Stanci!
Éva kiegészítette a válaszomat, amit köszönök. Remélem így már minden oksa !
Üdv: Gabi
Stanci!
Éva kiegészítette a válaszomat, amit köszönök. Remélem így már minden oksa !
Éva!
Ez csak "TB-ileg" számít külön munkaviszonynak. Munkajogilag nem. Munkajoggal foglalkozó jogászok engem már többször helyreigazítottak, hogy egy embernek ugyanannál a cégnél nem lehet két különböző munkaviszonya.
Zsuzsa
Szia Zsuzsa!
Nem akarok a jogászokkal vitatkozni,de nem hiszek nekik, bevallom.Ha én gyes-en vagyok, mint könyvelő, de tudomásomra jut, hogy a titkárságon gépírókat keresnek, jelentkezem rá.Dolgozgatok, de nem igen megy a dolog.Ha ez egy munkaviszonynak számít-felmondási tilalom van, tetszik, nem tetszik a gyes-em végéig pötyöghetek-a cég meg fizethet!De ha én mondok fel- mert még sem tudok eljárni a gyerektől dolgozni, ugrik a könyvelői állásom is?Ha egy munkaviszonynak számítana, így lenne!De szerintem aktív dolgozó is lehet több munkaviszonyban!Kötök 6 órás könyvelői és 4 órás varrónői szerződést, mert ilyen cégnél dolgozok.Ezt a törvény nem tiltja.És ebben az esetben x nap szabadság jár mindkettő munkaviszonyra tekintettel!Tehát, ha szabin vagyok 6órát számfejtenek az egyikre tekintettel. 4 órát a másikra.De ha én csak nappal használom a szabimat, de este 6-10-ig bemegyek varrni, akkor a könyvelői béremnél szabadság lesz elszámolva, a varrónői béremben nincsen szabi.
Ez elég életszerű volt.Még a 0808M-en is csak külön lapon tudod megadni, külön sorszámmal- a bérrel ellátatlan- gyes idejét, és pl.a varrónői munkaviszonyt.Elég furcsa megfogalmazás a TB munkaviszony-mert ilyen nincsen, csak TB biztosítottság, amit a munkaviszony mellett is elveszíthet az ember, ha 30 napon tul nincsen jövedelme és járulékfizetés utána.
Üdv:Éva
Sziasztok!
Fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül - a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, fog a dolgozó visszamenni a volt munkáltatójához, tehát a gyes ideje nem járt le, nem is függesztette fel, ezért szerintem a szabadság kiadásának sem akadálya, hogy a gyes végén vegye ki a dolgozó.
A felmondási tilalom kiterjesztése azért került anno, a Mt-be hogy ne érje hátrány azokat a kismamákat, akik visszamennek gyes mellett dolgozni, ne lehessen nekik felmondani gyes melelletti munkavégzésnél a gyes lejárta előtt.
Üdv.
Sziasztok!
Csak azért, hogy jól értem-e. Ha én mondjuk szept.1-től mennék vissza dolgozni és gyed helyett gyest igényelek, akkor az eddigi szabimat bármilyen bontásban kivehetem, vagy ha akarom el is tolhatom még mondjuk 1 évet? Nem tudtok esetleg valami konkrét hivatkozást, mert az én főnököm ezt így nem fogja elfogadni, ő ragaszkodik ahhoz, hogy ki kell venni egyben. Ha nem ugyanarra a munkakkörre veszenk vissza dolgozni, akkor ez azt jelenti, hogy amíg gyesen vagyok addig az eredeti munkaköröm is megmarad, az újban pedig dolgozom? Köszike Stanci
Sziasztok!
Először Andreának üzenem, hogy én is oktatási intézményben dolgozom és nálunk is van ilyen set, amikor az anyuka GYES mellett tanít. Amikor lejár a GYES-e, akkor kiveszi a szabiját és úgy áll munkába.
Stancinak annyit szeretnék mondani, hogy a GYES-es állása természetesen megmarad, és ha a munkáltatója felveszi GYES mellett egy másik munkakörbe dolgozni, semmi akadálya. Amikor lejár a GYES, akkor az eredeti helyére kell visszavenni. Bár előfordult olyan eset is, amikor az utód jobbnak bizonyult, és az anyukának felajánlottak más munkakört. De ez már kicsit kacifántos dolog, mert nem biztos, hogy a munkavállaló ezt elfogadja. Ekkor kezdődik rendszerint a gubanc. Marad? Megy? Szóval vannak ilyen esetek is, de elsősorban az eredeti munkakörébe kell visszahelyezni a dolgozót.
Hát szerintem munkaviszonyod akkor is csak egy van, csak munkaszerződésed lehet kettő.
De ha szerinted a gyes melletti munkavégzés teljesen külön munkaviszony, független a korábbitól, akkor - ha a cégnél egyébként az új dolgozónál próbaidőt kell kikötni, - szóval ebben az esetben a gyes mellett munkára jelentkező - hangsúlyozom: a saját munkakörébe visszatérő!!! - kismamánál is próbaidővel kéne kezdeni. És a próbaidő alatt minden további nélkül el lehetne küldeni, mondjuk vissza gyesre, és még indokolni sem kéne. De én még ilyet nem hallotta. Vagy akkor hogy is van ez?
Ami a második bekezdést illeti: lehet, hogy rosszul fogalmaztam, nem TB-munkaviszonyt kellett volna írnom. De arra értettem, hogy a TB a gyes melletti munkavégzést ugyanúgy kezeli, mint a nulláról induló biztosítottat: amíg nincs 180 ilyen gyes melletti munkavégzős ledolgozott napja, a táppénzt ugyanúgy csak a minimálbér után kapja, mint a friss biztosított.
Zsuzsa
Sziasztok!
Az előőző véleménnyel értek egyet, egy közalkalmazottnak ugyanazon munkáltatónál csak egy munkaviszonya lehet. Nem lehet kettő, vagy három stb !!
Üdv:hvanna
Sziasztok!
A GYES melletti munkavégzés lehet ugyanabban a munkakörben, de rendszerint ezek nem teljes állások. Mint már írtam nálunk van ilyen eset, amikor az anyuka GYES mellett tanít. Ezt a törvény is megengedi. A MÁK-ban megmondják a lányok, hogy mit csinálj. De hívd fel a MEP-et is, és ott is elmondjáka GYES melletti munkavégzéssel kapcsolatos szabályokat.
Nálunk nem volt gond ez a fajta alkalmazás.
Gabi! Azon nincs vita, hogy mehet együtt a gyes és a munkavégzés. A gond a szabadság kiadással van.
És sem a MÁK, sem a MEP nem fog értelmes dolgot mondani, felesleges hívogatni őket. A probléma munkajogi. MEP-nél ügyfélszolgálatos sokszor még arra is hülyeséget mond, ami az Ő asztala lenne.:-((
Zsuzsa
Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég