Adófórum

Adózási és számviteli információk

Dolgozó cégautót vásárol

Tb, munkaügy, bérterhek

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: reorgkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Tudtok valamit arról, hogy milyen közterhek vannak a következő esetben?

Dolgozó megveheti foglalkoztatója cégautóját a könyv szerinti érték alatt. Azt hallottam, hogy a könyv szerinti érték és a vásárlás értéke közötti összeget járulékok terhelik. Na de milyen járulékok??? És milyen jogcímen lehet ezt leszámfejteni a dolgozónak?

Ez ugyanúgy működik, mint a munkáltatói kölcsönnél a kamatkedvezményből származó jövedelem és csak a 9,5%-ot, meg a 6%-ot kell a dolgozónak megfizetnie és senkinek semmi többet?

Van valami ötletetek?

reorgkata

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: bezi02 » szomb. máj. 31, 2008 4:50 am

Szia! Én úgy tudom, hogy az értékesíteni kívánt cégautót a márka szervizzel, vagy egyéb szakértővel fel kell értékeltetni piaci értékre és akkor semmiféle járuléot nem kell utána fizetni.

A piaci érték független a könyv szerinti értéktől. Gondoljunk bele egy vadi új autót 5 év alatt értékcsökkentünk és lehet, hogy csak minimálisat futott szinte új állapotban van . De lehet teljesen elhasznált is. Ezért kell a szakértő felértékelése.

bezi02

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: reorgkata » szomb. máj. 31, 2008 8:33 am

Szia bezi! Köszönöm a válaszodat! Sajnos pont ez a lényeg, hogy kedvezőbb áron akarják juttatni a dolgozónak! Fogjuk rá, hogy ez a "prémium". Tehát a munkáltató kifejezetten különbözettel szeretne megválni a cégautótól, hiszen - remélem- nem lesz 100%-nyi a közteher, így jelentős kedvezményben részesíti ezt a kiváló dolgozót!
reorgkata

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: bezi02 » vas. jún. 01, 2008 3:33 am

De igen. Szerintem ebben az esetben természetbeni juttatásnak minősül és 100%-ig meg kell fizetni az odavonatkozó járulékokat. Szerintem. De várjál még véleményeket.
bezi02

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: reorgkata » csüt. jún. 05, 2008 11:41 am

Ha például 1.000.000,- a könyvszerinti értéke az autónak és 600.000,-ért akarja a cég a munkavállalónak eladni, akkor a fennmaradó 400.000,- után ki mit fizet meg?
reorgkata

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: MonokiM » csüt. jún. 05, 2008 11:57 am

Szia Kata!

Inkább egy "megfelelő" szakértői véleményt kell beszerezni :)

Üdv.: Margit

MonokiM

Dolgozó cégautót vásárol

HozzászólásSzerző: bezi02 » csüt. jún. 05, 2008 3:24 pm

Igen először én is ezt válaszoltam, de az volt a reakció, hogy az a lényeg, hogy kedvezményes juttatás legyen.

Kata!

Szerintem ebben az esetben term.beni juttatás, ami olcsóbb mint pl. a jutalom. De a  szokásos piaci ár feletti összeg után meg kell fizetni a foglakoztatónak 54% szja-t és 29% tb járulékot. Úgy gondolom mást nem kell.

bezi02

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek