Adófórum

Adózási és számviteli információk

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

Tb, munkaügy, bérterhek

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Átvettem egy tb kifizetőhelyként működő cég könyvelését. A bérszámfejtést nem én csinálom, kapott anyagból dolgozom. Kérdésem a következő: A teljes (táppénzzel, gyessel... stb) növelt bruttó járandóságot 54-471 számlákkal szemben könyvelem? Biztos, hogy a teljes összeget bérköltségként elszámolhatja a munkáltató? A banki utalásokon már nem látom, ki kap "rendes" munkabért, és ki tb ellátást. Hogy könyvelem az OEP elszámolás alapján a cégnek járó összeget? Hogy könyvelem a táppénz 1/3-ot, amit az OEP elszámolásban a cégnek járó kiutalásból levonásként kezelnek?

baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: Berzsu » szomb. jún. 07, 2008 5:16 pm

Hajni, nehogy 54-re könyveld a TB ellátásokat! Az nem a cég költsége, hanem a TB-é. A tp T473...-K471. Amit a cég fizet ki, az csökkenti az egbizt.alapba történő utalást. Hogy ennek a technikai lebonyolítása most hogy történik, hogy APEH is benne van a buliban, nem tudom, mert 100 éve nem csináltam ilyent, és akkor másképp is működött. Amit kapsz anyagot, abból kellene kiderülnie, hogy mennyi a bérktg és mennyi  a TB ellátás. A banki utaláson  viszont nem kell látnod, hogy ki milyen jogcímen kap, mert az nettó, és simán a bankból 471-re könyveled a teljes utalt összeget.

A tp 1/3 személyi jell.    T55...-K473. Ez növeli a TB kötelezettséget.

Remélem, valamennyit tudtam segíteni, de biztos mások is hozzá szólnak.  Üdv.: Zsuzsa

 

 

Berzsu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. jún. 07, 2008 6:13 pm

Szia!

A bérfeladásból vagy bérösszesítőből kell látnod, hogy mennyi volt az összes bér, betegszabadság, táppénz, stb, stb. Ezt nem a banki átutalásokból kell látnod. A bérösszesítőn jogcímenként rajta vannak a kifizetendő bruttó összegek.

De az OEP elszámoláson is rajta kell lennie a táppénznek, hiszen az a cégnek járó összeg, mert a cég az OEP helyett fizeti ki a táppénzt. Szerintem - miután nem a befizetendő összeget csökkenti, hanem külön kiutalják - célszerű lenne az egyéb követelésekben nyitni egy OEP táppénz elszám.számlát. A teljes táppénz összegét ide könyvelném: T36... - K471 (a bérösszesítő alapján, majd lehet ellenőrízni az OEP elszámolással).

Az táppénz 1/3-ad részét határozat alapján kell előírni:

T55 (személyi jell.) - K47... erre is alábontanék egy számlát, hogy követhető legyen.

Majd amikor a kiutalás megérkezik az OEP-től, két lépésben kell könyvelned: T384 - K36...  és T47... - K36 (az elszámolásban is szereplő, levont 1/3-ad táppénz rész).

A betegszabadság könyvelése: T55.. - K471 (személyi jell.egyéb)

Bár mostanában én sem könyveltem ilyet, remélem jól írtam. Régebben valóban nem kiutalták a táppénzt, hanem a befizetési kötelezettséget csökkentette, de ezt a bevalláson is le lehetett vezetni, szerepelt rajta.

Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » hétf. jún. 09, 2008 10:53 am

Bár látnám egyértelműen! A helyzet az hogy 10 költséghelyre van bontva a cég, az összesítőn pedig csak a bruttó "bér" látszik. Ha jól értem, megnézem az OEP elszámolást, és az ott levő visszaigénylendő összeget 36-471-re könyvelem? Nem csak táppénzről van szó, GYEDRőL is. Táppénz 1/3 határozatot még nem kaptam a cégtől, de látom az OEP elszámolásban, hogy van ilyen kötelezettsége. Szoktam készíteni táblázatokat a bérjárulékok követéséhez. Most itt mi az alap? a tb ellátás nélküli összeg? Szerintem a GYED-ből vonnak nyugdíjat, nem? És akkor már megint belezavarodtam...
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 09, 2008 11:05 am

Szia!

Nem egyszerű a kérdés, mert sokféle jogcímed van. Utána fogok kérdezni kolléganőnél, mert per pillanat nekem nincs ilyen cégem, ahol tb kifizetőhely működne, de a kolleginának igen. Amint megtudok valamit. jelentkezem.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

tb kifizetőhely bérköltség könyvelése

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » szer. jún. 11, 2008 7:40 am

Köszönöm, várom az infót. Hajni
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég