Larissza! Én szerintem sehol nem írtam, hogy az ügyvezetőt, az ügyvezetői minőségében biztosítottként be kellene jelenteni. Az ügyvezető, - ha a társaságban tulajdonos, tag - de tagként személyesen nem működik közre a társaság tevékenységében, csupán a képvieletet látja el - az nem tagi közreműködés.
A közreműködő tagot, függetlenül attól, hogy ő egyébként ügyvezető, vagy nem - ha személyesen közreműűködik a társaság tevékenységében, akkor mint biztosítottat be kell jelenteni. (függetlenül attól, hogy kap-e díjazás, vagy nem)
ha az ügyvezető a megbízatását nem munkaviszonyban, stb. látja el, hanem megbízással (nem önálló tevékenység) és ezért díjazást kap, akkor kell bejelenteni biztosítottként, ha a díjazása alapján (a díja eléri, meghaladja a minimálbér 30%-át) biztosítottá válik.
Azt a tagot, aki nem működik közre a társaság tevékenységében személyesen társasági szerződés, taggyűlési határozat egyéb megállapodás szerint, azt nem kell bejelenteni biztosítottként, mert önmagában az a tény, hogy valaki valamely társaságban tulajdonos/tag az nem jelenti azt, hogy ott munkát is végez. Attól, hogy valaki osztalékot kap (elkülönülten adózó jövedelem és nem TB járulék köteles!!! - az az osztaléka miatt nem válik biztosítottá.
A 08T1041 bejelentés a biztosítottakról ..... tehát azokat kell ki-, bejelenteni, aki a kifizetőnél/munkáltatónál biztosítottnak minősül. A díjazás nélküli személyesen közreműködő tag - az biztosított, a díjazás nélkül társaság tevékenységében személyesen közre nem működő tag ügyvezető, ha ingyenesen ügyvezető, vagy a díjazása nem éri el a min.bér 30%-át, akkor nem biztosított.
Ha a tulajdonos/tag nem működik közre személyesen, akár van máshol biztosítottsága, akár nincs az a személy a társaságban nem biztosított és végképp nincs utánna kötelező járulék fizetés, s így járulék bevallás sem! Ha ez a simán tag osztalékot kap, akkor mivel SZJA köteles elkülönülten adózó jövedelmet kapott a kifizetőtől, aki abból SZJA előleget vont, valamint feltételek fenállása esetén százalékos eho-t -, arról a személyről kell adni 0808M-et, de járulékos lapja ekkor sem lesz,s nem kell neki jogcímkód sem - mert nem biztosított és nincs utánna sem tételes eho, se Tb járulék, se munkaadói, se munkavállalói.
Elnézést a terjedelemért, de úgy látszik a valahol adott válaszom félreértelmezett lett. Üdv.