másik cégnél munkaviszonyban, amihez kiváltaná a start|| kártyát. Ha az új munkahelyen 4 órában lenne csak bejelentve, akkor a saját kft-jében kellene valamit fizetni maga után? Van alkalmazott a cégben, a kismama csak az aláírásokat végzi. Egyáltalán jár neki a start kedvezmény ha társas vállalkozó is? Azt tudom, hogy saját cégében nem veheti igénybe. Ha 36 órás munkaviszonya lenne, akkor a kftjében nem kell fizetnie semmit maga után? Számára ez lenne a legolcsóbb megoldás, mert a kft nem igazán tudja kitermelni az ő járulékait is. Társas vállalkozónak nem jár szabi, ugye? Ha gyesről visszajönne a következő naptól már fizetni kell utána min 69000 Ft járulékait. Gyes előtt 100ezer ft után fizették a járulékokat, most lemenne 69e-re. Ezt lehet? Esetleg más pénztárcakímélő  ötlet?  

2. Kft tagok 50-50 %. Az egyik ügyvezető, és személyesen közreműködik a cégben tanácsadóként, 36 órában munkaviszonyban. A másik rendelkezett egy másik cégnél 36 órás munkaviszonnyal, jelenleg gyeden van. Lehet ő az ügyvezető munkáltatója? Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban végzi 0 Ft-ért, csak a tanácsadást csinálja mukaviszonyban. A társasági szerződés nem tartalmaz semmiféle utalást a személyes közreműködésre. Minkdketten közreműködnek, a gyedes tag jelenleg papíron mást bízott meg maga helyett a feladat elvégzésére.

Köszönöm előre a válaszokat, Tüni

szavabt2007
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Start+ kft tag

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd júl. 29, 2008 11:06 am

Szia ! Kissé szövevényes. Ezért elvonatkoztatva:

1). Már egy egyszemélyes KFT ügyvezető tagja is elláthatja a vezetőtisztséget munkaviszonyban, ha a társasági szerződés annak megfelelően rendelkezik arról!   Ha Ő korábban társasvállalkozóként, azaz személyesen közreműködő tagként volt bejelentve és ebből a jogviszonyból volt oda GYED-en, Gyesen, ha most a GYES letelik, akkor igen - ha a jogviszonya nem változik akkor az első naptól, mint szem.közreműködő tag a minimum járulékalap után (138.000 Ft/hó), d elegminimálisabban is a minimálbér (69 eFT/hó) után járulékfizetésre kötelezett, akkor is, ha nem vesz ki "tagi" jövedelmet a közreműködésért..    Ha nincs többes jogviszonya/ legalább heti 36 órás munkavégzéssel járó munkaviszonya máshol  - akkor ő bizony un. főfogl.társas vállalkozó és az alapján kötelező járulékfizetése van....

2) ....."   a gyedes tag jelenleg papíron mást bízott meg maga helyett a feladat elvégzésére. "  A GYED-es tag nem bízhat meg maga helyett.....  megbízást a cég nevében csak a KFT ügyvezetője/képviselője adhat..

Arról, hogy egy KFT tag a társaság tevékenységében személyesen közreműködik (tagi közreműk.keretében) arról társasági szerződésnek, tagok megállapodásának/v.taggyűlési határozatnak kell rendelkezni.  Az ügyvezetés ellátása önmagában nem személyes közreműködés, tehát ha a megbízás ingyenes, akkor azzal nincs semmi, az viszont, hogy tanácsadói munkakörben munkaviszonyban legyen a céggel, ahhoz valakivel munkaszerződést kellene kötni??? Mivel ő a társaság képviseletére jogosult vezető tisztségviselő is és ráadásul az egyetlen vezetőtisztségviselő...  saját magával nem köthet munkaszerződést, nem lehet saját magának a munkáltatói jogkörgyakorlója!   Azt írod, hogy nem az ügyvezetőséget végezné munkaviszonyban.  Ugyanakkor szerintem csak az ügyvezetőséget munkaviszonyban ellátónál járja az, hogy a munkáltatói jogokat a taggyűlés gyakorolja, azon belül,  min személy lehet az aláíró a tagok valamelyike..    

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Start+ kft tag

HozzászólásSzerző: szavabt2007 » szer. júl. 30, 2008 6:18 am

Kedves Mazsi5!

 

A gyedes helyett természetesen az ügyvezető adott megbízást.

A másik tag nem lehet az ügyvezető munkáltatója, ha tanácsadói munkakörről van szó? 

Ugyan ez a felállás van egy bt-nél is, ahol a kültag a munkáltatója a beltag ügyvezetőnek, de nem az ügyvezetési feladatra, hanem ott is tanácsadó. Tavaly voltam egy előadáson, és ott azt mondták, hogy társas vállalkozó helyett most már munkaviszony is lehet. Szerinted csak az ügyvezetési feladatra vonatkozik ez?

szavabt2007
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Start+ kft tag

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. júl. 30, 2008 7:34 am

Szia Tüni!   Nagyon sok esetben volt már fórumtéma  a tag munkaviszonyban dolog, ahová GT-s jogszabályi hivatkozásokat, magyarázatokat is feltettünk.. célszerű lenne megnézni..   Szerintem azért kicsit másegy KFT és Bt., mert a bt-nél a tagokat megkülönböztetik kültag, beltag, általánosságban a sima kültag nem jogosult a társaság képviseletére, de dermészetesen társasági szerződés rendelkezése szerint ő is lehet képviselő......     A társaság képviseletére jogosult személy, az a társaság nevében köthet szerződéseket, így akár munkaszerződést is..

A KFT-nél nem beltag képviselő/üzletvezető van, hanem választott ügyvezető, vagy ügyvezetők, aki(k) jogosult a társaság nevében szerződést kötni. A gyed-en lévő tag, aki nem képviselője a cégnek  a tagi jogait (taggyűlésen részvétel, szavazás..) gyakorolhatja, de szerintem nem jogosult munkaszerztődést kötni a cég nevében.  Ha a társasági szerződés tartalmazná, hogy az ügyvezető tag munkaviszonyban áll a céggel, akkor a munkáltatói jogokat az ügyvezető felett a taggyűlés gyakorolja, azon belül a személyszerinti aláíró a taggyűlés nevében lehet valamely tag.., hiszen a munkáltatói jogkörgyakorló az továbbra is a taggyűlés, csak a taggyűlés felmahatlamzása alapján esetleg az egyik tag írja alá az ügyvezető papírjait (munkáltatói igazolás, munkaszerződés, költségtérítés igazolása, stb.)  A tagok állhatnak munkaviszonyban a társasággal  -  de az egyedüli képviselő, aki a képviseletet megbízással nem munkaviszonyban látja el, az azért valamilyen munkakörre érdekesen köthetne saját magával munkaszerződést és gyakorolná saját maga felett a munkáltatói jogokat..

Szerintem célszerű lenne egy munkaügyi jogásztól  megtudni, hogy ha egy tag, aki éppen egyedüli képviselője a cégnek, s a képviseletet nem munkaviszonyban látja el, a társasági szerződés sem rendelkezik róla,  létesíthet-e a saját cégével munkaviszonyt valamilyen munkakörre, s ha igen milyen kritériumokkal, különös tekintettel arra, hogy a másik tag jelenleg GYED-en van, ami mellett ő kereső tevékenységet nem folytathat, s egyébként is jelenleg csak egy befektető tagja a cégnek.. Üdv.  

Az előző válaszomból lefelejtettem, hogy (1-es kérdésed), hogy a tagnak a munkaideje nem mért, nem vonatkozik rá a Mtv., tehát nincs neki járó fizetett szabadsága,  vagy éppen nem kell, hogy kérjen fizetésnélküli szabit... 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég