Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ügyvez.tag bejelentése

Tb, munkaügy, bérterhek

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: LARA » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Adoforumosok! Kérem segítsetek SOS-ben,ha tudtok.
A következõ problémám merült fel: van egy XY KFT. 2 tagja van. Egyik sincs bejelentve a cégnél, díjazást sem kapnak.
Az egyik tag-  személyesen közremûködõ ügyvezetõ- a T. Szerzõdés szerint. Õ egy másik cégnél munkaviszonyban áll, be van jelentve.
Második tag- nincs sehol máshol bejelentve, saját cégében személyesen nem mûködik közre.
Nem jelentettem be őket.Nem küldtem 0708st, 0808st bevallást.
Most olvastam Adófórumon az egyik Mazsi5 válaszban, hogy azt a tagot, amely ügyvezetõ( hiába nem vesz fel fizetést, és máshol be van jelentve) akkor is be kell jelenteni APEH-nak.
Ma kaptam telefonos behívást TB ügyek ellenõrzésére. Rádöbbentem,  lehet, hogy tévedtem hogy nem jelentettem be az ügyvezetõt?
Kérem, valaszoljatok, be kell jelenteni a tagot illetve az ügyvezetõt, vagy sem? És ha be kell, akkor be kell-e adni 0-st 0708-st bevallást is?
A Cég tavaly alakult meg.
A válaszokat elõre is köszönöm.
Larisza
LARA

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. jún. 06, 2008 11:35 am

Szia Mónika!

Azt a tagot, aki nem közreműködik a cégben,mire kell bejelenteni?

A pénzét befektette egy kft-be.Gyakorlatilag nem kell nyilatkoznia sehol, hogy van-e máshol jogviszonya.

Szeintem, akinek "csak" üzletrésze van, azt csak a cégbíróságnak kell megadni, máshova nem.

Mivel az ügyvezető tagnak személyes közreműködés van előírva a t.sz.-ben, őt be kell jelenteni.

Üdv:Éva

M.Éva

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. jún. 06, 2008 12:01 pm

A nyomtatvány biztosítási jogviszonyt kér, viszont az osztalék fejében befektetés nem az.

Nem alapozza meg, hogy biztosított legyen! Szóval én őket az apeh felé nem jelentem.

Éva

M.Éva

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: LARA » pén. jún. 06, 2008 1:57 pm

Köszönöm szépen lányok, hogy váloszoltatok.

Most bejelentém(bár késő van)a közrem.tagot.A másikkal nem tudom, mit csnáljak, olvastam itt a fórumon eltérő véleményeket. Egyi smerős kolléga volt TB előadáson, és olyan választ kapott arra a kérdésre, hogy kell-e o-st o8o8 beadni, hogy nem kell. De ha egyszer beadták, akkor attól a hótól már rendszeresen kell vállalni akár nullást is.

Móni, te azt mondtad, hogy az után a tag után, aki sehol sincs bejelentve, kell min.után fizetni járulékot.Most tényleg tanácstalan lettem, mert it is más a véleményetek.

Jövő héten ellenőrzés után megírom nektek, hogy mit mondanak az ellenőrők. Most már úgy is mindegy, mert ha tényleg kellet fizetni járulékot, akkor  már nem tudom ezt a híbámat most kijavítani.

Megvárom, hát ha még valaki jelentkezik.

Üdv.Larisza

LARA

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. jún. 06, 2008 2:19 pm

Larissza!   Én szerintem sehol nem írtam, hogy az ügyvezetőt, az ügyvezetői minőségében biztosítottként be kellene jelenteni. Az ügyvezető, - ha a társaságban tulajdonos, tag - de tagként személyesen nem működik közre a társaság tevékenységében, csupán a képvieletet látja el - az nem tagi közreműködés.

A közreműködő tagot, függetlenül attól, hogy ő egyébként ügyvezető, vagy nem - ha személyesen közreműűködik a társaság tevékenységében, akkor mint biztosítottat be kell jelenteni. (függetlenül attól, hogy kap-e díjazás, vagy nem)

ha az ügyvezető a megbízatását nem munkaviszonyban, stb. látja el, hanem megbízással (nem önálló tevékenység) és ezért díjazást kap, akkor kell bejelenteni biztosítottként, ha a díjazása alapján (a díja eléri, meghaladja a minimálbér 30%-át) biztosítottá válik.

Azt a tagot, aki nem működik közre a társaság tevékenységében személyesen társasági szerződés, taggyűlési határozat egyéb megállapodás szerint, azt nem kell bejelenteni biztosítottként, mert önmagában az a tény, hogy valaki valamely társaságban tulajdonos/tag az nem jelenti azt, hogy ott munkát is végez.   Attól, hogy valaki osztalékot kap (elkülönülten adózó jövedelem és nem TB járulék köteles!!! - az az osztaléka miatt nem válik biztosítottá.

A 08T1041 bejelentés a biztosítottakról .....    tehát azokat kell ki-, bejelenteni, aki a kifizetőnél/munkáltatónál biztosítottnak minősül. A díjazás nélküli személyesen közreműködő tag - az biztosított,  a díjazás nélkül társaság tevékenységében személyesen közre nem működő tag ügyvezető, ha ingyenesen ügyvezető, vagy a díjazása nem éri el a min.bér 30%-át, akkor nem biztosított.

Ha a tulajdonos/tag nem működik közre személyesen, akár van máshol biztosítottsága, akár nincs az a személy a társaságban nem biztosított és végképp nincs utánna kötelező járulék fizetés, s így járulék bevallás sem!    Ha ez a simán tag osztalékot kap, akkor mivel SZJA köteles elkülönülten adózó jövedelmet kapott a kifizetőtől, aki abból SZJA előleget vont, valamint feltételek fenállása esetén százalékos eho-t -, arról a személyről kell adni 0808M-et, de járulékos lapja ekkor sem lesz,s nem kell neki jogcímkód sem - mert nem biztosított és nincs utánna sem tételes eho, se Tb járulék, se munkaadói, se munkavállalói.

Elnézést a terjedelemért, de úgy látszik a valahol adott válaszom félreértelmezett lett.  Üdv. 

mazsi5

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. jún. 06, 2008 2:36 pm

Kieg. az ügyvezetőséget személyes lehet csak ellátni -- GT rendelkezés. Az ügyvezetőség nem azonos fogalom a tagi személyes közreműködéssel.

Nézd meg a társasági szerződésben, vagy valamelyik taggyűlési határozatban szerepel-e, hogy valamelyik tag a társaság tevékenységében mondjuk díjazás nélkül személyesen közreműködik, s a közreműködése kapcsán ..... feladatokat látja el. Akkor lesz gáz nálad, ha a társaságnak nincs alkalmazottja, se alvállalkozója, se olyan megbízásosa, ami munkavégzések kapcsán a társaság a bejegyzett tevékenységével kapcsolatban bevételt tudott szerezni.  mert akkor bizony ott a kérdés:  ki végezte azokat a munkákat, amivel bevételt ért el a cég?  Ha nincs senki, akkor mégiscsak az vélelmezhető, hogy akkor a tag/tagok végezték azt a munkát. A tevékenységben való közreműködés/munkavégzés a tag részéről ( ha az nem munkaviszony, megbízási jogviszony keretében teszi) , az bizony a társaság tevékenységében személyesen közreműködő társas vállalkozó /személyesen közreműködő tagi jogvsizony fennállását megalapozza.  

Nem tudom, hogy ez az ügyvezető, aki tagja is a társaságnak muszály-e, hogy személyesen közreműködő tag legyen?? Számoltatott-e el a cégnél olyan költségtérítéseket, amely a munkavégzéssell kapcsolatban merült fel, vannak-e mások, akik a tevékenységet végezték (dolgoztak a cégben)?

Ha valóban személyesen közreműködő tagnak kell lenni-e ennek az ügyvezetőnek (aki tulajdonos is) , díjazás nélkül látta el a feladát, van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya, akkor a társaságnak kötelező járulékfizetési kötelezettsége nem merült fel sem 2007-ben, sem 2008-ban.  Csupán annyit mulasztottatok, hogy elmulasztottátok biztosítottként bejelenteni.  Bejelented most, igaz, hogy késedelmesen (ha valóban munkaviszony melletti társasvállalkozónak minősül (het 36 órát elérő foglalkozatással járó jogviszony melletti személyesen közreműködő tag), de be lesz jelentve.

A másik tulajdonos, aki nem működik közre a cég tevékenységében (természetesen semmiféle tevékenység végzéssel kapcsolatos költségtérítést sem számolttott-e!!!) ő nem biztosított, nem jelentendő! 

mazsi5

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: szilvi0702 » pén. jún. 06, 2008 4:37 pm

Sziasztok!

Tavaly decemberében alakult egy cég akit könyvelek. KFT-ről van szó. 2 tagja van az egyik személyesen közreműködik a társasági szerződés szerint. Mind a két tagnak van főállása. Nem jelentettem be egyik tagot sem a1041-en. Idén voltam ellenőrzésen ahol pont arra voltak kíváncsiak, hogy miért nincs járulék fizetése a cégnek. Vittem magammal a tagoktól kapott munkáltatói igazolást. 

Az ellenőrzés folyamán semmilyen hibát nem találtak. Egyik ellenőr se mondta, hogy a 1041-en mint biztosítottat bármelyik tagot is be kellett volna jelenteni.

szilvi0702

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. jún. 06, 2008 5:20 pm

(2) A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége:
a) a gazdasági társaság, az egyesülés, a közhasznú társaság, a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig,
b) egyéb esetben a társas vállalkozásnál létesített tagsági jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig tart.

Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése
44. § (1) A 4. § szerinti foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, az őstermelő, valamint az 56/A. § szerinti munkavállaló, foglalkoztatott (a továbbiakban együtt: nyilvántartásra kötelezett) kötelesek a jogszabályban meghatározott nyilvántartás vezetésére és az Art. 31. §-ának (2) bekezdésében meghatározott adatokról a bevallásukban adatszolgáltatás teljesítésére.
(3) A foglalkoztató a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét az Art. 16. §-ában foglaltaknak megfelelően az állami adóhatóságnak teljesíti.

(5) A foglalkoztató és az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nyilvántartásába való bejelentésre kötelezett más személy vagy szerv legkésőbb a bejelentést követő napon, illetve a biztosított vagy egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy kérésére három munkanapon belül köteles a bejelentésről igazolást kiadni a biztosított, illetve az egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy részére, mely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének időpontját.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha nem kellene bejelenteni, nem kellene foglalkozni azokkal a személyes közreműködő tagokkal, akik díjazásban ezért nem részülnek és egyébkánt van máshol heti 36 órás......, vagy éppen más társaságban van a főfoglalkozású tagi közreműködői jogviszonyuk,  akkor az a sok gazdasági társaság, ahol nyugdíj mellett működnek közre személyesen a tulajdonosok díjazás nélkül, akkor ők sem fizetnék csak úgy passzóból a havi 4.350 Ft eü,szolg.járulékot, meg a tételes eho-t havi 1.950 eFt-ot??? Meg vallanák ezt hónapról hónapra a ..08-as bevallásban.

mazsi5

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek