Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gyesről visszatérő dolgozó munkabére

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: pullka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Több dologban szeretném a segítségeteket kérni:

2007 áprilisában álltam munkába jelenlegi munkahelyemen, 2008 májusában szültem. 2010. február 5-én kezdek újra dolgozni GYES mellett. A 2 évvel ezelőtti béremet (amikor eljöttem táppénzre) 5 %-kal emelték meg. Tudom, hogy ennek a jelen gazdasági helyzet mellett örülnöm kellene (hogy egyáltalán emelnek), de igazságtalannak érzem, hogy az a kolleganőm, aki velem együtt kezdett, s még azóta is ott dolgozik (s pont mellette, hasonló beosztásban fogok dolgozni), 20 %-kal nagyobb béremelést kapott, mint én. Igaz, ez még tavaly történt, most csak 1-2 %-ot emeltek mindenkinek. Én kiestem a tavalyi nagy béremelésből, mert nem dologztam. Most ezt nem "kompenzálják". Reklamálásom jogos vagy örüljek, hogy a válságban egyáltalán van munkám?

Egy cég kikötheti azt, hogy lehetek-e tagja Kft-nek vagy Bt-nek? 

Köszönöm előre is! 

pullka

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd jan. 26, 2010 5:49 am

Ugyanúgy neked is emelni kellett volna, amíg távol voltál.

Kft vagy Bt tagságot elvileg nem tilthat meg. Kivétel: ha konkurenciáról van szó.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd jan. 26, 2010 5:52 am

Szia !

A béremeleléssel kapcsolatbana a helyzet hogy  a munkálató joga és Ő dönt afelől  hogy kinek mennyit emel. Persze hozzá kell tenni nem mondható logikus lépésnek hogy azonos munkakörben dolgozók között nagyfoku emelés eltéréssel bérfezsülséget keletkeztet, mert ennek az  a vége hogy ront  a munkahelyi légkörön..esteleges nézetletérések oka ebben keresendő.

Nem tudni a cégnek van e belső szabáloyzása a béremelés végrehajtására.. (kollektiv szerződés) mert létezik olyan belső szabályozás.. hogy a GYED-en, GYES-en távollévől részére is odaadják az átlagos fejlesztés összsgeét éppen amiatt hogy ne szakadjanak le a többi dolgozótól mig távol van. Mi anno ezt alkalmaztuk., a GYED, GYES-en lévők is megkapták az átlagos emelést, mig differenciált ememlést már nem.

Reklamálni lehet.. lehet hogy célt érsz vele, de az is lehet hogy elutasitanak a gazdasági válságra indoklással.Az is előfordulhat hogy az a kolleganő akivel együtt kezdtél  neki azóta kibővitették  más részfeladatok végzésével a munkakörét.

Az hogy lehet e  kft . bt tagja nem tilthatja meg,, il legfeljebb neked bejelentési kötelezettséged van, de ha itt nem keletkezoik további jogviszonyod akkor azt sem kell megtenni.

az MT-ből:

108. § (1) Ha a munkavállaló a munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni.

(2) A munkáltató - eltérő megállapodás hiányában - a jogviszony létesítését akkor tilthatja meg, illetve a munkavállalót a jogviszony megszüntetésére akkor kötelezheti, ha a további jogviszony a 3. § (5) bekezdésébe ütközik.

3 § (5) bek:

5) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

Nos nem hiszem hogy itt a cég gazdasági érdekének veszélyeztetéséről lenne szó :-) 

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jan. 26, 2010 7:02 am

Hvannának nincs igaza, a gyesen (és pl sorkatonai szolgálaton) levőknek is legkésőbb visszatértükkor ugyanazt az átlagos béremelést meg kell adni, amit a hasonló munkakörban dolgozók kaptak. (ha nincs ilyen munkakör, akkor a cég átlagot kell megadni.)

Munka törvénykönyve szabályozza ezt.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd jan. 26, 2010 8:37 am

Szia Zsuzsa !

Nem állitottam azt hogy a cég törvényesen jár el... sőt arra utaltam válaszomban hogy nem logikus lépés részéről amit tesz.. és azt is lelirtam és milyen gyakorlatot követtünk. Persze az más szféra volt.. a versenyszférában  nagyon sok  helyen nem tartják be az MT 84. paragrafusát.. és most különösen a válságra hivatkozva teszik ezt. 

Béremelés

A Munka Törvénykönyve rögzíti, hogy a munkavállaló személyi alapbérét a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetési szabadság megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell.

A Tv-ben még mindig benne van a sorkatonai szolgálat.... régen okafogyottá vált.. mivel Mo-on nincs sorkötelezettség... csak szerződéses katonai szolgálat,ami önkéntességen alapul,  és arra  az időre  HJT szerint illetmény kap, ami egy ujabb jogviszony , munkaviszony.

MT-ből:

84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

Tehát a kedves kérdező reklamáljon az MT 84-re hivatkozással, egy próbát megér.. de előtte érdemes tájékozódni. 

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd jan. 26, 2010 8:50 am

Folytatás:

Az MT 84 §-nak batartásán kivül még ott van az  a

2003. évi CXXV. törvény

az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

mit végképp nem tart be szinte egyetlen munkáltató sem

http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=41274

Az esélyegyenlőségi törvény és a munkajog

Az Egyb. törvény hatálya kiterjed nemcsak a munkaviszonyra, hanem - többek között - a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokra (pl. vállalkozási és megbízási szerződés alapján létrejött jogviszonyra, bedolgozói munkaviszonyra stb.) is.[6] A foglalkoztatás területére vonatkozóan részletesen meghatározásra kerültek azok a kiemelt területek, amelyeknél fokozottan ügyelni kell a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó rendelkezések betartására. Így sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetés valósul meg a munkához való hozzájutásban, különösen nyilvános álláshirdetésben, a munkára való felvételben, az alkalmazási feltételekben, a foglalkoztatási jogviszony, vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítését megelőző, azt elősegítő eljárással összefüggő rendelkezésben; a foglalkoztatási jogviszony vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésében és megszüntetésében; a munkavégzést megelőzően vagy annak folyamán végzett képzéssel kapcsolatosan; a munkafeltételek megállapításában és biztosításában; a foglalkoztatási jogviszony vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján járó juttatások, így különösen a munkabér megállapításában és biztosításában; a tagsággal vagy részvétellel kapcsolatban a munkavállalók szervezeteiben; az előmeneteli rendszerben; a kártérítési, valamint a fegyelmi felelősség érvényesítése során.

A fentiek mellet a gyakorlatban előfordulhat, hogy meghatározott speciális foglalkoztatási jellemzők miatt, szükséges a munkavállalók között megkülönböztetést tenni, de ez nem jelentheti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését. Ilyen, az alkalmazásnál számba vehető minden lényeges és jogszerű feltételre alapított arányos megkülönböztetés, ha azt a munka jellege vagy természete indokolja. Megengedett továbbá a vallási vagy más világnézeti meggyőződésen, illetve nemzeti vagy etnikai hovatartozáson alapuló, a szervezet jellegét alapvetően meghatározó szellemiségből közvetlenül adódó, az adott foglalkozási tevékenység tartalma vagy természete miatt indokolt, arányos és valós foglalkoztatási követelményen alapuló megkülönböztetés.

hvanna

HozzászólásSzerző: pullka » kedd jan. 26, 2010 9:01 pm

Köszönöm szépen a segítséget, egy próbát megér, felvezetem nekik a témát. Úgysem mondhatnak fel rendes felmondással... :-)
pullka

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek