Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gyedről visszajött anyuka szabadságkiadása

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: Andrea821 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nagyon érdekes helyzet állt elő nálunk. Oktatási intézményt üzemeltetünk ahol is augusztus végén az a helyzet alakult ki, hogy nem tudtak felvenni egy betöltetlen álláshelyre senkit, ezért visszahívtak GYED-ről egy anyukát, aki vállalta is hogy GYES mellet 4 órában elvállalja a munkát. A problémán a következő:

A dolgozó első gyermeke 2004.dec-ben született, majd második gyermeke 2007. márciusban. Ez idő alatt végig otthon volt a gyerekekkel, munkát nem vállalt. Tehát összegyült neki 2 évre és 48 hónapra járó szabadsága. A törvény azonban azt írja elő, hogy ezt a szabadságot 30 napon belül, de indokolt esetben legkésöbb következő év márc.31-ig ki kell adni. De ez fizikailag képtelenség, mert szeptember 1-el indulnia kell a pedagógusnak az osztályával, hiszen pont ezért lett visszahívva. Nembeszélve arról hogy egy pedagógusnak alapból évi 46 nap szabadsága van, és még a gyerekekre járót ehhez hozzá sem vettem.Szabadságmegváltást pedig csak akkor lehet számfejteni részére, ha leszámoltatnánk,de nem ez a célunk.

Szeretném kérni, hogy valaki próbáljon meg ötletet adni, hogy szerinte mi a tennivalónk ilyen esetben.

Andrea821

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. aug. 29, 2008 7:41 pm

Szia!

Előre bocsátom, hogy közalkalmazotthoz nem nagyon értek. Mert ott nem az MT az irányadó, hanem a KJT (vagy valami hasonló).

De az nem kivitelezhető, hogy amíg a szabadságát tölti, addig nem 4 órás munkaviszonyban, hanem valamilyen más jogviszonyban - mondjuk megbízással - foglalkoztatjátok? 

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. aug. 30, 2008 3:47 am

Szia !

A megbizással talán megoldható lenne abban az esetben ha ennek dijazására az intézmény rendelkezik megbizási dijkerettel,  feltételezésem  szerintem (nem), mert a közalkalmazottakat foglalkoztató intézménynél nem jellemző ilyen dijazással történő foglalkoztatás.

Az intézmény fenntartójától ( önkormányzat ) igényleni kellene a megbizás idejére járó dij fedezetét indokolva a jogilag megoldhatalan helyzettel.

Ha ez sem megy akkor egy vagy több ( aki válllalja )helyettesitő pedagógust kell kijelölni,( irásban elrendelni, term egyeztetetten az érintettel) akiknek ez  rendkivüli munkavégzés, azt pedig a KJT tulmunkavégzésre vonatkozó szabályok szerint kell elszámolni és ki kell fizetni.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: Stanci » szomb. aug. 30, 2008 9:36 am

Sziasztok!

Közalkalmazottak területén én sem vagyok túl jártas, de nem lehet megoldani óraadó tanárként? Szerintem egyébként a szabadság megváltás lenne a legjobb megoldás, mivel csak így tudtok a törvényi előírásoknak eleget tenni, érdemes lenne megfontolni a fenntartónak. 

Stanci

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. aug. 30, 2008 9:47 am

Szia stanci !

A szab.megváltással az a baj, hogy a a KJT csak két esetben teszi lehetővé:

-  ka.jogviszony megszünése

- az alkalmazott halála.

Az óraadó tanár alkalmazása jó ötlet, csak az a kérdés van e rá a z intézménynek bérkerete. Ilyen intézményeknél nem korlátlan a bérkeret sem !! A fenntartó tud segíteni ezen is, azzal hogybérkeretet engedélyez az óraadó számára. De ezt az int-nek kérni kell.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: Stanci » szomb. aug. 30, 2008 9:51 am

Szia hvanna!

Próbáld meg esetleg megkérdezni a munkaügyi felügyeletet, mivel ezt amúgy is ők ellenőrzik, lehet hogy tudnak neked segíteni. Esetleg egy megállapodással amiben rögzítitek, hogy hogyan kerül kiadásra a szabadság és mindkét fél aláírja megoldható. Szerintem érdemes megkérdezni őket, nekik igazán tudniuk kell mit lehet tenni ilyen rendkívüli esetben.

Stanci

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. aug. 30, 2008 10:26 am

Szia stanci !

Ez nem az én problémám csak próbálok segiteni, a kérdező Andra 821. nem pedig én ! Ő Pedig nincs itt !

üdv.hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: one_gabi2007 » szomb. aug. 30, 2008 1:36 pm

Kedves Andrea !

Nincs semmi gond a szabadsággal.Mivel az anyuka GYES mellett végez munkát, ráérsz majd akkor kiadni a szabadságát, amikor lejár a GYES-e.   Nyugodtan dolgozhat. 

Üdv: Gabi 

one_gabi2007

HozzászólásSzerző: Stanci » szomb. aug. 30, 2008 2:20 pm

Szia Gabi!

Ez akkor is igaz, ha 8 órába megy vissza dolgozni? Hol van ez leírva, hogy elég a Gyes végén kivenni a szabadságot?

Köszi Stanci

Stanci

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. aug. 30, 2008 2:46 pm

Sziasztok!

Megerősítem Gabit!

A gyes melletti munkaviszonya nem az eredeti munkaviszonya, mivel abban fizetésnélkülin van és gyest kap.Amikor abból visszamegy dolgozni, akkor kell a neki járó szabadságokat kiadni.

Most szept.1-től (ha ekkor köt munkaszerződést a gyes melletti munkára), akkor az időarányos szabi jár erre a jogviszonyára.Ennek kiadása független a másik jogvisztonytól és nyilvántartani is külön kell.Mintha egy teljesen új munkaerő lenne!

Remélem így érthető.

Üdv:Éva

M.Éva

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek