Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ügyvez.tag bejelentése

Tb, munkaügy, bérterhek

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: LARA » szomb. jún. 07, 2008 4:45 pm

Kedves Mazsi!

Köszönöm szépen hogy vetted a fáradságot és válaszoltál a kérdésemre, sokat tanultam belőle.

Most már világos előttem a problémám megoldása.

Jó munkat mindenkinek

Üdv.Larisza

LARA

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: szilvi0702 » hétf. jún. 09, 2008 3:59 am

Sziasztok!

Nem okoskodni akartam csak leírtam, hogy mi történt az ellenőrzésem.

Tanulságos volt amit leírtál mazsi. Mostantól be fogok jelenteni mindenkit.

Köszi

szilvi0702

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: zozuka » szomb. okt. 10, 2009 4:29 pm

Sziasztok!

Egy Kft-ben ügyvezető és tag vagyok, egyébként nyugdíjas egyéni vállalkozó is. Az ügyvezetést megbízásos jogviszony alapján látom el, ez van a társasági szerződésben is, amelyért díjazást nem kapok. Van egy másik tag is tagi jogviszonyban, aki szintén ügyvezető, de amíg ő szolgáltatást nyút, addig én látom el az ügyvezetési feladatokat. Ezek jellemzően: szerződések, számlák, kiküldetési rendelvény aláírása.

Ezen feladatok ellátása során fennál-e a tagi személyes közreműködés esete?

Be kell-e jelenteni engem a TB-nek?

Be kell-e fizetnem a kb. 6e Ft TB járulékot ez után?

Vagy a megbízásos jogviszony áll fenn, amelyre nem vonatkoznak ezek?

Köszönöm.
zozuka

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. okt. 10, 2009 5:16 pm

Szia!  Az ingyenes megbízásos ügyvezető az ügyvezetőségi minőségében nem biztosított a KFT-ben, tehát nem kell biztosítottként bejelenteni és nem kell utána fizetni semmit. Ha jól értem személyes munkavégzési (mellékszolgáltatási) kötelezettséged nincs...

A másik tag, aki szintén ügyvezető és egyébként mellékszolgáltatást nyújt (ha jól értem), tehát személyes munkavégzésre is kötelezett, mint tag...  ha az ügyvezetőséget ő  is ingyenesen látja el, akkor az ügyvezetői (választott tisztségviselői) minőségében nem biztosított, nem kell fizetni utána semmit. 

Viszont a tagi személyes közreműködése okán, azaz a társasvállakozói jogviszonyában be kell jelenteni, mint biztosítottat... azt viszont, hogy milyen járulékozás lenne vele kapcsolatban az ilyen -olyan társasvállalkozói jogviszonyára tekintettel csak akkor lehetne megmondani, hogy ha lehetne tudni, hogy milyen társasvállalkozó, illetve van-e máshol valamilyen biztosítotti jogviszonya, vagy nincs.. és ha van az micsoda....?:  pld-ul:  - máshol legalább heti 36 órás munkaviszony melletti társasvállalkozó,

-  vagy  főfoglalkozású társasvállalkozó  ?? 

A személyes közreműködés esete akkor áll fenn, ha a vezető tisztségviselői (ügyvezetői) feladataokon kívül a társaságban személyesen munkát végez  és ezt a munkát nem munkaviszonyban végzi, vagy (figyelve arra, hogy nem lehet bármilyen munkát Ptk-s megbízásos jogviszonyban végezni)  nem Ptk-s megbízási (önálló tev.) jogviszonyban végzi..

Alapvetően csak az ügyvezetőség ellátása tekintetében megbízásos (nem önálló tev.)  jogviszonyú a két ügyvezető... ha ezen kívül más munkát végez a KFT-ben, akkor azt már valamilyen jogviszonyban kell, hogy végezze, ha az egyébként nem tartozik az ügyvezetői feladatatokhoz (Gt!).

Minden eshetőségre nem lehet leírni, hogy mivel mi újság... fentieket arra vonatkozóan írtam, ha a két tulajdonos, akik egyben ügyvezetők (választott tisztségviselő) is, az ügyvezetőséget ingyenesen látják el... 

A tagi személyes munkavégzés (mellékszolgáltatás) kapcsán az adott tag Tbj. fogalmat tekintve társasvállalkozónak minősül....   de a mellékszolgáltatás feltételeit a társasági szerződésben kell szabályozni..

-- az utalványozás, szerződések aláírása, tehát cég nevében jognyilatkozat tétel-- az szokásosan ügyvezetői feladat és jogosultság...

Üdv.

melcsi62

Ügyvez.tag bejelentése

HozzászólásSzerző: zozuka » szomb. okt. 10, 2009 7:52 pm

Köszönöm a választ Melcsi! A másik tag - aki szolgáltatást nyújt - főfoglalkozású társasvállalkozó, TB, SZJA minden fizetve utána. A kérdésem rám vonatkozott, de válaszod szerint, ha csak szerződések, számlák, kiküldetési rendelvény aláírását látom el, akkor, ha jól értem ezek szokásosan ügyvezetői feladatok, tehát nem kell sem bejelenteni, sem azt a kb 6eFt TB-t befizetni?
zozuka

Előző

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek